Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede En Yaygın Tavşan Rahatsızlıkları

01.02.2024
320
Abone Ol 
7 Maddede En Yaygın Tavşan Rahatsızlıkları

Tavşan rahatsızlıkları, hem mevcut tavşan sahipleri hem de tavşan sahiplenmeyi düşünen kişiler tarafından bilinmelidir. Tavşanlar, çoğu zaman sağlıklı ve güçlü olan canlılardır. Ancak yanlış bakım, beslenme ve hijyen eksikliği gibi çeşitli nedenlerle tavşanlarda bazı rahatsızlıklar da görülebilir.

Bu hastalıkların bazıları daha basit ve geçici hastalıklardır. Ancak bu hastalıkları önemsiz görüp ihmal etmemek ve bilinçsiz ilaç müdahalesi yapmamak gerekir. Bazı tavşan rahatsızlıkları ise hayati tehdit oluşturabilir veya kalıcı olabilir. Bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ile tedavi sürecinin daha başarılı ve kolay ilerlemesi söz konusu olur. Tavşanların hastalıklarının erken teşhis edilmesi için rutin sağlık kontrollerini ihmal etmemek gerekir. Tavşan sahipleri de tavşanlarının vücutlarındaki değişikliklere karşı dikkatli olmalıdır.

Tavşan Rahatsızlıkları Nelerdir?

Tavşan Rahatsızlıkları

Çeşitli nedenlere bağlı olarak tavşanlarda görülebilen pek çok rahatsızlık bulunur. Bu rahatsızlıklar şu şekilde listelenebilir:

1. Tavşanlarda İshal

Tavşanlarda görülen hastalıkların başında ishal gelir. Bu hastalık nedeniyle tavşanlarda yüksek ateş, kabızlık, hazımsızlık, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı gözlenir. Tavşanlarda ishalin nedeni pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Beslenmede yapılan değişiklikler ve tavşanların tükettikleri besinlerin içeriği ishale neden olabilir.

Beslenmede birden değişiklik yapmak yerine kademeli değişiklikler yapılması daha uygun olur. Tavşan beslerken besinlerin lif, selüloz ve nem içeriğine de çok dikkat edilmelidir. Bunların belli oranlar dışında olması da ishale neden olur. Özellikle yavru tavşanların beslenmesinde besin içerikleri çok önemlidir.

Beslenmenin dışında bazı hastalıklar da ishale neden olabilir. Bu hastalıklar genellikle virüs, bakteri ve parazit gibi organizmalardan kaynaklanır. Bu gibi organizmalardan kaynaklanan ishaller, daha ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle ishal hastalığını ciddiye almak ve uygun bir şekilde müdahale etmek gerekir. Öte yandan tavşana kaliteli tavşan yemleri sunulması da önem arz eden bir husustur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan ile İlgili Bilgiler

2. Tavşanlarda Mantar Hastalığı

Tavşan rahatsızlıkları arasında en yaygın olanlardan biridir. Tavşanların ayak parmaklarında döküntü, kuruluk ve kabuk bağlanmasına sebep olan mantar hastalığı nedeniyle tavşanların günlük hayatları büyük ölçüde etkilenir.

Mantar hastalığından ötürü yoğun kaşıntı meydana gelir. Bu nedenle tavşanların sürekli kaşınma ve yalama hareketi gerçekleştirdikleri gözlenir. Tavşanlarda mantar hastalığı, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. İhmal edilmesi durumunda hayati tehdit oluşturması mümkündür. Fark edildiğinde hemen veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

3. Tavşanlarda Kulak Uyuzu

Tavşan rahatsızlıkları arasındadır. Tavşanlarda yaygın görülen hastalıklardan biri olan kulak uyuzuna psoroptes cuniculi adlı bir bakteri sebep olur. Temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yüzden kulak uyuzu olan tavşanların diğerlerinden izole edilmesi gerekir. Kulak uyuzu nedeniyle tavşanların kulaklarında kabuklanma, akıntı, tüy dökülmesi ve tahriş sorunları meydana gelir.

Kulak içinden yayılma eğilimi gösterir. Kulak uyuzu olan tavşanların davranışlarında da değişiklik görülür. Ağrı ve kaşıntı nedeniyle huzursuz ve huysuz davranışlar sergiledikleri gözlenir. Ayrıca kafa sallama ve kulak ısırma hareketleri gerçekleştirirler. Kulak uyuzu tedavi edilmediği taktirde vücudun diğer kısımlarına da yayılması mümkündür.

