Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan ile İlgili Bilgiler

02.03.2021
1.945
Abone Ol 
Tavşan ile İlgili Bilgiler

Tavşanlar; sosyal, çok aktif ve eğlenceli hayvanlardır. Diğer tavşanlarla ve hatta insanlarla yakın bir bağ kurarlar. Siz de bu sevimli hayvanları merak ediyorsanız ya da tavşan beslemek istiyorsanız; tavşan ile ilgili bilgiler hoşunuza gidebilir!

Tavşan ile İlgili Bilgiler: Tavşanlar Hakkında Genel Bilgiler

Evcil bir tavşanın ideal sahibi, ona sarılmayı ve onunla oyun oynamayı sevmeli, bakımına zaman ayırmalıdır. Sahipleri veya diğer tavşanlarla günlük olarak çeşitli aktiviteler yapsalar da bu hayvanlar çok fazla etkileşim kurmaktan hoşlanırlar.

Tavşanlar sosyal canlılardır ve en çok kendi türleriyle birlikte mutlu yaşarlar. En iyi kombinasyon, kısırlaştırılmış bir erkek ve kısırlaştırılmış dişidir. Kendi başlarına kalırlarsa aşırı derecede üzülebilir ve depresyona girebilirler.

Araştırmalara göre; koşmak için yeterli alan bulamayan tavşanların, kemiklerinde kırılma riski oldukça yüksektir. Bunun nedeni, vücutlarını düzgün bir şekilde geliştirmek için doğru fırsatları bulamamalarıdır.

Birçok farklı cinse sahip tavşan türü vardır. Bunlar arasında çinçilla, Hollanda lop, hotot tavşanı, cüce tavşan, rex tavşanı ve Aslanbaş tavşan sayılabilir. Hatta bazıları gösteri hayvanları olarak yetiştirilir.

  • Bilimsel adı: Oryctolagus cuniculus
  • Yetişkin tavşan ağırlığı: Cinsine bağlı olarak 900 gram ila 9 kilo
  • Yaşam süresi: Ortalama 5 ila 15 yıl

Tavşan ile İlgili Bilgiler: Tavşan Davranışı ve Mizacı

Tavşanlar oldukça uysal, hareketli ve neşelidir. Sahipleriyle çok yakın bağlar kurarlar. Birçok tavşan sahibi, akşamlarını tavşanlarıyla birlikte TV izleyerek veya evcil hayvanlarıyla oyun oynayarak geçirir. Tavşanlar ayrıca tuvalet eğitimine iyi tepki verme konusunda büyük bir avantaja sahiptir. Tıklama eğitiminde de başarılı olurlar, özel davranışlar ve hileler yapmak için eğitilebilirler.

Tüm bu nitelikler, tavşanların sahipleri ve / veya diğer tavşanlar ile büyük bir etkileşim gerektirdiği anlamına gelir. Günlük oyun zamanı ve kafesleri dışında egzersiz yapmak bir zorunluluktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Tavşanlar Neden Ölür? Ne Sebep Olur?

Tavşanların sağlıklı kalabilmeleri için yeterince çiğneme hareketi gerçekleştirmeleri önemlidir. Bu nedenle çok sayıda güvenli tavşan oyuncağı sağlanmalıdır. Kemirme taşları, bu konuda etkili bir seçimdir. Uygun oyuncaklardan yoksun bırakılan tavşanlar mutsuz olacaktır.

tavşan ile ilgili bilgiler

Tavşanlar, çoğunlukla sessiz evcil hayvanlar olsalar da, onları kucaklarken ya da etraflarında oynarken yeterince dikkatli olamayan aktif küçük çocuklar için uygun değildir. Tavşanlar insanların yanında olmayı sever ama sık olarak kucaklanmak istemezler. Ayrıca, davranış sorunlarını ve sağlık risklerini azaltmak için kısırlaştırılmaları gerekir.

Tavşan ile İlgili Bilgiler: Tavşan Barınma İhtiyacı

Tavşanlar av hayvanlarıdır, yani tavşanınızı dışarıda barındırmanın genellikle iyi bir fikir olmadığını bilmelisiniz. Tavşan beslemek istiyorsanız; onu içeride tutmanızda yarar vardır. Tavşan kafesi, tavşan kümesi veya tavşan kutusu gibi materyaller, evcil hayvanınız için ideal bir yaşam alanı olabilir. Yumuşak ayakları olduğu için tavşanlar, tel tabanlı kafeslerde rahat edemezler.

Tavşanınızın yaşam alanında şunları eksik etmemelisiniz:

  • Karton kutular ve çiğnenebilir plastik oyuncaklar gibi çok sayıda oyuncak; tavşanların hızlı büyüyen dişlerini kontrol altında tutmak için doğru seçimdir.
  • Tavşanınızın bacak gücünü korumak için üzerine atlayabileceği bir raf
  • Tavşan mama ve su kapları
  • Tavşan tuvalet kutusu

Tavşan idrarının güçlü bir kokusu olabilir. Bu yüzden tuvalet için ayarladığınız kutuyu sık sık değiştirmelisiniz. Bu tuvalet kutusunun taban bölümünü otlarla kaplamayı unutmamalısınız. Ek olarak, tavşan idrarının kalsiyum oranı yüksektir. Kuruduğunda temizlenmesi zor olabilen kireçli bir kalıntı bırakabilir. Sirke, bu lekenin çıkarılmasında etkili bir çözümdür.

Tavşan ile İlgili Bilgiler: Tavşan Mama ve Su İhtiyacı

Tavşanlar için yem veya mama olarak tercih edebileceğiniz birçok seçenek vardır. Bunlar arasında doğal tavşan yemi, yavru tavşan yemi, çayır otu ve yonca sayılabilir. Ticari tavşan yemleri dışında tavşanların yeşil yapraklı sebzelere de ihtiyacı vardır. İyi seçenekler arasında marullar, taze otlar, su teresi, havuç tepeleri, salatalıklar ve filizler bulunur. Diğer sebze ve meyvelerin daha sınırlı bir tedarikini sağlamayı unutmamalısınız. Sunduğunuz tüm ürünlerin tavşan için güvenli olduğundan emin olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Tavşan Hakkında Önemli Bilgiler

Bir tavşanın sağlığına yönelik en önemli tehditlerden biri sindirim sistemidir ve su, onun sağlıklı kalmasını sağlamanın anahtarıdır. Tavşanınızın her zaman bol miktarda soğuk, temiz ve klorsuz suya erişimi olması gerek.

tavşan ile ilgili bilgiler

Tavşan ile İlgili Bilgiler: Tavşan Hastalıkları ve Sağlık Sorunları

Tavşanlar, aşağıdaki gibi bazı tıbbi sorunlara eğilimlidir:

  • Abdominal staz (sindirememe veya atıkları geçirememe)
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Kulak enfeksiyonu
  • Aşırı büyümüş dişler
  • Aşırı büyümüş ayak tırnakları

Bu sorunlardan bazıları her zaman bir veteriner hekim kontrolü gerektirmez. Örneğin, tavşanınızın ayak tırnaklarını kırpılmış halde tutabilir ve aşırı büyümüş dişlerden kaçınmak için bol miktarda çiğneme gerektiren yiyecek ve oyuncak sunabilirsiniz. Diğer sağlık problemlerinde ise bir veterinere danışmak önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.