Köpek Pati Hastalıkları Nelerdir?
Köpek pati hastalıkları merak ediliyor. Köpekler, düzenli egzersize ihtiyaç duyan aktif ve oyuncu canlılardır. Sağlıkları için gün içerisinde belli bir süre açık havada egzersiz yapmaları gerekir. Her ne kadar bu egzersizler fiziksel ve zihinsel sağlıkları için çoğunlukla faydalı olsa da bazen ufak tefek aksiliklere de neden olabilir. Kemik ve eklem ağrıları bu durumda yaşanan sorunlardan bazılarıdır. Bir diğer sorun ise bu iki durum kadar ciddi olan pati hastalıklarıdır. Bu yazımızda köpek pati hastalıkları nelerdir konusuna yanıt veriyoruz.
Köpek Pati Hastalıkları
Köpek pati hastalıklarını detaylandırmadan önce köpeklerin pati yapısı bilinmelidir. Köpeklerin patileri; pati tabanı, tabanın altında kalan pet bölümü ve patinin ucunda konumlanan tırnaklar gibi yapılardan oluşur. Köpeklerin patisinin tamamında çeşitli nedenlerle birçok hastalık meydana gelebilir. Patilerde yaygın görülen hastalıklara yaralar, parazit hastalıkları, enfeksiyonlar, alerjiler ve mantar hastalıkları örnek olarak verilebilir. Genel olarak köpek pati hastalıkları şunları içerir:
1. Köpek Pati Tümörleri
Kanser hücreleri, köpeklerin vücudunun diğer bölümlerinde olduğu gibi patilerinde de meydana gelebilir. Bu noktada deri altında veya deri üstünde oluşan kanser hücrelerine köpek pati tümörleri denir. Bir köpeğin vücudunda tümör tespit edildiğinde iyi huylu veya kötü huylu olma durumu incelenir. Bu incelemenin yapılabilmesi için ilgili dokudan hücre alınması gerekir. Sonrasında sonuca göre cerrahi işlem, kemoterapi veya ampütasyon gibi tedavi yöntemlerine başvurulur.
2. Köpek Pati Artritleri
Köpeklerin vücudunun çeşitli kısımlarında eklemler vardır. Bu eklemlerde bazı nedenlerle iltihap oluşabilir. Yine aynı şekilde patilerde de eklemler bulunur ve bu eklemlerde de iltihap meydana gelmesi mümkündür. Buna pati artriti denir. Köpeklerde pati eklem iltihabı aşırı kilo, yaşlılık veya gerektiği gibi tedavi edilmeyen yaralar neden olabilir. Pati artriti olan köpekler şiddetli bir ağrı ve acı hisseder. Bu durumdaki köpeklerin tedavisi özenli bir şekilde yapılmalıdır.
3. Köpek Pati Dermatitleri
Köpek pati dermatitleri; alerjik reaksiyon, bakteri veya mantar gibi nedenlerle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Patilerde iltihap oluşması ile kendini gösterir. İltihaplar nedeniyle patilerde tahriş olması da hastalığın acısını arttırır.
4. Köpek Pati Enfeksiyonları
Bakteriler nedeniyle köpeklerin patilerinde enfeksiyon görülebilir. Enfeksiyonlar nedeniyle köpeklerin sık sık patilerini yaladığı ve ısırdığı bilinir. Enfeksiyonlar tedavi edilmedikçe iltihaplarda oluşmaya başlar. Bu durum köpeklerin yaşadığı acı ve ağrıyı arttırır. Bu yüzden enfeksiyonlar bu noktaya kadar ilerlemeden gerekli tedavi ile tedavi edilmelidir. Enfeksiyon tedavisinde hijyen durumuna ekstra özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra veteriner hekimlerin önerisiyle ilaç vb. ürünler de kullanılabilir.
5. Köpek Pati Mantarları
Köpek pati hastalıkları arasında yaygındır. Mantarların köpeklerin patilerine yerleşip çoğalması ile bölgede enfeksiyon oluşması şeklinde gerçekleşen bir hastalıktır. Mantarlar çok hızlı çoğaldıkları için bu enfeksiyonların kısa bir sürede iltihaplara dönüşmesi de mümkündür. Mantar kaynaklı bu enfeksiyonların iltihaba dönmesiyle ciltte kızarıklık, tüy dökülmesi ve kötü koku durumları gözlenir.
6. Köpek Pati Parazitleri
Kene, pire ve akar gibi parazitlerin köpeklerin patilerinde yaşaması da mümkündür. Özellikle pati boşluklarında bu gibi parazitler gözlenebilir. Bu parazitler nedeniyle köpeklerin patileri olumsuz etkilenir, tüy dökülmesi yaşanır, bölgede şişlik ve kızarıklık meydana geldiği görülür. Köpek pati parazitlerinin tedavisinde veteriner hekimlerin önerisiyle bu amaçla üretilen ve köpeklerin kullanımı için uygun olan kremler ve ilaçlar kullanılabilir.
7. Köpek Pati Yaraları
Düzenli olarak açık havada egzersiz yapması gereken köpeklerin patileri bu nedenle zarar görebilir. Bu zarara dışarıdaki herhangi bir nesne veya canlı neden olabilir. Bu nedenle her egzersiz sonrası köpeklerin patilerinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi önerilir. Bu sayede patilerde yara varsa enfeksiyon meydana gelmeden tedavi edilmesi mümkün olur.
Köpeklerin patilerinde bulunan yaralarla ilgilenirken hijyen koşullarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Ayrıca antiseptik ilaçlar ile bölgenin enfeksiyon oluşması da önlenmelidir. Eğer enfeksiyon varsa buna göre gerekli antibiyotik ilaç kullanılmalıdır.
8. Köpek Pati Alerjileri
Herhangi bir gıda veya alerjen faktör nedeniyle köpeklerin patilerinde alerjik reaksiyon görülebilir. Bu durumu önlemek için alerjinin nedeni üzerinde durulmalı ve buna göre bir önlem alınmalıdır. Örneğin, gıda kaynaklı bir alerjiyse bu gıdadan uzak durulmalıdır. Ortamdaki alerjen faktörlere bağlı ise bu maddelerin köpeklerin yaşam alanından çıkarılması gerekir.
Köpek Pati Hastalıkları Belirtileri
Köpeklerde farklı pati hastalıkları nedeniyle çeşitli belirtiler görülür. Bu belirtilerin yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:
- Köpeklerin patilerini yalama ve ısırma sayısı artar.
- Patilerde şişlik, kızarıklık ve iltihap gözlenir.
- Köpeklerin yürürken zorluk yaşadığı, topalladığı veya acı çektiği görülür.
- Pati yüzeyinde yara ve kabuklanma olur.
- İltihaplar nedeniyle patilerde akıntı yaşanır.
- Ayak pedlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sorun oluşur.
Köpek Pati Hastalıkları Tedavileri
Köpek pati hastalıklarının tedavisinde hastalığın türüne ve hasta köpeğin özelliklerine göre bir tedavi uygulanır. Bu nedenle genel bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkün değildir. Ancak pati hastalıklarının tedavisinde çoğunlukla topikal kremler, antibiyotik ilaçlar, antiseptik ilaçlar, hijyen sağlayıcı malzemeler ve ağrı kesicilerin kullanıldığı söylenebilir. Köpeklerin pati hastalıklarından korunmalarını sağlamak için düzenli pati bakımları ve kontrollerinin sahipleri tarafından yapılmalıdır.