Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Aslanbaş Tavşan (Lionhead) Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

09.08.2021
3.992
Abone Ol 
Aslanbaş Tavşan (Lionhead) Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Aslan yelesiyle öne çıkan Aslanbaş tavşan, büyüleyici stili ile fark yaratır. Oldukça yeni bir evcil tavşan türüdür. Çok güzel ve çok sevimli tavşan ırklarından biridir. Lionhead tavşanı olarak da bilinir ve Belçika kökenlidir. Cins, başın etrafında daha uzun bir tüy büyümesine neden olan bir genetik mutasyonu izleyerek geliştirilmiştir. Bu uzun tüyler, yele olarak bilinir.

https://www.youtube.com/watch?v=CHkShjOzmdM

Aslanbaş Tavşan Tarihçesi

Belçika’dan geldiği tahmin edilen Lionhead, 1960’lara kadar uzanan bir dizi uzun tüylü tavşanın en son gelişimi. Üreme tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, 1990’larda Orta Avrupa’da onları İngiltere’ye ihraç etmeye başlayacak kadar Aslanbaş tavşan vardı.

Kısa bir süre sonra Minnesota’daki bir grup yetiştirici bu tavşan ırkının genetiğini geliştirmek için çalışmalar yaptı. Hollanda tavşanı da dahil olmak üzere çeşitli küçük ırklarla çaprazlandı. Böylece yetiştiriciler, ırk için daha sağlıklı bir eğilimi başarıyla stabilize ettiler.

İlk olarak Amerikan Tavşan Yetiştiricileri Birliği’ne 2014 kadar yakın bir zamanda kabul edildiler. O dönemlerde tavşan gösterme sahnesinin bir parçası haline geldiler. Şu andan itibaren, popülariteleri azalma belirtisi göstermiyor ve her yıl daha fazla Lionhead kabul ediliyor.

Aslanbaş Tavşan Fiziksel Özellikleri

Bu tavşan cinsi, küçük bir süslü tavşan türüdür. Çok yönlü çerçeve ile küçük ve kompakt bir gövdeye sahiptir. Bacakları orta uzunlukta ve orta kemiklidir. Yeleleri en az 2 cm uzunluğunda olur. Ve yele, başlarının etrafında boynun arkasında ‘V’ şeklinde uzanan tam bir daire oluşturacak biçimdedir. Boyunları pek fazla görünmez.

Arka ayakları geniş, derin ve yuvarlaktır. Kulakları ortalama 3 cm uzunluğundadır, baş ve vücut ile iyi dengelenmiştir. İri ve parlak gözleri vardır. Beyaz kaplamalı Aslanbaş tavşanların gözleri kırmızı veya mavidir ve diğer herhangi bir rengin gözleri renk standardına uygundur. Bu tavşan ırkının birçok renk çeşidi vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Bakımı,Ömrü ve Beslenmesi

Aslanbaş Tavşan Beslenme İhtiyacı

Temel genetiğini çapraz üreme yoluyla geliştiren Amerikalı yetiştiriciler sayesinde, Lionhead’ler artık diğer birçok küçük ırkla aynı sağlık kalitesinin keyfini çıkarıyor. Herhangi bir özel sağlık sorununa eğilimli değildirler, sadece uygun beslenme ve egzersiz yoluyla yüksek bir sağlık standardını korurlar. Bu nedenle onlara kaliteli tavşan yemi sağlamak çok önemlidir.

Bol miktarda taze saman ve filtrelenmiş su verildiğinde, çoğu sorunsuz bir şekilde beslenmeye devam edecektir. Vitamin ve mineral alımını desteklemek için beslenmelerine her zaman günlük bir porsiyon yapraklı yeşillik eklenmelidir.

Minyon görünüşleri ile Lionhead’ler, serbestçe hareket edebilmek ve esnemek için kafeslerinde fazla alana ihtiyaç duymazlar. Yine de ideal bir tavşan kafesi içinde yaşamalılar. Evinizde serbestçe dolaşabilmeleri için onlara tuvalet eğitimi vermeyi de düşünün.

Aslanbaş Tavşan Bakımı

İyi bakılırsa, arkadaş canlısı ve harika bir evcil hayvan olurlar. Kendine özgü tüyleri olan tavşanların çoğu önemli ölçüde daha fazla bakım gerektirse de, bu cins gerektirmez. Onları iyi durumda tutmak için sadece küçük bir haftalık bakım yeterlidir. Özellikle bahar aylarında biraz fazla tüy dökebilirler.

Bu sevimli tavşanlar hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise zekalarıdır. Aslanbaş tavşanlar son derece zekidir, hileleri öğrenmeyi severler ve kolayca sıkılırlar. Onlara tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Özellikle, tıklama eğitimi ile mükemmel yanıt verirler. Onlara bir sürü oyuncak ve aktivite sağlamak, öfkelerini dindirmenin harika bir yoludur.

