Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

9 Maddede Tavşan Cinsleri

30.04.2022
2.043
Abone Ol 
9 Maddede Tavşan Cinsleri

Tavşan cinsleri, tavşangiller familyasından gelen memeli hayvan türlerinden biridir. Sevimli halleriyle dikkat çeken tavşanlar, evcil hayvan beslemek isteyenlerin de tercihi olur. Peki, tavşan türleri hangileri?

Tavşan Cinsleri ve Özellikleri

tavşan cinsleri

Tavşanlar, çevrelerindeki insanlardan görmüş oldukları sevgiye karşılık verirler. Ailesini sahiplenen bu canlılar ailenin bir parçası olmayı başarırlar. Fakat onların son derece hassas canlılar olduğunu unutmamak gerekir. Ani hareket ve yüksek sesten korkabilirler. Ayrıca ele alınmayı da pek sevmezler.

Tavşanların yetişkin kişiler tarafından sahiplenilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü çocukların çeşitli davranışları onları rahatsız edebilir. Ancak çocuğunuza tavşan bakımı ve beslenmesi konusunda eğitim verirseniz, onlar da tavşan sahibi olabilirler.

Tavşanların ömür süresi çoğunlukla 7-9 sene olmaktadır. İyi bir bakımla daha uzun süre yaşayabilirler. Bu sevimli canlılar gündüzleri uyumayı, geceleri ise aktif olmayı severler. Koku alma duyularının son derece gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Üst dudaklarında etrafı algılamalarını sağlayan duyum hücreleri bulunmaktadır. Bu özelliği kullanarak çevrelerinde olup bitenleri anlayabilirler. Tavşanların dudaklarını sürekli olarak hareket ettirmelerinin sebebi de bu durum olmaktadır. Şimdi tavşan cinsleri nelerdir inceleyelim.

1. Ankara Tavşanı

Angora olarak da bilinen bu tavşan cinsi, Ankara kentimizden bütün dünyaya yayılan ince, parlak, uzun ve yumuşak tüylere sahip olan bir tavşandır. Vücut ağırlığı çoğunlukla 3-4 kg civarındadır. Tüyleri ise ortalama 15-20 cm uzunluğundadır.

Boynu kısa, kulakları dik ve başı yuvarlaktır. Kulaklarının uç kısımlarında püskül bulunur. Evcilleştirme için en çok tercih edilen tavşanlardan biridir. Farklı renkleri mevcuttur ancak genellikle beyaz renkli olanı popülerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cüce Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

Bu tavşan ırkı otçuldur. Marul, salatalık, havuç gibi sebzelere ek olarak besleyici tavşan yemleri tüketir. Bu tavşan cinsinin tüylerinden iplik elde edilebilir. Parlak, ince ve yumuşak dokulu olan tüyleri, dokumaya son derece elverişlidir.

2. California Tavşanı

ABD’nin California kentinde geliştirilen bu cins tavşanlar, henüz yeni bir türdür. Yünü ve eti için beslenen California tavşanı, beyaz ve dolgun vücudu ile öne çıkar. Tüylerinin orta uzunlukta olduğu bilinir. Ayrıca tüyleri oldukça sıktır.

Burun, bacak, kulak ve kuyruk uçlarının koyu renkli olduğunu, gözlerinin ise kırmızı tonlarında olduğunu söylemek mümkündür. Ağırlıkları yaklaşık 3-5 kg arasındadır. Yavruların hızlı şekilde kilo aldığı gözlemlenebilir.

3. Hollanda Lop Tavşanı

Tavşan cinsleri arasında yer alan Hollanda lop tavşanı, evde beslenebilecek tavşan türleri arasında bulunur. Düşük kulakları ile dikkat çeken ve sevimli halleriyle öne çıkan bu tavşan ırkının kuyruğu ise ponpona benzer.

Sevimli görüntüsüne ek olarak oyuncu bir canlıdır. Ağırlığı 1-2 kg arasında değişir. Bakımı ise özen gerektirir. İyi koşullarda bakıldığı taktirde 12 seneye kadar yaşayabilir. Evcil canlı olarak tuvalet eğitimi alabilen tavşan türleri arasındadır.

Bu tavşanların diğer cinsler gibi kemirme içgüdüleri bulunmaz. İlk üç aylık dönemde kemirme davranışına eğilimli olabilirler. Fakat bu konuda yönlendirilmeleri gerekir. Bunun için kemirme taşları kullanılabilir.

