Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yaşlı Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Yaşlı Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Yaşlı kedi bakımı büyük bir özveri ve titizlik gerektirir. Bilindiği gibi kedi sahiplenmek olağanüstü bir deneyimdir. Çünkü kediler biz insanlar için iyi bir arkadaşlar. Ayrıca evde kedi beslemek çocukların daha sakin ve stressiz bir yaşam sürmesine olanak tanıyabilir. Bununla beraber kedi beslemek, yalnız yaşayan kişiler için de tavsiye edilir. Kedilerin yaşam süresi insanlar kadar uzun değildir. Genelde 8-10 yaşından sonra yaşlanırlar. Yaşlanan kedilere iyi bir şekilde bakılmalı ve özel gereksinimleri mutlaka karşılanmalıdır.

Yaşlanmanın Kedilere Etkileri Nelerdir?

Yaşlı kedi bakımı doğru bir şekilde uygulanabilmesi adına ilk olarak kedilerin vücutlarında gerçekleşen değişimleri bilmek gerekir. Aynı şekilde kedilerin davranış değişimlerinin farkında olmak da önemli bir detay.

Kedilerin yaşlanma belirtilerinden ilki aktivite miktarında düşüştür. Örneğin, yaşlı kediler eklem problemleri nedeniyle koşma, atlama, tırmanma gibi hareketlere karşı ilgisiz davranabilirler. Kedi tırmalama tahtası, kedi oyuncakları gibi ekipmanlara karşı isteksiz görünebilirler. Eklem ağrısı yaşayan bir kedi, kedi tuvaleti içine kolaylıkla girip çıkamazsa, artık o tuvaleti kullanmak istemeyebilir.

Yaşlı kedilerin beslenme alışkanlıklarında ani değişimler fark edilebilir. Sevimli kediniz aniden aşırı su tüketimine başlarsa, bu durum böbrek hastalığı, hipertiroid ya da diyabet gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Özellikle de diyabet problemi nedeniyle kediniz kendini her daim aç hissedebilir ve aşırı beslenme meydana gelebilir. Bundan dolayı yaşlı kedilerde obezite oluşabilir. Kedinin kilo sorunu yaşamasını önlemek için kalorisi azaltılmış yaşlı kedi maması tüketmesine özen gösterilmelidir.

Yaşlı kedinizde iştahsızlık sorunu varsa, bu gelişme bazı ağız ve diş sorunlarından kaynaklanabilir. Tümör gibi durumlar da kedinin iştahsızlık yaşamasına sebebiyet verebilir. Böyle bir problem var ise kedinizi veterinere muayene ettirmeniz yararlı olabilir.

Kedilerde yaşlılık belirtileri sadece bunlar değil. Yaşlı kedi dostlarımız işitme ve görme sorunları da yaşayabilirler. Kediler, avlanma ve avlanmaktan kurtulma gereksinimi nedeniyle görme ve duyma yetilerine bağımlı olan canlılardır. Yaşlılık sebebi ile bu tür duyuların kaybedilmesi ise kedileri psikolojik olarak olumsuz etkiler ve çok tedirgin ve ürkek davranabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Javanese Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Yaşlı Kedi Bakımı İçin İpuçları

Yaşlı kedi bakımı, dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Yaşlılık bir hastalık değildir ve insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da doğal ve kaçınılmaz bir süreçtir. İyi bir bakım sayesinde kedinin bu süreci daha aktif ve sağlıklı geçirmesi sağlanmalıdır. Yaşlı kedi bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler:

Veteriner Kontrolleri Aksatılmamalı

Yaşlı kedilerle alakalı dikkat edilmesi gereken en önemli konu rutin sağlık kontrollerinin yapılmasıdır. Yaşlı bir kediniz var ise en azından her altı ayda bir onu veterinere kontrol ettirmelisiniz. Düzenli olarak yapılacak olan idrar tahlili, dışkı tahlili ve tam kan taraması gibi uygulamalar, kedide anormal bir durum olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır.

Doğru Beslenme Programı Oluşturulmalı

Yaşlı kedi bakımı söz konusu olduğunda beslenme çok önemli bir detay. Kedilerin her dönemde farklı beslenme ihtiyaçları olur. Bu durum yaşlılık sürecini de kapsar. Kedinizin eskisine oranla daha az yediğini ya da iştahının açıldığını görebilirsiniz. Yaşlılığın etkisiyle oluşan bazı hastalıklar, kedinin beslenme düzenini olumsuz etkileyebilir. Veteriner tavsiyesine uyarak, yaşlı kedinize ideal bir beslenme programı sunmalısınız. Kaliteli kuru kedi mamaları ve yaş mamalar arasından seçim yapmalı, kedinizin yaşına hitap eden mamalar ile beslenmesini sağlamalısınız.

Davranış Değişimleri Dikkatle İncelenmeli

Kediler, rahatsızlıklarını ve acıları gizleyebilen hayvanlardır. Siz evcil hayvanınızın herhangi bir problem yaşamadığını düşünebilirsiniz. Fakat o derinlemesine acı çekiyor olabilir… Bu nedenle de kedinizin davranışlarını incelemeli, olası bir davranış değişikliğinde kedinizi veterinere götürmelisiniz. Veteriner, kedinizin davranış değişikliğinin sebeplerini tespit ederek, yapılması gerekenleri size bildirecektir.

Düzenli Egzersize Önem Verilmeli

Yaşlı kedi bakımı konusunda en önemli ayrıntılardan biri de şüphesiz ki egzersiz. Aktif kalmak, kedilerin aşırı kilo almalarını engeller, psikolojilerini olumlu anlamda etkiler ve genel sağlığı teşvik eder. Kedi oyuncakları ile evcil hayvanınızın hareket etmesini sağlamalı, kedi tasması eşliğinde onu yürüyüşlere çıkarmalısınız. Kedi yatağı üzerinde aşırı zaman geçiren kedi, aktivite yetersizliğinden dolayı sağlık sorunları yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ege Kedisi Bakımı Nasıl Olmalı?

Ağız ve Diş Bakımına Dikkat Edilmeli

Yaşlı kedilerde en sık görülen sağlık problemlerinden biri de diş eti iltihabıdır. Bu problemden dolayı kediler iştahsızlık yaşayabilir ve acı çekebilir. Bu da kedilerin yaşam kalitesini düşürür. Kedinin ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yerine getirilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.