Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

04.02.2024
277
Abone Ol 
Tavşan Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tavşan sağlığı için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Uzun kulakları ve sevimli vücutları ile tavşanları seven pek çok insan vardır. Evde yaygın olarak beslenen canlılar olan kedilerin ve köpeklerin bakımı ile ilgili bilgiler, çoğu kişi tarafından bilinir. Ancak tavşanlarla ilgili bilgiler bunlara nazaran daha az yaygındır. Yine de tavşan beslemek isteyen kişiler tarafından tavşan bakımı ve sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler merak edilir. Bilinçli insanlar tarafından merak edilen bu konuları yazımızda derledik. İşte detaylar!

Tavşanların Sağlık Kontrolleri

Tavşan Sağlığı

Tavşanların sağlığı için rutin veteriner kontrolü aksatılmamalıdır. Tavşanların zayıflıklarını gizlemek için doğal bir içgüdüsü vardır. Bu nedenle tavşanların davranış değişikliklerine karşı dikkatli olmak gerekir. İştahsızlık, ishal veya huzursuz davranışlar sergiledikleri fark edildiğinde derhal veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

Bu durumların yanı sıra tavşanların aşıları ve sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir. Bazı hastalıklar söz konusu olduğunda tavşanlar, bunları çok iyi saklar. Rutin sağlık kontrolleri ile bu hastalıkları daha erkenden teşhis etmek mümkün olur. Erken teşhis ile tedavinin başarı oranı arttırılır. Tavşanların sağlık kontrolleri ve tedavileri için veteriner hekim seçerken de dikkatli olunmalıdır. Her hekim pek çok hayvan konusunda bilgi sahibidir. Ancak tavşanlar üzerine odaklanmış tecrübeli hekimler de vardır.

Tavşanların Sağlığı ve Beslenmesi

Beslenmenin sağlık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Her canlı için beslenme sağlığı doğrudan etkileyen bir faktördür. Tavşanlar için de aynı durum geçerlidir. Tavşanların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmelerine dikkat edilmelidir. Çoğunlukla saman ile beslenen bu canlılar için yulaf ve ot samanı eksik edilmemelidir. Tavşanlar için özel olarak oluşturulmuş tavşan yemi tedarik edilmelidir.

Hayvanın yemini, kolayca erişim sağlayacağı bir yere koymak da önemlidir. Çoğunlukla dolaştıkları bir alana koymak en iyisi olacaktır. Tavşanların besini olan samanın hijyenik ve taze olmasına özen gösterilmelidir. Bunun için mamayı gün içinde sık sık değiştirmek ve kuru olduğundan emin olmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Domates Yiyebilir Mi?

Yavru tavşanların beslenmesinde yetişkin tavşanlardan farklı olarak yoncalar kullanılmalıdır. Gelişmekte olan ve hassas bir vücuda sahip olan yavru tavşanların tükettikleri yoncaların taze ve temiz olması gerekir. Düzenli olarak hayvana su, meyve ve sebze de verilmelidir. Bu da tavşan sağlığı için oldukça mühimdir.

Tavşanların Su İhtiyacı

Tavşanlar çok hareketli ve aktif canlılardır. Bu nedenle sıvı kayıpları yaşarlar. Tavşanların vücutlarının ihtiyacı olan sıvı miktarını karşılamaları için ulaşabilecekleri yere bir su kabı yerleştirmek gerekir. Suyun taze ve temiz olması tavşan sağlığı için önemlidir.

Tavşan Sağlığı ve Egzersiz İhtiyacı

Tavşanların oyuncu bir doğası vardır. Hareketsiz durmak onların sıkılmasına neden olacaktır. Bu sebeple hareket etmek için yeterli alana sahip olmaları önem arz eder. Bu sayede egzersiz ihtiyaçlarını karşılarken kas ve kemik sağlıklarını korumaları da mümkün olur.

Tavşanların egzersizleri sırasında daha eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak için çeşitli tavşan oyuncakları alınabilir. Ayrıca tavşan sahipleri de onların oyunlarına eşlik edebilir. Yeterli egzersizler ile tavşanların hem fiziksel hem de zihinsel olarak zinde kalmaları sağlanır.

Tavşanların Tüy Bakımı

Tavşanlar, tıpkı kediler gibi kendi temizliklerini yapan canlılardır. Bu nedenle normal durumlarda yıkanmaları gerekmez. Ancak tüy bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Yılın bazı dönemlerinde tavşanların yoğun bir şekilde tüy döktükleri gözlenir. Tavşanların yanlışlıkla bu tüyleri yutmaları mümkündür. Tüy yutmaları durumunda tavşanların mide ve bağırsaklarında sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu durumun önüne geçmek ve tavşanların daha sağlıklı tüylere sahip olmalarını sağlamak için düzenli olarak uygun bir fırça ile tüylerinin taranması gerekir.

Tavşan Sağlığı ve Tırnaklarının Kesilmesi

Ev ortamında tavşanların tırnaklarını kısaltmaları söz konusu değildir. Doğal yaşam alanlarında yaşayan tavşanlar, ağaçlara tutunarak tırnaklarını koparırlar. Evcil tavşanların tırnak uzunluklarına sahipleri tarafından dikkat edilmelidir. Fazla uzun tırnaklar nedeniyle tavşanların patileri kesilip yara olabilir. Bu durumun önüne geçmek için ayda bir kez tavşanların tırnaklarını kesmek gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlkbaharda Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Tavşanların Kısırlaştırılması

Yapılan araştırmalara göre kısırlaştırma operasyonu geçirmeyen hayvanlarda meme kanseri, testis kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıklar başta olmak üzere bazı hastalıkların görülme oranı daha yüksektir. Ayrıca bu operasyonu geçirmeyen tavşanların davranışları da kısırlaştırılmış olanlara göre daha agresiftir. Kısırlaştırma operasyonu ile bazı hastalıkların tavşanlarda görülme oranını düşürmek mümkün olur. Yine bu sayede daha uysal olmaları sağlanır.

Tavşan Sağlığı ve Tuvalet İhtiyacı

Tavşanların yemeğin ardından tuvalete çıkması çok yaygın bir durumdur. Bunun için yemeğin ardından kolayca ulaşabilecekleri bir yere tuvalet alanı oluşturmak gerekir. Ancak bu alanın temizliğine çok dikkat edilmelidir. Başta beslenme alanı olmak üzere diğer alanların kirlenmesi önlenmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.