4. Hollanda Cüce Tavşanı

Tavşan cinsleri arasında en popüler olanlardan biri de şüphesiz ki Hollanda Cüce Tavşanı. Evde tavşan beslemek isteyenler için de ideal bir seçim olan bu tavşan ırkı, 1940’da melezlenerek yetiştirilmiştir.

Kulak ve boyunları kısadır. Genelde 500 gr ila 1,5 kg arasında ağırlığa sahiptir. Diğer tavşanlara oranla küçük olmalarına rağmen son derece aktif oldukları bilinir. Sürekli hareket etmek ve oyun oynamak isterler. Tavşan oyuncakları ile eğlenmekten hoşlanırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Temel Tavşan Malzemeleri

Sevimli hallerinden dolayı çoğunlukla çocuklara hediye etmek için ideal oldukları düşünülür. Oysaki bu canlıların çocuklar tarafından bakılması uygun değildir. Bunun en büyük nedeni de elde tutulmak istememeleri ve ele alındıklarında strese girmeleridir.

5. Rex Tavşanı

Popüler tavşan cinsleri arasında yer alan Rex tavşanı, 1919 yılında Fransa’da yetiştirilmiştir. Genellikle renkleri beyazdır. Yaklaşık 4 kg ağırlığında olurlar. Diğer birçok tavşan cinsinden daha büyük boydadır.

Ayakları küçük, kulakları ise orta boyutludur. Kadifemsi ve kısa tüylere sahiptir. Tüyleri çok fazla bakıma gereksinim duymaz. Aşırı fırçalama, tüylerinin zarar görmesine yol açabilir.

Çok zeki, oyuncu ve sevecen canlılardan biridir. Annelik içgüdülerinin gelişmiş olduğu söylenebilir. Bu yüzden de veterinerler, annesiz kalan yavru tavşanlar için Rex tavşanı önerebilir.

6. Kutup Tavşanı

Tavşan cinsleri arasında bir diğeri de Kutup tavşanı. Kuzey kutup dairesinde yaşam süren bu canlılar, kutuplarda yer alan en büyük tavşanlardır. Saatte 60 km’den fazla hız yapma özelliğine sahiptir. Yaz aylarında gri-kahverengi karışımı tüyleri ile dikkat çeker. Kışın ise tüyleri beyaz olur.

Çoğunlukla yosun, odunsu bitkiler ve meyve ile beslenir. Hava koşullarına karşı dayanıklılık düzeyi bir hayli yüksektir. Dişiler tek seferde 2-8 kadar yavru doğurabilirler.

7. Gümüş Tavşan

Önceleri kürkü için çiftliklerde yetiştirilen bu ırk, günümüzde de varlığını korumaktadır. Tavşan cinsleri arasında en büyüklerden biridir. Bakımı kolaydır. İdeal bir tavşan kafesi içinde bakılması önemlidir.

Kürkü kısadır ve çok bakım gerektirmez. Bir iki haftada bir tüy bakımı yapılması yeterlidir. Krem, mavi, kahverengi, şampanya ve siyah renklerde olabilir. İlk tüy dökümü sonrasında tüylerinin rengi gümüş olmaktadır. 7-10 sene kadar yaşayabilir. Yaklaşık 4-5 kg ağırlıkta olur.

8. Himalaya Tavşanı

İsminden de anlaşıldığı üzere Himalaya’larda yaşayan tavşan cinsidir. Arka bacakları uzun, ön bacakları kısadır. Gözleri iridir. Ortalama ağırlıkları 1-2,5 kg arasındadır. Yaşam süresi çoğunlukla 5-8 sene kadardır. Yoğun bakım gerektirmeyen kısa ve yumuşak tüyleri bulunur. Ayrıca tüylerinin rengi beyazdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Chinchilla Bakım Rehberi

9. Yaban Tavşanı

Tavşan cinsleri listesinde bir diğeri de yaban tavşanı. Bu ırk kır tavşanı olarak da bilinir. Ortalama 7 kg ağırlıktadır. Oldukça hızlı bir tavşan cinsidir. Ömür süreleri 3-4 sene kadardır. Evcil tavşanlar ile karşılaştırıldıklarında daha fazla dayanıklılık gösterdikleri söyleyebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.