Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

4 Maddede Evcil Tavşan Cinsleri

31.01.2022
3.997
Abone Ol 
4 Maddede Evcil Tavşan Cinsleri

Evcil tavşan cinsleri çoğu insanın ilgisini çekiyor. Peki, evde bakabileceğiniz sevimli tavşan cinsleri hangileri?

Evcil Tavşan Cinsleri

Memeli grubunda bulunan ve aynı zamanda oldukça sıcak kanlı bir yapıya sahip olan tavşanlar, gündüz uyumayı çok fazla severler. Tavşanlar, genel olarak gürültüden hoşlanmazlar ve her zaman sakin bir ortam arayışında olurlar. Tavşanların mutluluğu ve sağlığı için gürültülü bir ortamdan uzak tutulması gerekmektedir. Çok fazla sevimli ve cana yakın olduklarından dolayı tavşan beslemek isteyen kişiler her geçen gün daha da artabilmektedir. Eğer sizler de bir tavşan sahiplenmek istiyor ancak evcil tavşan cinsleri hangileri bilmiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

1. Evcil Tavşan Cinsleri: Cüce Hotot Tavşanı

Evcil Tavşan Cinsleri

Cüce Hotot Tavşanlarının göz çevresinde yer alan sürmeye benzer halka sayesinde bu canlılar, oldukça özel bir tür olarak bilinmektedir. Cüce Hotot tavşanı, Hollanda cüce tavşanı ile Hotot tavşanının melezlenmesi sonucu elde edilmiş olan bir türdür. Hotot tavşanı ise 20. yüzyılın başlarında Fransa’da üretilmiş olan bir türdür. Bu türün cüce versiyonu ise 1970’li yıllarda Almanya’da geliştirilmiştir. Günümüzde de hala bakılmaktadır.

Cüce hotot tavşanı, diri ve küçük bir vücut yapısına sahiptir. En fazla 1,5 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Kafa yapıları geniş ve yuvarlak, kulakları dik ve boyunları ise oldukça kısa bir yapıdadır. Kulakları birbirine değer vaziyette olabildiği gibi ayrık da olabilmektedir. Kürkü ise parlak, yoğun ve kısadır. Oldukça küçük bir tür olmasından dolayı kürk bakımı hiç de zor değildir. Havalar ısınmaya başladığında, bahar zamanlarında tüy dökmeye başlarlar. Eğer evinize çok fazla tüy dökülmesini istemiyorsanız, bu mevsimlerde haftada en az 1 ya da 2 kere tüylerin taranması gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için kaygan ve küçük bir fırçadan yardım alabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız malzemenin tavşan aksesuarları grubunda yer aldığından da emin olmalısınız.

Bu hayvan türü kesinlikle ev dışında beslenmemelidir. Evde beslenmesi gerekmektedir ve bunu için de bir kafese ihtiyaç duyulmaktadır. Alacağınız tavşan kafesi 60×60 ya da 60×45 santimetre boyutlarında olması yeterli olacaktır. Kafes yapısı olarak alt kısmı plastik ya da metal bir malzemeden olmalıdır. Bu nedenden dolayı yatak malzemeleri kafesin alt kısmına yerleştirilmelidir. Aynı zamanda yatağın haftada bir değiştirilip her gün temizlenmesi gerektiği kesinlikle unutulmamalı ve aksatılmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ginepig Bakımı Nasıl Olmalı?

Tavşanı tüm gün boyunca kafes içerisinde tutmak eziyet olacağından dolayı zaman zaman tavşanın kafesten çıkartılıp dolaşmasına izin verilmelidir. Ancak bu durum için ise evin, tavşan için son derece güvenli bir ortamda olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse tavşanlar, kablo kemirmeyi oldukça severler. Böyle bir durumda tavşanların hayatını kaybetme ihtimalleri ne yazık ki yüksek bir orandadır. Bu nedenden dolayı tavşanınızı başıboş bir şekilde bıraktığınız takdirde onları her an gözetlemeniz gerekmektedir. Ayrıca çok fazla iştahlı canlılardır. Tavşanınıza ne kadar yem verirseniz hepsini yeme potansiyeline sahiptirler. İçme suyu ile saman her zaman kafes içerisinde kesinlikle bulunmalıdır. Bunun yanı sıra gün içerisinde çeyrek su bardağı kadar hazır tavşan yemi vermeniz yeterli olacaktır.