Evcil hayvanlarınızın en iyi yaşama sahip olduğundan emin olmak istiyorsanız, onlara bakmanın doğru yolunu, neye ihtiyaçları olduğunu ve onlara neyin zarar verdiğini öğrenin. Bu tavşan cinsinin uygun bakımını sağlamak için iki ana noktaya odaklanmalısınız: yemek ve tüy bakımı.

Günlük aslanbaş tavşan beslenme düzeni aşağıdaki gibi olmalıdır:

Ara sıra meyve ve sebze ikramları da özellikle antrenman sırasında iyidir, ancak asla daha fazlasına alıştırmayın. Haftada iki ila üç kez taze sebze ve meyve sunmak, onlara optimal sağlık için yeterli beslenmeyi sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Velikan Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Tavşanınızı tımar etmeye gelince, hatırlamanız gereken ilk şey tavşanınızı asla yıkamamaktır çünkü buna ihtiyaçları yoktur. Banyo yapan tavşanların sevimli videolarına kanmayın. Kürkleri lekelenirse, sadece ıslak bir peçeteyle tarayabilir veya silebilirsiniz. Odaklanmanız gereken diğer iki ana görev, fırçalamak ve tırnak kesmektir.

Bu tavşanların aslana benzer uzun bir yelesi olduğu için bakımı zor olabilir. Tüy dökme mevsimi dışında, sahipleri kürklerini haftada bir veya iki kez fırçalamalıdır. Dökülme mevsimi boyunca günlük olarak fırçalanmalıdır. Bunu yapmamak, tüylerinin matlaşmasına ve cilt enfeksiyonları ve pire riskinin artmasına neden olur. Bunun, onlar için son derece acı verici olduğunu bilmelisiniz.

Veterinerinizin tavsiyesine uyarak, tavşanınızın tırnaklarını ayda bir veya iki haftada bir kesmeyi de unutmamalısınız. Tavşanlar işlem sırasında oldukça tedirgin olabileceğinden, pratik yapabilmeniz için veterinerinizden nasıl yapıldığını göstermesini isteyin. Tavşan tırnak makası arıyorsanız; online mağazamızda yer alan tavşan aksesuarları kategorisine göz atabilirsiniz.

Aslanbaş Tavşan Mizacı

Sevimli ve enerjik bu tavşanlar, daimi arkadaşlıkları nedeniyle en iyi ev hayvanları olarak bilinirler. Evde özgürce dolaşmak için eğitildiklerinde, sahiplerini küçük bir köpek gibi takip etmeleri muhtemeldir. Her koşula oldukça uyarlanabilir, aynı zamanda apartman sakinleri için mükemmel evcil hayvanlardır.

Bu tavşan türü, iyi huylu, oyuncu ve çoğu ırktan daha evcil oldukları için ünlü bir cins ve evcil hayvan haline geldi. Tavşan bakımı konusunda deneyimli olanlar için sevecen, maceracı ve harika arkadaşlardır. Ancak, kolay korkan ve çekingen kişilikleri nedeniyle ilk kez tavşan bakacaklar için ve hiperaktif çocuğu olan aileler için yanlış bir seçim olabilir.

Aslanbaş tavşanlar korktuklarında veya stresli olduklarında saldırganlaşırlar ve maceracı kişilikleri sessiz bir alanda geniş bir kafes gerektirir. Onlara karşı sabırlı davranarak ve onların da sizinle iletişime geçmesini sağlarken, mekanlarından keyif almalarına izin vererek güvenlerini kazanmanız gerekir. Neyse ki, doğası gereği sevecen oldukları ve taşınmaya ve öpülmeye kolayca alışabildikleri için süreç çok uzun sürmüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Neden Çok Uyur?

Aslanbaş Tavşanların Olası Sağlık Sorunları

Aslanbaş tavşan sağlık konusu önemlidir. Ortalama ömürleri, yaşayabilecekleri temiz ve huzurlu bir yere sahip oldukları, doğru ve düzenli beslendikleri sürece 8 ila 10 yıl ve muhtemelen daha da uzun sürebilir. Bu tavşan ırkının yatkın olduğu sağlık problemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Göz Problemleri: Diğer tavşan ırklarıyla karşılaştırıldığında, Aslanbaş tavşanlar daha düz bir yüze sahip olma eğilimindedir ve bu da onları göz enfeksiyonlarına ve bulanık görmeye daha yatkın hale getirir. Gözlerini düzenli olarak ılık suyla yıkamak, onları güvende tutmak için çok önemlidir.
  • Solunum Problemleri: Bu aynı zamanda düz biçimli yüzlerinden kaynaklanır ve bu da onları nefes alma, sindirim ve diş problemlerine yatkın hale getirir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.