Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Tavşanlar Neden Ölür? Ne Sebep Olur?

18.10.2021
9.240
Abone Ol 
Yavru Tavşanlar Neden Ölür? Ne Sebep Olur?

Yavru tavşanlar neden ölür? Tavşanlar geçmişten bugüne kadar evimizde besleyebildiğimiz, en sevimli evcil hayvanlardan biri olmuştur. Uzun kulakları, pamuk gibi tüyleri ve zıplayarak yürümeleri insanlar tarafından her zaman çok tatlı ve ilgi çekici bulunmuştur. Peki, bazı yavru tavşanlar neden ölüyor?

Bir Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Tüm hayvanlarda geçerli olduğu gibi, tavşanları da evde bakmamız için onları sadece sevimli ve ilgi çekici bulmamız yeterli değildir. Sevimli dostumuzu eve getirmek için onun hakkında bilmemiz gereken birtakım bilgiler vardır. Kedi, köpek gibi hayvanlar evde bakılmak için daha fazla tercih edildiği için genelde tüm insanlar az çok onların bakımı hakkında bilgiye sahiptir. Ancak tavşan bakımı herkesin hâkim olduğu bir konu olmayabilir. Bu nedenle bu yazımızda sizi öncelikle tavşanlarla ilgili bilgilendirmek istedik. Daha sonra yavru tavşanlar neden ölür diyenler için önemli bilgiler sunacağız.

Tavşan sahiplenecekseniz bunları bilmenizde yarar var:

Tavşanların Ömrü 10-12 Yıl Kadardır

Sevimli dostunuzun sizinle ortalama ne kadar yaşayacağını bilmek neredeyse en önemli detaylardan biridir. Çünkü tavşan bakmak yavruluk dönemlerinden itibaren büyük bir özen gerektirmektedir. Tavşanların 10-12 yıl kadar yaşadıklarını göz önünde bulundurursak ona iyi bir bakım sunmanız gereken süre hiç de azımsanacak bir süre değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ginepig (Gine Domuzu) Karakter Yapısı ve Genel Özellikleri

Her şeyden önce sorumluluk gerektiren bir iştir. Her zaman için hayvanların hediye alınmaması gerektiğini söylüyoruz. Bir çocuğa yavru tavşan hediyesi alınıp sonrasında çocuğun tavşan bakmak için gerekli sorumlulukları yerine getiremediği çok sık gördüğümüz durumlardan biridir. 12 yıl sizinle olacak bir hayvanı almadan önce bakımını üstlenip üstlenemeyeceğiniz hakkında kendinize karşı dürüst olmalısınız.

Yavru Tavşan Bakımını Çocuklar Üstlenmemelidir

Tavşanlar oldukça ürkek hayvanlardır. Besin piramidinde bile en alt kademede yer alırlar. Haliyle doğaya karşı her zaman ürkek ve tetiktedirler. Hal böyle olunca, bir çocuğun enerjisi ve ani hareketleri karşısında minik tavşanınız korkabilir ve kalp krizi geçirebilir. Eğer bir çocuğunuz varsa ve evinize tavşan almak istiyorsanız, çocuğunuzun biraz daha büyümesini beklemenizi tavsiye ederiz.

Tavşanlar Dost Canlısı Hayvanlardır

Tavşanlar, her ne kadar evcil hayvanlar olsa da soylarının vahşi doğadan geldiğini biliyoruz. Vahşi doğada hayatta kalmak için sosyalleşen ve birbirlerine oldukça güvenen tavşanlar, etrafında başka tavşanlar varken oldukça güvende hisseder. Kısacası evinize iki tavşan almak tavşanınızın sosyalleşmesi ve kendini iyi hissetmesi açısından oldukça iyi bir fikirdir. Ancak tavşanınızı kısırlaştırmanızda fayda vardır.

Egzersiz, Tavşanlar İçin Olmazsa Olmazdır

Yavruluk dönemlerinden itibaren oldukça hareketli ve yaramaz olan tavşanların günde 3-4 saat kadar egzersize ihtiyaçları vardır. Egzersiz yapmak, tavşanların zihinsel ve bedensel sağlıklarına oldukça iyi gelen bir faaliyettir. Eğer tavşanınızı evin bir odasında serbest bırakabiliyorsanız bu, onun için harika bir egzersiz alanı olacaktır. Ancak böyle bir alanınız yoksa sevimli dostunuzun kafesinin büyüklüğü kendi büyüklüğünün en az 5 katı kadar fazla olmalıdır. Aynı zamanda tavşanların yemek ve su kapları her gün tazelenmeli, kafesleri ise en az haftada bir kez temizlenmedir.

Dikkat! Tavşanlar Kemirgen Hayvanlardır

Yavruluk döneminden itibaren dişleri hızla büyüyen tavşanlar oldukça kemirgen hayvanlardır. Eğer bir tavşan sahiplenecekseniz eşyalarınızın başına geleceklere hazır olmalısınız. Hem maddi olarak hem de tavşanınızın sağlığı açısından bunu engellemek için sevimli dostunuzun kemireceği, onlar için uygun olan yenilebilir oyuncaklar satın alabilirsiniz. Tavşan oyuncakları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Sahibi Olmanın Faydaları Nelerdir?