2. Evcil Tavşan Cinsleri: Rex Tavşanı

Evcil Tavşan Cinsleri

Evcil tavşan cinsleri arasında bir diğeri de Rex Tavşanı oluyor. Bu tavşan türü son derece sevecen ve samimi canlılardır. Büyüklük olarak orta boyutlardadır ve ağırlıkları ise 3,5 ile 4,5 kilogram arasında değişebilmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra daha küçük yapıları da bulunabilmektedir. Bu ise 3 ile 3,5 kilogram arasında değişiklik gösterebilmektedir. Rex tavşanı mavi, tarçın, beyaz, siyah ve çikolata gibi farklı renklerde olabilmektedir. Tavşan türleri arasında en zeki tür olarak bilinmektedir. Aynı zamanda çocuklu aileler için en uygun olan tavşan türü olarak bilinmektedir.

Bu hayvan, çocukları ve çocuklar ile oynamayı çok fazla severler. Eğlenceli yapılarından dolayı ortama renk katarlar ve kişileri neşelendirirler. Çocuklarınızın tavşanlar ile oynamasını istiyorsanız ilk olarak çocuklarınıza, tavşanların nasıl tutulması gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir. Ayrıca annelik içgüdüsü olarak en sağlam olan tavşan türü olarak bilinmektedir. Uysal ve bir o kadar da zeki yapıya sahiptirler. Dinlenmeyi çok seven canlılar olsalar da sahipleri ile vakit geçirmeyi de çok fazla severler.

Bu tavşan türü her ne kadar çok fazla hareketli bir yapıya sahip olmasa da 1 metrelik bir engeli kolay ve oldukça rahat bir şekilde aşabilme potansiyeline sahiptir. Bu nedenden dolayı eğer bu tavşanı bahçenizde besleyecekseniz, kesinlikle 1 metreden daha uzun bir engel oluşturmanız en doğrusu ve en sağlıklısı olacaktır. Evcil hayvanların neredeyse tümü eğitime açık canlılardır. Rex tavşanı da tıpkı diğer hayvanlar gibi eğitim almayı sever.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Yiyebileceği Sebzeler Nelerdir?

Eğitim esnasında komut tekniklerini öğreterek dilediğiniz komutu yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra arka ayakları üzerinde durma eğitimi gibi çeşitli farklı eğitimler de verebilirsiniz. Ancak bu esnada, eğitimin yalnızca tavşanınız istediğinde gerçekleşeceğini unutmamanız gerekmektedir. Bu tavşan türünde belirli bir hastalık çeşidi bulunmamaktadır. Oldukça güçlü bir yapıya sahip olduklarından dolayı kolay kolay hastalanmazlar. Bu tavşan türünün tek kötü yanı dişlerinin hızlı bir şekilde uzaması olarak bilinmektedir.

3. Evcil Tavşan Cinsleri: Aslanbaş Tavşanı

aslanbaş tavşan

Türkiye gibi diğer pek çok ülkede de yeni yeni tanınmaya başlanan bir tavşan türü. Aslanbaş tavşan türü ilk kez 1990’lı yıllarının son zamanlarına doğru Fransa ve Belçika’dan dünyaya ihraç edildi. Bu hayvan türünün ayırt edici en büyük özelliği aslan yelesi ile tanınmasıdır. Bu canlılar pek çok farklı çeşit ve renkte görebilmemiz mümkün. Aslanbaş tavşanının tarihçesine bakıldığında, ilk olarak iki farklı boyutta cüce tavşanlarının çiftleştirilmesi sonucunda Belçika’da meydana geldiği bilinmektedir.

Aslanbaş tavşanı, küçük canlılardır ve aynı zamanda yuvarlak bir gövde yapısına sahiptirler. Bu tavşanların yeleleri yaklaşık olarak 5 cm uzunluğundadır. Aslanbaş tavşanları oldukça sevimli ve sıcak kanlı olmalarının yanı sıra çocuklar ile de son derece iyi bir şekilde anlaşabilmektedirler. Aslanbaş bakımı ne yazık ki oldukça masraflı bir işlemdir.

Bakım esnasında oluşturulan beslenme rutinlerinde belli başlı alınması gereken ürünler yer alıyor. Örneğin; gün içerisinde yaklaşık olarak yarım bardak kadar yüksek kalitede bir tavşan yemi, taze su ve sınırsız bir oranda taze Timothy samanının bulunması gerekiyor. Bu beslenme çeşidinin yanı sıra taze sebze ve meyveleri de tavşanlarınıza verebilirsiniz. Ancak hangi ürünü yiyip yiyemeyeceğini bilmiyorsanız kesinlikle bir veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.

