Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

13 Maddede Tavşanlarla İlgili Bilgiler

10.12.2023
288
Abone Ol 
13 Maddede Tavşanlarla İlgili Bilgiler

Tavşanlarla ilgili bilgiler sıklıkla araştırılır. Sevimli ve peluş oyuncaklara benzeyen yumuşacık tüylü yapısıyla insanları büyüleyen tavşanlar, hayvan severler tarafından çok merak edilir. Tavşanların varlığı çok eski zamanlara kadar dayanır. Bilinen en eski tavşanın kökeni Kuzey Amerika’ya ve Asya’ya uzanır. Türüne göre farklı ortamlarda yaşayabilen canlılardır.

Tavşanlarla İlgili Bilgiler Nelerdir?

Tavşanlarla İlgili Bilgiler

İnsanların merakını uyandıran ve çocuklara kendisini sevdiren sevimli tavşanlarla ilgili bilgiler şu şekildedir:

  1. Tavşanların ön bacak uzunlukları, arka bacaklarına göre daha kısadır. Kökeni milattan öncesine dayanan tavşanlar, zaman geçtikçe zıplama yönünden gelişerek evrimleşmiştir. Bu nedenle arka bacakları daha uzun olur. Bu uzun ve güçlü bacaklara sahip olan tavşanların Guiness Dünya Rekorlar kitabında çok fazla başarısı yer alır.
  2. Tavşanlar, yerin yaklaşık 10 metre altına kadar ulaşabilen çok karmaşık ve birkaç odalı tüneller kazar. Bu tünellere warrens tüneli denir. Karmaşık yapıya sahip olan tüneller, tavşanlar tarafından hem uyumak hem de tehlikeden kaçmak için kullanılır.
  3. Güçlü zıplama yetenekleri ile tavşanların hızı 18 mile kadar çıkabilir. Aynı zamanda koşarken kuyrukları da zikzak hareketleri yapar. Bu nedenle tavşanların yakalanması neredeyse imkansızdır.
  4. Tavşanların dişlerinin uzaması, ömürleri boyunca devam eder. Bir sene içerisinde 4-5 inçlik bir uzama gerçekleşebilir. Bu sebeple tavşanlar sürekli dişlerinin törpülenmesi için bir şeyler kemirme ihtiyacı duyarlar. Kemirme taşları ile bu gereksinimleri giderilebilir.
  5. Tavşanlarla ilgili bilgiler arasında en ilginçlerden biri görüş alanıdır. Tavşanların neredeyse 360 derecelik bir görüş açısı vardır. Yani ön, arka, sağ, sol, yukarı ve aşağı fark etmeksizin her şeyi kolaylıkla görebilirler. Bu geniş görüş açısı ile tavşanların tehlikelerden kaçması daha kolay olur.
  6. Tavşanların kusması mümkün değildir. Hiçbir şekilde ve hiçbir durumda kusmazlar. Bunun nedeni, sindirim sistemlerinin buna izin vermemesi ve tersine çalışma özelliğine sahip olmamasıdır. Yani bir tavşan iyi veya kötü bir şey tüketse bile diğer yiyecekler ile beraber bunlar, mideye doğru ilerlemeye devam eder.
  7. Oldukça temiz olan tavşanları yıkama gerekliliği yoktur. Çünkü tavşanlar kendi temizliklerini kendilerini yalayarak yaparlar.
  8. Sevimli tavşanlarla ilgili bilgiler içinde beslenme de yer alır. Tavşanların en ilginç beslenme yöntemlerinden bir tanesi kendi kakalarını yemeleridir. Sevecen tavşanların böyle bir şey yapması çoğu kişiye ilginç gelir. Ancak bunun sebebi, tavşanların çok hızlı bir sindirim sistemine sahip olması ve yedikleri besinlerin emilimi tam olarak tamamlanmadan dışkı olarak atılmasıdır. Yine de tavşan besliyorsanız, bu canlıların temel beslenmesinin tavşan yemi içermesi gerektiğini unutmamalısınız.
  9. Tavşanlar, şüphesiz ki sevimlilikleri ile insanların dikkatlerini üzerlerine çekerler. Özellikle çok mutlu olduklarında binky adı verilen hareketleri ile adeta görenleri kendilerine aşık ederler. Binky hareketi, tavşanların sürekli hoplayıp zıplayarak vücutlarını kıvırmasıdır.
  10. Uzun kulaklara ve uzun bıyıklara sahip olan tavşanların üremesi oldukça erken başlar. Yaklaşık 12 senelik ömre sahip olan tavşanların üremesi 3-8 aylıkken başlar.
  11. Boyutlarına, cinsiyetlerine ve yaşlarına göre tavşanlara farklı isimler verilir. Örneğin bebeklik dönemindeki yavru tavşanlara kedi denilir. Yetişkin tavşanlara ise dolar denilir.
  12. Tavşan denilince akla hep minik ve sevimli canlılar gelir. Ancak tavşanların hepsi bu ifadeye uymaz. Bazı tavşan türlerinin boyu 2-2.5 metreye kadar uzayabilirken ağırlıkları da 20-22 kg’a kadar ulaşabilir.
  13. Sevimli tavşanlarla ilgili en büyük yanılgılardan bir tanesi havucun en sevdikleri yiyecek olmasıdır. Tavşanlar, otçul canlılardır ve genelde yonca, çimen, marul, lahana, havuç ve bezelye gibi taze sebzeleri tüketirler. Havuç da tavşanların tükettikleri besinler arasında yer alır. Ancak havuç gibi ürünlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Bunun sebebi şeker içermesidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Neden Hamster Sahiplenmelisiniz?

Tavşanlarla İlgili Bilgiler

Tavşanlarla ilgili bilgiler bu şekilde. Tavşan beslemenin faydaları hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.