Tavşanlara Çok Fazla Marul ve Havuç Verilmemelidir

Yavru tavşanlar neden ölür diyenler için şu bilgileri de hatırlatmakta yarar var: Sevimli dostlarımız şekersiz meyve ve sebze tüketmekten oldukça zevk alırlar. Marul, havuç, lahana, elma, ananas gibi sebze ve meyveler tavşanlar için haftada en fazla 2 kere verilmesi gereken besinlerdir. Aksi takdirde, tavşanınızın sindirim ve boşaltım sistemini bozabilirsiniz. Tavşanınızın sağlıklı beslenmesi adına ona tavşan yemi sunmalısınız.

Yavru Tavşanlar Neden Ölür?

Yavru Tavşanların Bakımı Nasıl Olmalı?

Her hayvanda olduğu gibi yavru tavşanlar da yetişkin tavşanlara göre çok daha hassastır. Tavşanlar, genellikle yavruyken hastalanmaya çok daha meyilli olurlar. Bunun sebebi de bağışıklık sistemlerinin yetişkin tavşanlar kadar güçlü olmamasıdır. Aynı zamanda yavru tavşanlar çok daha ürkek ve hareketlidir. Bu nedenle onları severken çok daha hassas ve yumuşak olmanızda fayda vardır.

Yavru Tavşan Nerede Yaşamalı?

Yavru tavşanların yaşayabileceği en doğru yer yeterli büyüklükte kafestir. Kartonda tavşan beslemeye çalışmak son derece yanlıştır. Çünkü hem sevimli dostunuzun ruh sağlığı kötü yönde etkilenir. Hem de kartonlar sürekli ıslak duracakları için tavşanınızın ayakları idrar olacaktır. Bu de bitlenme ve hastalıklara yol açacaktır. Aynı zamanda tavşanlar kemirgen hayvanlar oldukları için kartonu kemirmeye başlayacaktır. Tavşan dostunuz için en iyi tavşan kafeslerini online petshop mağazamızda keşfedebilirsiniz!

Yavru Tavşanlar Neden Ölür?

Yavru tavşanların ölüm nedenleri genel olarak şunları içerir:

Tavşan Hastalıkları

Tavşanlar genel olarak çok güçlü hayvanlar oldukları için çok nadir hasta olurlar. Ancak bu durum, yavruluk dönemi için pek geçerli değildir. Yavru tavşanların ölmesine neden olan çoğu hastalık, bol su içirilerek ve temiz bir bakım sağlanarak önlenebilir.

Yavru tavşanınızın viral kanamalı hastalıklara yakalanmasını istemiyorsanız 6 haftalık olduğunda uzman bir veteriner hekim tarafından aşısını yaptırmalısınız. Bu aşıyı senede 1 kez tekrarlamanız yeterli olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ginepig Meyve Yiyebilir Mi?

Yavru Tavşanların Ölümüne Sebep Olan: İshal

Yavru tavşanınızın sindirim sistemi henüz gelişmemiştir. Bu nedenle ona çok fazla marul verirseniz ishal olmasına neden olacaktır. Aynı zamanda çok soğukta, rüzgârda kalırsa da bu durum mümkündür. Yavru tavşanlarda ishal son derece öldürücü bir hastalıktır. Eğer minik dostunuz ishalse, çok az su içiyor ve bitkinse, onu zaman kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.

Yavru Tavşanlarda Solunum Yolu Hastalıkları

Yavru tavşanlar neden ölür? Öksürme, hapşırma, ıslak burun ve gözler tavşanınızın solunum yolunun sağlıklı olmadığının göstergesidir. Bu hastalık genellikle tavşanın kafesinin temizliğinin ihmal edilmesinden kaynaklanır. Aynı zamanda tavşanın bulunduğu odada sigara, parfüm, deodorant gibi maddeler çok sık kullanıyorsa bu durum tavşanınızın solunum yollarını etkileyebilir.

Minik dostunuzun yaşadığı yeri temiz tutmalı, hastalık belirtilerini fark ettiğiniz anda uzman bir hekime danışmalısınız. Aksi takdirde solunum yolları hastalıkları ilerlerse ölüme sebebiyet verebilir.

Yavru Tavşanlarda Ölüme Sebebiyet Veren Mantar Hastalığı

Mantar hastalığı, esasen insanlarda görülebildiği gibi hayvan dostlarımızda da görülebilir. Minik dostunuzun ayakları kuruyor ve kabuk bağlıyorsa sürekli de kaşındığını gözlemliyorsanız mutlaka uzman bir veterinere kontrol ettirmelisiniz. Bu kuruluk ve kaşıntı mantar ya da egzama hastalığının nedeni olabilir. Tedavi edilmezse minik dostunuzun ölümüne bile sebep olabilir.

Yavru Tavşanınızın Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Normalde son derece hareketli ve sevgi dolu tavşanınız bitkin gözüküyorsa, yemek yemiyorsa, gözleri ve burnu suluysa, ishal ve kabızsa hasta olabilir. Bu belirtilerden en az birini gösteriyorsa minik dostunuzu hiç zaman kaybetmeden bir veterinere götürmelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ege dedi ki:

    Tavşanımı dün definettim.Patileri ve Burnu Sararmıştı bunun nedeni nedir bir hastalıktan dolayı mı vefat etti ve hangi hastalık?