4. Evcil Tavşan Cinsleri: Cüce Tavşanlar

Evcil Tavşan Cinsleri

Sevimli Cüce Tavşanlar da evcil tavşan cinsleri arasındadır. Son zamanlarda oldukça popüler olan cüce tavşanları merak eden kişiler her geçen gün daha da artmakta. Bu hayvan türü isminden de anlaşılacağı üzere cüce tavşan olarak bilinir ve aynı zamanda oldukça küçük bir yapıya sahip olmalarından dolayı evde beslemeye en uygun canlılar arasında yer almaktadır. Çok fazla yer kaplamazlar ve oldukça sevimli, tatlı ve sevecen canlılardır. Boyları en fazla 50 cm olabiliyorken, kiloları ise yine en fazla 1,5 kiloya kadar çıkabilmektedir.

Bu hayvanın bu kadar küçük bir yapıda olmasının sebebi hormonsal birtakım eksikliklerden kaynaklı olmaktadır. Ancak bu hormonsal durumların genel sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Diğer tavşanlara oranla kulakları daha kısadır ve burunları ise düz bir yapıya sahiptir. Kafa yapıları ise nispeten daha ufaktır ve en yaygın olarak görülen renkleri ise gri, beyaz ve siyah olarak bilinmektedir. Cüce tavşanların enerjileri son derece yüksek orandadır ve haliyle oyun oynamayı da çok fazla sevmektedirler. Ancak bu durumun yanı sıra kendi başlarına da vakit geçirmekten son derece keyif alabilmektedirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Tavşan Bakımı İpuçları

Bu tatlı ve sevecen hayvanların zaman zaman köpekler gibi davrandığı söylenmektedir. Bu nedenden dolayı, cüce tavşanlar bir kişiye karşı sevecen tavırlar sergileyip bağlı olduğunda köpeklere benzetilebilirler. Bu tavşan türü zaman zaman oldukça gerginleşebilir. Eğer sahip olduğunuz bu tavşanın çoğalmasını istemiyorsanız kısırlaştırabilirsiniz. Bu şekilde tavşanınızın daha sakin bir yapıda olmasını sağlamış olacaksınız. Kısırlaştırılmış olan hayvanlar, bölgeleri açısından da daha az gergin hissetmeye başlarlar. Bölgesi ile hiçbir şekilde endişe duymayan tavşan, alanını işaretleyebilmek adına evin çeşitli farklı bölgelerine çiş yapmayı da bırakacaktır.

Cüce tavşanlar yüksek sesten pek hoşlanmazlar. Hatta yüksek sesin aniden çıkması durumunda oldukça korkabilmektedirler. Bu küçük, sevimli ve oldukça tatlı olan dostlarınızın sağlığı için onlara diledikleri zaman saklanabileceği sakin bir ortam oluşturmanız gerekmektedir. Bu sevimli tavşanların aynı zamanda yükseklik korkusu da bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı tavşanınızı kucağınıza aldığınız durumlarda yükseklikten korkacağından dolayı sizleri ısırabilirler. Kendilerine has olarak farklı özelliklere sahip olan cüce tavşanları sahiplenmeden önce bilmeniz gereken birkaç durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Cüce tavşanların tüyleri, ince bir yapıda ve ipeksi bir kıvamdadır. Bu tüyleri düzenli aralıklarla taramanız gerekmektedir. Çünkü tüylerin sık olması sonucunda tüyler arasında düğüm oluşabilir. Bunu engellemek adına tarama işlemi son derece önemli olmaktadır. Cüce tavşanlar her ne kadar gürültülü bir ortamı sevmeseler de oldukça sakin, temiz ve sakin bir alanda da yaşamak istemezler. Ayrıca tüyleri her ne kadar çok uzun olmasa da zaman zaman bu tüyler tavşanların gözlerine girebilmektedir. Bu nedenden dolayı tavşanların göz çevresine de günlük çeşitli bakımlar yapılmalıdır. Tavşanlar son derece sinirli canlılar olduklarından dolayı bu sinirli yapıyı azaltabilmek adına günlük olarak çeşitli egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizler sayesinde daha dengeli ve düzenli bir yaşam alanı sunmuş olunacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.