Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi Nedir?

22.02.2023
2.210
Abone Ol 
Evcil Tavşanların Yaşam Süresi Nedir?

Evcil tavşanların yaşam süresi, bir tavşan sahiplenmek isteyenlerin merak ettiği detaylardan biridir. Tavşan dostlarımız çok popüler evcil canlılar arasındadır. Tavşanların ömür süresi ise bakım koşullarına, sağlıklarına ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmamasına göre değişir. Kısacası tavşanın yaşam süresini birçok faktör etkiler.

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi Ne Kadar?

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi

Bir evcil tavşanın yaşam süresi ortalama 5-10 senedir. Bazı tavşan ırkları ise diğerlerinden çok daha uzun seneler yaşar. Tıpkı köpeklerde olduğu gibi minik tavşan ırkları dev ırklardan daha uzun yaşama eğilimindedir. Mini tavşanlar, cüce tavşanlar ve diğer küçük ırk tavşanlar çift haneli olacak şekilde yaşar. Buna karşılık Fransız tavşanları ve bazı dev ırk tavşanlar daha kısa ömür süresine sahiptir.

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi ve Beslenme

Diğer hayvanlar gibi evcil tavşanların da belirli beslenme gereksinimleri bulunur. Evcil dostunuzu ne ile beslediğiniz, onun yaşam süresi üzerinde direkt olarak etki eder. Beslenme, bir tavşanın genel sağlığı üzerinde de etkilidir.

Uygun vitaminler, mineraller, lif ve diğer besin bileşenlerini almayan tavşan, sağlıklı olmayacak ve ne yazık ki çok daha kısa süre yaşayacaktır. Bu nedenle de kaliteli markaların tavşan yemleri tercih edilmeli ve tavşanın beslenme düzeni sebzeler, meyveler ve kemirgen otları ile desteklenmelidir. Tavşan sulukları içinde her daim yeterli miktarda temiz su bulunması da önemlidir.

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi ve Sağlığı

Beslenme dışında birçok durum, tavşanın sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Bazı faktörlerden dolayı tavşan, hastalık geliştirebilir ve parazitlerden muzdarip olabilir. Eğer ki, tavşan tedavi edilmezse, bu sağlık problemleri nedeniyle ömrü kısalabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  4 Maddede Evcil Tavşan Cinsleri

Tavşanı elinize almadan önce ellerinizi iyi bir şekilde yıkadığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca rutin olarak tavşan kafesi temizlenmelidir. Düzenli veteriner kontrolleri sayesinde tavşanın genel sağlık durumu hakkında bilgili olmanız son derece önemli. Bunlara ek olarak; tavşanı kısırlaştırmak da yaşam süresini artırabilir. Çünkü dişi tavşan dostlarımız meme ve rahim kanserine yatkın olan hayvanlardır. Erkek tavşanlarda ise testis kanseri riski bulunmaktadır. Herhangi bir tavşanı kısırlaştırarak, kansere yakalanma riskini düşürebilirsiniz.

Evcil Tavşanların Yaşam Süresi ve Yaşam Tarzı

Sevimli tavşanlar geniş bir alana ve zihinsel uyarıma gereksinim duyarlar. Fakat çoğu sahip, tavşanını kafeste tutarak onların mutlu olduğunu düşünür. Aslında tavşanların da kafes dışı zamana ihtiyacı vardır. Tavşan aksesuarları ve oyuncakları ile zaman geçirmek isterler. Tavşanlar sosyal canlılar olduklarından, diğer tavşanlarla oyunlar oynamaktan hoşlanırlar.

Tavşanın yaşam tarzının ömür süresine etkisi vardır. Bu nedenle, kemirme taşı ve oyuncaklar gibi malzemeleri tavşana sunmalısınız. Her gün kafes dışında zaman geçirmesini sağlamalısınız. En az iki tavşanı bir arada tutarak, tavşanların sosyalleşmesine olanak tanımalısınız. Bu sayede tavşan dostunuz daha mutlu olacak ve ömür süresi de doğal olarak artacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.