Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Kaşınma Nedenleri

20.07.2022
1.533
Abone Ol 
Tavşanlarda Kaşınma Nedenleri

Tavşanlarda kaşınma, aşırı olduğu sürece farklı problemlerin belirtisidir. Evcil tavşanınız çok kaşınıyorsa, ele alınması gereken bir sorun olabilir. Akarlar veya alerjiler, bir tavşanın kaşınmasına yol açabilir.

Tavşanlarda Kaşınma Nedir?

Tavşanlarda Kaşınma

Bazen tavşanlarda kaşınma durumu yoğun olabilir. Bu durum tavşanın deri, tüy veya kulak parazitlerinden kaynaklanabilir. Cildin kuruması nedeniyle meydana gelen kaşınma, alerjiler ve enfeksiyonlardan dolayı tetiklenebilir. Sebebi her ne olursa olsun tavşanın huzuru ve sağlığı için bu sorunla hemen ilgilenmeniz önemlidir.

Tavşanlar Neden Kaşınır?

Tavşanlarda kaşınma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Tavşanda Tüy Akarları

Tavşanların tüylerinde meydana gelen akarlar, mikroskobik canlılardır. Bu canlılar beslenmek için tavşanınızı ısırarak kaşınmasına ve cildinin tahriş olmasına neden olurlar. Ayrıca kan emici parazitlerdir.

Ölü deriyi tavşanlarda hareket ettirerek cilt hücrelerinin tahrişine yol açarlar. Tavşanın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Tüy akarları; tedavi edilmezse tüm vücuda, diğer tavşanlara ve başka evcil hayvanlara da bulaşabilir.

2. Tavşanlarda Bitler

Tavşanlarda kaşınma sorunu bitlerden de kaynaklanabilir. Diğer pek çok parazitler kadar yaygın olmasa da bitler de tavşanları istila edebilir. Bu bit çeşitleri türe özgüdür ve yalnızca tavşanları etkiler. Diğer evcil hayvanlar ve insanlara bulaşmazlar.

3. Tavşanlarda Pireler

Birçok insan, tavşanların pire kapmayacağını düşünür. Ancak pireler de tavşanların muzdarip olduğu konulardan biridir. Tıpkı tüy akarları gibi tavşanları ısırır ve cildin tahrişine sebep olur. Bu da tavşanlarda kaşınma problemini teşvik eder.

Dişi pireler her gün elliye yakın yumurta bırakır. Bu yüzden yalnızca bir ya da iki pire görseniz dahi tavşanınızı en kısa zamanda bir veterinere götürmenizde yarar vardır. Tavşan tüy temizleme ürünleri ile dostunuzun tüylerine düzenli bakım yaparak bu pireleri arındırabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Özellikleri, Beslenme ve Kafes İhtiyacı

4. Tavşanlarda Cilt Kuruluğu

Tavşanlarda kaşınma sorunu kuru cilt nedeniyle de oluşabilir. Nem oranı düşük, tozlu ortamlar, yetersiz beslenme ve tavşanın sık olarak yıkanması, tavşanda cilt kuruluğu yapabilir. Bunu önlemek adına tavşan kafesi düzenli olarak temizlenmelidir. Tavşanın sağlıklı kalması için ona kaliteli tavşan yemleri ve kemirgen otları sunulmalıdır.

5. Tavşanlarda Kulak Akarları

Kulak akarları, tavşandan tavşana bulaşabilir. Hatta bunlar insanlara da bulaşabilir. Bundan dolayı kulak akarı sorunu olan bir tavşanı tuttuktan sonra ellerinizi iyice yıkamanız gerekir.

Kulak akarı problemi yaşayan tavşanın kulak bölümünde tüy dökülmesi görebilirsiniz. Ayrıca tavşanın aşırı derecede kaşındığını da fark edebilirsiniz. Bu tarz semptomlarda tavşanı bir veterinere kontrol ettirmek önem arz eder.

6. Tavşanlarda Alerjiler

İnsanlarda olduğu gibi tavşan dostlarımızda da kaşıntıya sebebiyet veren bazı alerjiler olabilir. Çoğunlukla bu alerjiler çevreseldir ve gıda bazlı değildir. Bu yüzden de tavşanın alerjilerden olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla onun yaşam alanını rutin olarak temizlemelisiniz.

7. Tavşanlarda Cilt Enfeksiyonları

Tavşanlarda kaşınma yapan bir başka husus da cilt enfeksiyonları olmaktadır. Temiz olmayan bileşenlerin ve özellikle de idrar ve dışkının tavşanın cildi ile temas etmesi, evcil hayvanınızın cilt enfeksiyonu geliştirmesine neden olur. Enfekte olan bölüm iltihaplı, kırmızı ve çok kaşıntılı olabilir. Bu yüzden kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir.

Tavşanlarda Kaşınma Nasıl Önlenir?

Tavşanlarda Kaşınma

Tavşanlarda kaşınma durumu çoğu zaman ortamı temiz tutarak engellenebilir. Tavşan dostunuzun kafesini olabildiğince hijyenik ve temiz tutmaya dikkat etmelisiniz. Günlük ve haftalık rutin bakım, tavşan için ideal bir yaşam alanı sunacaktır. Bu durum aynı zamanda çeşitli cilt enfeksiyonlarını ve bakterileri tavşandan uzak tutacaktır.

Tavşanınızı yıkarken yalnızca ona özel tavşan ürünleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca tavşanın tüylerini düzenli şekilde kırpmak da iyi bir fikir olabilir. Ek olarak; tavşanın bağışıklık sistemini destekleyen, kaliteli tavşan yemleri ile onun sağlıklı kalmasına yardımcı olmasınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda İshal Tedavisi Nasıldır?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.