Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda İshal Tedavisi Nasıldır?

08.07.2022
8.410
Abone Ol 
Tavşanlarda İshal Tedavisi Nasıldır?

Tavşanlarda ishal nedenleri ve tedavisi merak ediliyor. Evcil hayvan olarak tavşanlar giderek daha popüler hale geliyor. Bundan dolayı tavşan sahiplenecek kişilerin, bu sevimli canlıların genel bakım ve sağlık gereksinimleri hakkında bilgili olmaları önem arz ediyor.

Tavşanlar, kedi ve köpeklerden daha sık olarak bağırsak ve sindirim sorunu yaşarlar. Bu nedenle tavşan beslenmesine dikkat etmekte fayda vardır. Tavşanınıza iyi koşullarda bakmak ve onun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak, onun daha uzun yıllar size arkadaşlık etmesine yardımcı olacaktır.

Tavşanlarda İshal Durumunda Ne Yapılmalı?

Tavşanlarda İshal

Bir tavşan ishal olduysa, bağırsak dokusunda bir iltihaplanma, yani besinlerin uygun şekilde emilmesi için gerekli olan bağırsak hücreleri iltihaplanmış olacaktır. Bu yüzden bu küçük canlıların sindirim sistemindeki bu durum kolaylıkla dehidrasyon sorununa ve yetersiz beslenmeye yol açabilir. Bu da diğer ciddi sağlık komplikasyonlarını tetikleyebilir. Hatta tavşanın ölümüne dahi neden olabilir.

Tavşanlarda ishal fark ettiğiniz anda, daha fazla belirtinin ortaya çıkmasını görmek için beklemeyin. En kısa zamanda onu veterinere götürün. Bu sayede problemi, daha fazla hasara neden olmadan durdurabilirsiniz.

Tavşanlarda İshal Nedenleri Nelerdir?

Tavşanlarda İshal

Tavşan hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri de ishaldir. Ancak tavşanlarda ishale neden olabilecek pek çok farklı faktör bulunmaktadır. Bu rahatsızlık enfeksiyon kaynaklı olabilir de olmayabilir de. Durumun kaynağını kesin olarak tespit etmek için veteriner kontrolü şarttır. Tavşanlarda ishal nedenleri genel olarak şunları içerir:

1. Tavşanlarda Aşırı Proteinli Beslenme

Tavşan, aşırı proteinli gıdaları fazla tükettiği zaman, bağırsaklarında yaşayan bazı bakteriler çok kolay çoğalır ve bu bakterilerin ürettikleri toksinler de ishale sebep olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Maydanoz Yiyebilir Mi?

2. Tavşanlarda Yüksek Karbonhidrat, Düşük Lifli Beslenme

Tavşanların yüksek oranda lif tüketmeleri gerekir. Bundan ötürü kaliteli ve lif bakımından zengin olan tavşan yemleri tercih edilmelidir. Eğer tavşanınız ihtiyacı olan lifi alamazsa bağırsak hareketlerinde zayıflama olur.

Bu, ilk başta kabızlık sorununu teşvik etse de dışkının uzun süre tavşanın bağırsağında kalması, beslenmedeki yüksek orandaki karbonhidratla beraber bakterilerin artmasına, çok fazla tahrişe ve ardından sıvı dışkıya sebebiyet verir. Bunu önlemek adına tavşanlar için özel olarak üretilen tavşan yemleri ve kemirgen otları tavşana sunulmalıdır.

3. Tavşanların Beslenmesinde Ani Değişiklik

Tavşanlarda ishal, beslenmedeki ani değişimlerden de kaynaklanabilir. Evcil hayvan dostunuzun mama çeşidini değiştirmeniz gerekirse ve bunu ani bir şekilde yaparsanız, bağırsak florası ishale yol açan bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Bu yüzden de tavşan yemi değişikliği aşamalı olarak yapılmalıdır.

4. Tavşanlarda Koksidiyoz

Koksidiyoz, düşük bağışıklık ve yüksek stres seviyelerine sahip olan hayvanları etkileyen parazit çeşididir. Bu bulaşıcı rahatsızlık, tavşanların yalnızca bağırsaklarını değil karaciğer gibi işlevsel organlarını da olumsuz anlamda etkiler. Genellikle ishal şeklinde kendini gösterir.

5. Tavşanlarda Antibiyotik Kullanımı

Tavşanın bağırsak florasını etkileyen ve zayıflatan çeşitli antibiyotikler vardır. Bunlar arasında linkomisin, eritromisin, ampisilin, penisilin sayılabilir. Herhangi bir nedenden dolayı bu tarz antibiyotikler verilen tavşanlarda ishal durumu ortaya çıkabilir.

6. Tavşanlarda Stres

Tavşanınız üst üste stres yaşıyorsa, ilk semptomlardan biri bağırsak sağlığının bundan olumsuz etkilenmesi ve ishal durumunun yaşanmasıdır. Bu hayvanlarda strese çok dikkat edilmelidir. Onun mutlu ve huzurlu zamanlar geçirmesi sağlanmalıdır.

Tavşanınızın mutsuz veya stresli olduğunu fark ederseniz, onunla ilgilenin ve tavşan oyuncakları ile oynamasını sağlayarak keyifli vakit geçirmesine yardımcı olun.

Tavşanlarda İshal Tedavisi

Tavşanlarda İshal

Tavşanlarda ishal tedavisi, rahatsızlığın sebebine göre değişmektedir:

  • Koksidiyoz: Evcil hayvanda bu tarz bir bakteri söz konusu ise veteriner, çeşitli antibiyotik ilaçlar reçete edecektir.
  • Yanlış beslenme: Tavşanlarda ishal yanlış beslenmeden kaynaklanıyor ise beslenme, lif ve vitaminler yönünden yoğun olan yemler ile desteklenir. Doğru denge elde edilene kadar evcil hayvanın daha az protein tüketmesi sağlanabilir.
  • Beslenmede ani değişiklik: Eğer tavşandaki ishal durumu beslenmedeki ani değişimden dolayı oluşmuş ise yavaş yavaş ilk düzene dönmek ideal olacaktır. Bu aşamada tavşanın bağırsak florasını desteklemek için ona besin takviyeleri sunabilirsiniz. Tavşanınızın sindirim sağlığı düzene girdikten sonra veteriner tavsiyesi ile yem değişimi yapmanız en doğrusu olacaktır.
  • Stres: Tavşanlarda strese bağlı ishal durumu meydana gelmiş ise ilk olarak tavşan kafesi sessiz bir alana taşınmalıdır. Böylece tavşanı strese sokan uyaranlardan kaçınmak mümkün hale gelebilecektir. Bu aşamada 2-3 gün kadar tavşanı rahatsız etmemeli ve onu sakince gözlemlemelisiniz. Veterinerin reçete ettiği ilaçları ona sunmayı unutmamalısınız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamsterlar Meyve Yiyebilir Mi?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.