Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde yaşlılık, çeşitli semptomlar ile kendini gösterir. Her canlının ortalama bir yaşam süresi var. Evcil kedi dostlarımızın yaşam süresi de yaklaşık 12-18 sene kadardır. Sokakta yaşayan kedilerin ömrü ise evcil kedilere oranla çok daha kısadır. Hatta birçok sokak kedisi insanlar tarafından şiddet görme, araba çarpması, susuzluk ve açlık nedeniyle bir yaşına erişmeden yaşamını yitirir.

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Kedilerde Yaşlılık

Evcil kediler ise yavruluk zamanlarından itibaren iyi yaşam koşullarına sahip oldukları taktirde uzun seneler boyunca hayatta kalabilirler. Fakat insanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşlanma kaçınılmazdır. Yaşlanma süreci her kedide farklıdır ve kedinin kendisine özeldir. Her kedi farklı zamanlarda yaşlılık belirtileri gösterebilmektedir. Yaşlanan kedi dostlarımızın hücreleri yavaşlar, sindirim ve bağışıklık sistemi zayıflar, kalp fonksiyonlarında çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Kedilerde yaşlılık belirtileri fark edildiği zaman veterinerden destek almak ve kedinin bakımına daha fazla özen göstermek gerekir.

Kediler yaklaşık 7-8 yaşına gelince ilk yaşlılık belirtilerini gösterirler. Ancak genel olarak on bir yaşına gelene kadar gözle görülür bir belirti de göstermeyebilirler. Bu aşamada kediniz yedi yaşına geldiği zaman yaşlanma semptomları göstermese bile onu iyi bir şekilde gözlemlemelisiniz ve rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Fark edilmeyen birçok hastalık kedinin yaşam süresini kısaltabilir. Kedilerde yaşlılık belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Kedide Azalan Hareket Kabiliyeti

Hareket etmekte güçlük çekme ve eskisi gibi hoplayıp zıplayamama gibi durumlar kedilerin yaşlandığı gösteren gelişmelerdir. Tuvaletini kedi tuvaleti dışına yapmak, eskisi gibi kendini iyi temizleyememek de kedilerde yaşlılık belirtileri arasında yer alır. Ayrıca kedinizde bu tür semptomları görüyorsanız; sevimli dostunuz artrit hastası da olabilir. Bu hastalık ise muhakkak tedavi edilmelidir. Çünkü kedinin hareket kabiliyetinde azalmalar, ciddi manada ağrı çektiğini gösterir. Kediniz ağrıları ile başa çıkmaya çalışıyor olabilir. Bu nedenle de onu veterinere götürmeniz çok önemli.

2. Kedide Davranış Değişiklikleri

Yaşlanma aşamasında kimi kedilerde davranış değişimleri ortaya çıkabilir. Mesela kediniz kedi oyuncakları ile daha az vakit geçirmek isteyebilir ve kedi yatağı üzerinde daha fazla kalabilir. Strese karşı daha kötü tepkiler verebilir. Bu yüzden de kedinizi yeni durumlardan mümkün olduğunca uzak tutmanızda yarar var. Bazı yaşlı kediler ise agresifleşebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Neden Ağzını Açar? Kedilerin Ağzını Açma Nedeni

Kediler yaşadıkları hastalıkları gizlemeye eğilimli olan canlılardır. Bu da bazı hastalıkların ilerlemesine sebebiyet verebilir. Bunun için evcil hayvanınızda fark ettiğiniz değişiklikler söz konusu ise onu veterinere götürmenizde yarar vardır. Örneğin, kediniz kedi maması yemek istemeyebilir, sevdiği oyuncaklardan uzaklaşabilir ve eskisi gibi neşeli davranmayabilir.

3. Kedinin Yeme Alışkanlıklarındaki Değişimler

Kedilerde yaşlılık belirtileri, yeme alışkanlıklarındaki değişimleri de kapsar. Yaşlı kediler eskisi gibi iştahlı olmayabilirler. Daha az ve daha yavaş yedikleri gözlemlenebilir. Bunun sebebi ise yaşlanmadan dolayı sindirim sistemlerinin de eskisi gibi hızlı çalışmaması ve hatta yavaşlamasıdır. Bu durum ise kedilerin daha az yemelerine sebebiyet verir.

