Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dişi Tavşan Adet Görür Mü?

07.01.2022
36.415
Abone Ol 
Dişi Tavşan Adet Görür Mü?

Dişi tavşan adet görür mü? Eğer bir dişi tavşanınız varsa, çoğu zaman onun adet gördüğünü düşünmeniz normaldir. Çünkü tavşanların idrar renkleri kimi zaman koyu turuncu ya da kırmızı olabilir. Halılarda, koltuklarda ve yatağın üzerinde kan lekelerine benzer lekeler görmenizin sebebi budur.

Dişi Tavşan Adet Görür Mü? Tavşan Adet Olur Mu?

Dişi tavşanlar çok küçük yaşlarda cinsel aktiviteleri yapabilecek olgunluğa ulaşırlar. Hemen hemen 6 aylık oldukları zaman ilk kızgınlık dönemleri başlar. Isınma süresi yaşadığı çevreye ve koşullara oldukça bağlı olan tavşanların cinsel aktiviteler sırasında vücut sıcaklıkları artar veya azalır. Tavşanlar kızgınlık dönemlerinde herhangi bir kan üretmezler. Eğer böyle bir problem varsa, kesinlikle veterinere gidilmesi gerekmektedir.

Dişi tavşanların kızgınlık dönemlerinde göstereceği belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Dişi tavşanlar kızgınlık dönemlerinde evin belli noktalarına çiş yaparak, idrarları ile o bölgeyi işaretlerler.
  • Sık sık gergin ve huzursuz olurlar.
  • Bu dönemde saldırgan davranışlar göstermeleri son derece normaldir.
  • Üreme organları fiziksel olarak büyür ve rengi kırmızı ya da kahverengiye dönebilir.

Kızgınlık dönemleri oldukça uzun süren tavşanlar, 4-6 aylık olduktan hemen sonra cinselliğe meyilli olurlar. Zaman zaman cinsellikten uzaklaşsalar da bir tavşanın tamamen cinsellikten uzaklaşması çok zordur.

Dişi tavşan adet görür mü sorusunu cevapladık. Artık dişi tavşanların adet görmediğini bildiğimize göre kırmızı idrar renginin nedenlerine gelin birlikte bakalım…

Dişi tavşan adet görür mü

Tavşanlar Adet Görmüyorsa Kırmızı Lekeler Nereden Geliyor?

Eğer bir dişi tavşanınız varsa evinizde sık sık kırmızı idrar lekelerine rastlamanız mümkündür. Başlarda tavşanınızın adet gördüğünü düşünebilirsiniz. Ancak artık tavşanların adet görmediğini biliyorsunuz. Kırmızı idrarı fark ettiğiniz zaman endişelenmenize gerek bulunmaz. Esasen bu durum tavşanınızda bir hastalık olduğu anlamına gelmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Bakımı Hakkında Önemli Bilgiler

Tavşanların idrar rengi parlak bir kırmızı, kahverengi, açık sarı veya koyu sarıdır. Hidrasyon ve beslenme şekli, idrar renginin değişmesinde oldukça etkilidir. Özellikle beslenme en büyük nedenlerinden biridir. Çünkü tavşanlarda idrarın rengini genellikle yiyecekler oluşturur. Eğer tavşanınızın beslenme düzeninde idrarının renginin kırmızı olmasına neden olacak bir bitki, sebze veya meyve varsa bu durum çok normaldir. Minik dostunuzun sağlığını korumak için ona kaliteli tavşan yemi sunabilirsiniz.

Tavşanımızın idrarının rengi bize çoğu zaman bazı konularda ipucu verebilir. Örneğin, minik dostunuzun idrarının rengi beyaza döndüyse çok fazla kalsiyum tükettiğini, aşırı koyu renkte bir idrara sahip ise ısı stresini gösterebilir. Bunun gibi durumlarda muhakkak uzman bir veteriner hekime danışmakta fayda vardır.

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi, kırımızı kan adet kanı olmadığı gibi çoğu zaman da bir sağlık probleminin habercisi değildir. Kırmızı rengi veren pigment idrarla dışarı atıldıktan sonra tavşanınızın çişinin rengi açık arıya dönecektir. Bu durum bol su takviyesiyle birkaç haftaya kadar düzelecektir. Bunun için kemirgen sulukları ile tavşanınızın düzenli su tüketmesini sağlayabilirsiniz. İdrarın kırmızı renkte olma durumu tüm tavşanlarda aynı değildir. Bazen iki tavşan aynı besinleri yediği halde birinde kırmızı idrar görülürken diğerinde görülmeyebilir.

Kırmızı İdrarın Sebepleri Nelerdir?

Dişi tavşan adet görür mü diyenler için şu bilgileri de açıklamakta fayda var. Tavşanlarda kırmızı idrara; mevsimsel değişiklikler, köknar yaprakları oldukça fazla tüketmek, ıspanak ve havuç gibi beta karoten değeri yüksek sebzelerle beslenmek ve antibiyotik kullanımı neden olabilir.

Eğer tavşanınızdan gelen, kan olduğunu düşündüğünüz idrar lekeleri çok yoğunsa ve idrardan çok akan kana benziyorsa muhakkak uzman bir veterinere tavşanınızı götürmeniz gerekir. Çünkü tavşanlarda kanama genelde; kesilerden, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonundan, mesane ve böbrek taşlarından oluşur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Ekmek Yiyebilir Mi?

Kısacası, tavşanlar adet görmezler ancak bu onların hamile kalamayacakları anlamına gelmez. En hızlı üreyen evcil hayvanlar arasında olan tavşanların hamilelik süresi yalnızca 30 gün sürer ve doğumdan sonraki 24 saate tekrardan hamile kalabilirler. Eğer kırmızı lekelerin çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız kesiler, kanser ya tümör riski için muhakkak uzaman bir veteriner hekime danışmanızda fayda vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.