Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ginepig Domuzu Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

04.12.2021
1.422
Abone Ol 
Ginepig Domuzu Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Guinea pig yani Ginepig domuzu, popüler evcil hayvanlar arasında yer alır. Peki, Guinea pig özellikleri nasıldır? Bu sevimli kemirgenlerin bakımı ve beslenmesi nasıl olmalı? Detayları birlikte inceleyelim.

Ginepig Domuzu Hakkında Bilgiler

Ginepig domuzları genellikle bir fare ya da tavşan türü sanılsa da aslında iki hayvan cinsine de mensup değildir. Bu hayvanlar kendilerine has farklı bir türü temsil etmektedirler. Ginepig domuzları kemirgen grubunda yer almaktadırlar.

Kökenleri Orta ve Güney Amerika taraflarıdır. Bu canlıların eti bazı ırklar tarafından yenilirken, bazı yerlerde ise kobay olarak kullanıldıkları da bilinmektedir. Ginepig domuzu oldukça ilginç özelliklere sahip bir canlıdır. Son zamanlarda sevimli görüntüsü sebebiyle evcil hayvan olarak da beslenmeye başlanmıştır. Bu minik, sevimli ve ilginç hayvanları biraz daha yakından tanıyalım.

Ginepig Domuzu Özellikleri

Bu canlılar kemirgen grubundadır fakat diğer kemirgen canlılar gibi her şeyi kemirmezler. Son derece ürkek ve hassastırlar. Bu sebeple eğer bu canlıyı beslemek istiyorsanız evinizde onları korkutacak bir etken olmamasına dikkat etmelisiniz. Ginepig domuzları ısırma eğiliminde değillerdir. Bu canlıların ömürleri ortalama olarak 12 yıldır.

İnsanları tanıma özellikleri vardır ve iletişim kurma şekli olarak ses çıkarmaktadırlar. Eğer bir Ginepig domuzunuz varsa ya da evinize almak istiyorsanız, sese duyarlı olduklarını bilmenizde fayda var. Çünkü yüksek sesler bu minik canlılar için öldürücü olabilmektedir. Bu canlılar asla saldırgan değillerdir fakat erkekleri bazı durumlarda kavgacı olabilmektedir. Okşanmaktan ve kendini sevdirmekten çok hoşlanırlar. Bu sevimli hayvanların görüş açıları çok düşüktür ve genellikle saklanmayı, kuytu köşelerde durmayı çok severler.

Ginepig Domuzu Bakımı

İyi bakıldığında ortalama 12 yıl ömrü olan bu canlıların bakımı oldukça kolaydır. Özellikle evinize almak için ideal bir evcil hayvan türüdür. Kemirgenlerin genelinde olan bakımını ve beslenmesini zorlaştıran durumlar bu canlılarda görülmemektedir. Ginepig domuzlarının diğer kemirgen türlerinin aksine dışkılarında kötü bir koku bulunmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Aslanbaş Tavşanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu canlılar ne kadar güvende olurlarsa olsunlar içgüdüsel olarak her an avlanacaklarmış gibi hissettiklerinden dışarıya çıkmaya korkarlar. Bu korkaklıkları sebebiyle genelde kafeslerinde durmayı tercih ederler. Isırma huyları kesinlikle yoktur fakat bazen parmağınızı uzattığınızda onu besleyeceğinizi sanıp yanlışlıkla sizi ısırabilirler. Böyle bir durumda bile parmağınız olduğunu fark ettiklerinde utanıp geri çekilme davranışı gösterirler.

Bunların dışında Ginepig domuzlarının kafes temizliğini düzenli olarak yapmanız da son derece önemlidir. Temiz bir kafeste düzenli bir şekilde beslediğinizde bu minik sevimli canlılar uzun yıllar dostunuz olarak sizinle yaşayabilecektir. Ayrıca, Ginepig kafesi yeteri kadar büyük ve rahat olmalıdır.

Bu hayvanların bakımında en önemli noktalardan biri de özellikle yüksek sese olan duyarlılıklarıdır. Yapıları ve korkaklıkları sebebiyle ani hareket ve yüksek seslerden çok korkarlar. Eğer evinizde bu canlıyı beslemek istiyorsanız yüksek seslerden yalıtılmış bir ortamda bakmanız gerekmektedir. Çünkü yüksek ses veya ani hareketlerden korkmaları onların ölmesine sebep olabilir.

Ayrıca, Ginepig domuzu aldığınızda bir süre onunla konuşarak sesinize alıştırırsanız, kendisini daha güvende hissetmesini sağlamanız mümkün olacaktır.

Ginepig Domuzu Beslenmesi

Bu canlılar otçuldur, özel Guinea pig yemleri ile sağlıklı şekilde beslenirler. Aynı zamanda bütün sebze, meyveleri çok severek tüketirler. Onlar yüksek miktarda C vitaminine ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaçlarını meyve ve sebzelerde kolaylıkla sağlayabilirler. Bunlara ek olarak kuru yemişleri de çok severler.

Ginepig domuzları sıvı oranı yüksek olan yiyeceklerden çok fazla yediklerinde idrar oranlarında artış olur. Bu sebeple beslenmelerine kuru mama, saman gibi lif oranı açısından takviye olacak gıdalar eklemek faydalı olacaktır. Yani bu canlıların beslenme ihtiyaçlarını sebze, meyve, kuru mama, saman ve otlarla gidermeniz onların sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. En iyi kemirgen otları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Kaşınma Nedenleri

Görüldüğü üzere Ginepig domuzlarını beslemek aslında çok kolaydır. Onların ne zaman acıktıklarını anlamak da sizin için hiç zor olmayacaktır. Bu canlılar acıktıklarında sürekli ses çıkarmaya başlayarak sizi uyarırlar. Onları böyle anlarda besleyerek kolayca doymalarını sağlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.