Kedilerin sindirim sorunu yaşamaları, beraberinde pek çok sorunları da getirir. Bunların en başında ise kedilerde kabızlık sorunu gelir. Yağlar, kedinin sindirim sisteminde sertleşebilir. Yaşlı kedinizde sindirim sorunları var ise onun beslenme düzenine konserve kedi mamaları dahil etmeyi unutmamalısınız. Konserve kedi mamalarının su oranı yüksek olduğu için kedinizin sindirim sorunları yaşamasını önleyecektir.

4. Kedinin Tüylerinde Renk Değişimi

Kedilerde yaşlılık nedeniyle tüylerinde renk değişimleri meydana gelebilir. Özellikle de koyu renkli kedilerin tüy renklerinin açıldığı görülebilir. Fakat bu durum kedinin tüm vücuduna yayılmayabilir. Genelde ağız ve yüz bölgesinde fark edilebilir. Kaş ve burun çevresi de renk değişikliğine uğrayabilir.

5. Kedilerde Görme Problemleri

Yaşlanan kedilerde görme sorunları ortaya çıkabilir. Bunlar, önemli başka bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir. Mesela kedinizin görmeyle ilgili bir sorunu var ise bu durum hipertansiyondan kaynaklanabilir. Hipertansiyon ise genelde hipertiroidizm ve böbrek hastalığı yaşayan kedilerde görülür. Ayrıca kedilerde yaşlılık sebebi ile ani körlük de oluşabilir. Bunlara ek olarak yaşlı kedilerde katarakt da sık olarak görülür. Kedi dostunuzun görme sorunu olduğunu düşünüyorsanız; onu veterinere muayene ettirmeniz çok önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Catnip Nedir? Ne İşe Yarar?

6. Kedilerde İşitme Kaybı

Kedilerde yaşlılık belirtileri söz konusu olduğunda en sık yaşanan sorunlardan biri de işitme kaybı olmaktadır. Kediler normalde en ufak sesleri dahi duyarlar. Fakat yaşlanan kedi artık eskisi gibi işitmeyebilir. Bazı kedilerde işitme kaybı fark edilmeyecek boyutlarda olabilir. İşitme sorunu yaşayan kediniz, siz çağırdığınızda hızlı tepki veremeyebilir. Bu tür bir problemi olan kedinin hayatını kolaylaştırmak için çaba göstermek önem arz eder.

7. Kedilerde Kilo Değişimi

Kediniz örneğin yarım kilo kaybettiğinde bu durum sizin için fazla görünmeyebilir. Ancak bu değer herhangi bir kedi için çok önemlidir. Özellikle de ani kilo kaybı yaşayan kedilerde böbrek, kanser ve diyabet gibi problemler olabilir. Bu yüzden de kedinizin aniden kilo verdiğini görürseniz, veterinerden yardım almanız gerekmektedir.

8. Kedilerde Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kedi dostunuz mamasını çiğneme hususunda zorluk yaşıyor, mamasını ağzından düşürüyor veya iştahsızlık yaşıyor ise dişleriyle ilgili bir sorun olabilir. Diş ve diş eti hastalıklarının doğru teşhisi için veterinerden destek almak şarttır.

9. Kedilerde Bilişsel Bozukluklar

Kedilerde yaşlılık durumunda bilişsel problemler görülebilir. Oryantasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı yaşlı kedilerde yoğun olarak görülür. Bilişsel sorunları olan kediler, sahiplerinden daha fazla ilgi isterler ve kimi zaman da agresif davranışlar sergileyebilirler. Bu kedilerin amaçsız bir şekilde etrafta dolaştıkları, kedi mama kabı ya da tuvalet kabının yerini unuttukları da bilinir. Bilişsel sorunlar yaşayan kedilerin stressiz bir yaşam sürmeleri, aktif kalmaları çok önemli bir detaydır. Ayrıca günlük rutinlerinin değiştirilmemesine de dikkat etmekte fayda vardır. Bu sayede kediler kendilerini daha rahat ve huzurlu hissedeceklerdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.