Ek olarak; tedavi edilmeyen kulak uyuzu nedeniyle sinir sistemi de hasar görebilir. Tavşanları kulak uyuzundan korumak için parazit aşılarının ihmal edilmemesi önemlidir. Bunun dışında besinlerinin ve barınma ortamlarının temizliğine de dikkat edilmelidir.

4. Tavşanlarda Diş Hastalıkları

Tavşan rahatsızlıkları mevzu bahis olduğunda en yaygın olanlardan biri de diş hastalıklarıdır. Kemirgen canlılar olan tavşanların dişleri sürekli uzayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kemirmeleri için gerekli malzemelere sahip olmaları gerekir. Diş sağlıklarının korunması için kemirme fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri oldukça önemlidir. Enfeksiyonlar ve genetik faktörler gibi çeşitli durumlarda tavşanların dişlerinin aşınmasını sağlayamadığı olaylar yaşanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Sahiplenmenin Avantajları Nelerdir?

Bu durumda uzayan dişler nedeniyle tavşanların ağız içlerinde kesikler ve yaralanmalar meydana gelir. Bu yaralanmalar nedeniyle tavşanların beslenmesi engellenebilir. Diş hastalıklarına bağlı olarak tavşanlarda iştahsızlık sorunu yaşanır. Yemeye çalıştıkları besinleri düşürebilirler. Bunun dışında gözlerde şişkinlik, göz ve burun akıntısı gibi belirtiler de gözlenebilir. Bu rahatsızlığın önüne geçmek için tavşanların beslenmelerine çok dikkat edilmelidir.

Tavşan Rahatsızlıkları

5. Tavşanlarda Solunum Yolu Hastalıkları

Tavşanlarda solunum yolu hastalıklarının başlıca sebebi hijyensiz yaşam ortamı ve kirli havadır. Sigara dumanı, parfüm, deodorant ve toz içeren ortamlar solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Bunun dışında havasız olan nemli ve aşırı sıcak ortamlarda bu hastalıklara sebep olabilir.

Tavşanlarda solunum yolu hastalıkları nedeniyle gözlerde sulanma, burun akıntısı, öksürme ve nefes almada zorluk sorunları yaşanabilir. Bu hastalığın önüne geçmek için tavşanların yaşam alanlarının temizliğine önem verilmelidir. Çok sayıda tavşanı dar ve havasız alanda tutmamak gerekir. Tavşan kafesi hava alan bir yerde konumlanmalı ve yeterince geniş olmalıdır. Düzenli olarak muhakkak temizlenmelidir.

6. Tavşanlarda Pastörellozis Hastalığı

Pastörellozis hastalığının başlıca sebebi strestir. Özellikle genç tavşanlarda sık görülmesine rağmen her yaştan tavşanlarda görülebilecek bir hastalıktır. Pasteurella bakterileri, stres yaşanması ile bu hastalığın nedeni olur. Tavşanlar arasında bulaşıcı olan bu hastalık temas yoluyla veya ortak malzeme kullanımı ile diğer tavşanlara da bulaşabilir. Vücutta belli bir bölgesi yoktur.

Kan dolaşımı ile vücudun diğer kısımlarına yayılması mümkündür. Bu nedenle tüm organlara zarar verebilme potansiyeline sahiptir. Hastalık yavaş veya hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir. Bu hastalığın tanısı için antikor testlerinin yapılması gerekir. Tanısının yapılmasının ardından veteriner hekimler tarafından verilen ilaçlar ile tedavisi gerçekleştirilir.

7. Tavşanlarda Tyzzer’s Hastalığı

Tavşan rahatsızlıkları listesindedir. Tyzzer’s hastalığı, çok ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık nedeniyle çok ciddi bir ishal meydana gelir. Yaşanan bu ishal ile çok büyük bir su kaybı yaşanır. Başlangıçta belirtisi olmadığı için tavşan bakımında çok dikkatli olmak önemlidir. Yaşanan sıvı kaybı ile 12 ile 48 saat içerisinde ölüme kadar götürebilir. Bu hastalıktan korunmak için tavşanların bakımında hijyene özen gösterilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cüce Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.