Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kabızlık Sebepleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Kabızlık Sebepleri Nelerdir?
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kediler de insanlar gibi sindirim sistemi bozuklukları yaşayabilirler. Bu durumda kedilerde kabızlık meydana gelebilir. Sindirim sistemi bozuklukları; kedilerin sağlıksız beslenmesinden, sindirim sistemi organlarındaki iltihaplanmadan veya gıda hassasiyetinden kaynaklanabilir.

Bazı kedi cinsleri sindirim sorunlarına diğer kedi cinslerine oranla daha çok yatkın olabilirler. Bu cinsler arasında ragdoll, sfenks, devon rex ve siyam kedi ırkları yer alır. Kedilerde sık olarak görülen sindirim problemlerinden biri de kabızlık olur. Çeşitli sebeplerle dışkının kalın bağırsakta veya rektumda birikmesi ve ilerleyememesi kabızlığa yol açar. Bu durum birçok nedenden ötürü oluşabilir. Peki kedilerde kabızlık neden olur ve nasıl geçer?

Kedilerde Kabızlık Sebepleri

Sindirim ve kabızlık problemi olmayan kedi dostlarımız günde en az bir defa dışkılarlar. Yavruların dışkılaması yetişkinlere oranla daha sık olur. Bununla beraber yetişkin kedilerde iki günde bir yapılan dışkı normaldir. Fakat iki günden uzun süre dışkı yapılaması bir şeylerin ters gittiğini gösterir. İşte kedilerde kabızlık sebepleri:

  • Beslenme bozuklukları: Kedilerin sağlıklı beslenmemeleri kabızlığın en bariz nedenidir. Özellikle düşük lif oranına sahip mamalar tüketen kedilerde kabızlık kaçınılmaz olacaktır.
  • Tüy yutma: Kedilerin kendilerini yalayarak temizledikleri normal bir alışkanlıktır. Ancak bu eylem sırasında tüylerin sindirim kanalında birikmesi ve normal süreçte atılamaması kabızlığa neden olur. Bu nedenle tüy yumağı yok edici kedi maması tüketilmesi önemlidir.
  • Psikolojik sebepler: Uzun süre boyunca stres yaşayan kedilerde kabızlık görülebilir. Örneğin, tuvalet kabının yerinde değişiklik, kabın temizlenmemesi gibi durumlar bile kedinin stres yaşamasını tetikleyebilir.
  • Çeşitli ilaçlar: Kedilerde potasyum kaybına sebep olan bazı ilaçlar kabızlık yapabilir. Bunu veteriner ile konuşmayı unutmamalısınız.
  • Sinir sistemi sorunları: Kedi dostlarımızın omurgalarında oluşan çeşitli deformasyonlar ve fıtık, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir ve bunun sonucunda kedilerde kabızlık oluşabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Nedir?

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kedilerde kabızlık ciddi bir sağlık sorunudur ve kedinizin refahını olumsuz anlamda etkiler. Hatta bu problem kedinin yaşamını yitirmesine dahi yol açabilir. Bu yüzden kedilerde kabızlığa çok dikkat edilmelidir. Herhangi bir belirti fark ettiğiniz zaman veteriner hekimden yardım almanızda yarar vardır.

Kedinizin kabız olup olmadığını anlamanın en kolay yolu kum kabına bakmaktır. Kediniz günde bir kez dışkılama yapıyor ise herhangi bir problem yoktur. Fakat 2 günden uzun süre dışkılama yapmıyorsa, en kısa zamanda bir veterinere kedinizi göstermeniz doğru olacaktır. Ayrıca kediniz sert, kuru ve küçük parçalar şeklinde dışkılama yapıyorsa da bu durum kabızlığın bir belirtisidir.

Sevimli dostunuz kum kabına dışkılamak için geçiyor, bu sırada aşırı eğiliyor ve yine de dışkılama yapamıyorsa da kabızlıktan şüphelenmelisiniz. Buna ek olarak evcil hayvan dostunuz az yemek yiyorsa, arada kusuyorsa ve anüs çevresi ödemli ise de kediniz kabızlıktan muzdarip olabilir.

Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde kabızlık erken teşhis edilir ise ciddi sorunlara yol açmayan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Kabızlık probleminin çözümü için iyi bir beslenme ve laksatifler tavsiye edilir. Kabızlığın tedavisi için suda eriyen veya şişen lifler tercih edilebilir. Suda eriyen lifler dışkının yumuşamasına yardımcı olur. Sudan şişen şifler ise dışının şişmesine yardımcıdır. Kedinin beslenmesine lifli gıda eklenecek ise kedi dostunuzun bol su tüketmesini sağlamalısınız.

Kabızlık için tercih edilen laksatifler ise veteriner hekimlerin önerisine göre kullanılmalıdır. Bilinçsiz kullanım sebebi ile kedi dostunuz daha ciddi sağlık problemleri yaşayabilir. Bu yüzden de kedinizin kabızlık yaşaması durumunda bir veteriner hekimden yardım almanız ve veterinerin önerdiği ilaçları kullanmanız önemli bir detaydır.

Kedilerde Kabızlığı Önlemenin Yolları

Kedilerde kabızlık oluşmaması için çeşitli önlemler alınmalıdır. Her şeyden evvel kedi dostunuzun stresten, aşırı korku ve kaygıdan uzak kalması önemlidir. Kedilerde kabızlığı önlemenin çeşitli yollar şunları içerir:

  • Kedinizin yeterli oranda sıvı tüketmesini sağlamalısınız. Kedinizin kabız olmaması için ona temiz ve yeterli su vermeniz önemlidir. Mama kabı yanına hemen su kabı koyarak ve belirli aralıklarla kaptaki suyun bitip bitmediğini sağlayarak kedinizin su tüketimini teşvik edebilirsiniz. Bunun için kedi su pınarı da kullanabilirsiniz.
  • Kedilerin lifli gıda almasına dikkat edin. Kedilerde kabızlık problemini önlemek amacıyla bol lifli konserve kedi maması ve kuru kedi maması satın almalısınız. Lifli gıdalar tüketen kedilerin kabızlık sorunu yaşaması önlenecektir.
  • Kedinizin egzersiz yapmasını sağlayın. Kedinizin gün içinde aktif kalmasını sağlamalısınız. Bunun için kedi oyuncakları ile oynamasını ve günlük aktifliğini korumasını mümkün kılabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Miyavlaması Neden Olur? Kediler Neden Miyavlar?

Bunlara ek olarak kedi dostunuzda eklem ve kalça sorunları varsa ve kabızlık yaşıyorsa, karın bölgesine masaj yapabilirsiniz. Ayrıca kedi tuvaleti düzenli olarak temizlenmeli. Son olarak da kabızlık için kedi maltı tercih edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.