Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ankara Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

21.12.2021
1.256
Abone Ol 
Ankara Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Ankara tavşanı görüntüleri ve tüyleriyle gönlümüzü fetheden bir tavşan türüdür. Bu tür tavşanların eski zamanlar türleri tükenmiş ve sonradan tekrar üretilmeye başlanmıştır.  Seneler sonra Ankara’ya getirilen bu tavşan türü kendi anavatanıyla uyum göstermiş ve tekrardan sayıları artmaya başlamıştır. Ankara tavşanları oldukça değerli bir türdür. Bu hayvanların tüyleri de yün üretiminde kullanılmaktadır. Bu güzel sevimli tavşanlar tamamen ülkemize özgü bir tavşan çeşididir. Ankara tavşanlarını biraz daha yakından tanıyalım.

Ankara Tavşanı Özellikleri

Bu tavşanların en önemli özellikleri oldukça uzun görünüme sahip olan tüyleridir. Bu uzun tüyleri yün yapımında kullanılmak amacıyla oldukça ilgi görmektedir. Görünüş olarak bu tavşanların boyları kısadır ve başları yuvarlak şekildedir. Ankara tavşanlarının kulakları oldukça diktir ve zaten oldukça tüylü olan tavşanların kulaklarında da tüyleri bulunmaktadır. Onlar uzun ve ince bir ayak yapısına sahiptirler.

Ankara tavşanları türüne göre 1 ile 7 kilogram arasında olabilmektedir fakat bazı küçük türleri 500-800 gram civarında da olabilir. Bu tavşanların ortalama yaşam süresi 10 yıl kadardır. Ankara’dan başlayarak birçok farklı ülke ve bölgeye yayılmıştır ve farklı bölgelerde tüy yapılarının da farklı olduğu yeni türleri oluşmuştur. Tüyleri koyunun yünlerinden çok daha fazla sıcaklık verdiğinden çok değerlidir. Ankara tavşanları kendi tüylerini yutarlar ve bu konuda dikkat etmek gerekir. Ankara tavşanları her ne kadar tüylerinden yün yapmak için üretim amaçlı beslense de evcil hayvan olarak da beslenebilme özelliğine sahiptir

Ankara Tavşanı Bakımı

Ankara tavşanlarının evde çok sık beslendiği görülmez bu sebeple de bakımı hakkında pek bilgi sahibi olunmayan bir tavşan türüdür. Bu tavşanların bakımı çok da kolay değildir, özellikle onların tüylerinin bakımı oldukça uğraş gerektirebilir. Ankara tavşanlarının tüy bakımları da oldukça önemlidir. Tüyleri oldukça uzun olduğu için sık sık taranması gerekir. Tüyleri belli bir boyuta ulaştıktan sonra kırkılması gerekir ve bu işlem yaz aylarında sık sık tekrarlanmalıdır. Bunun dışında kendi tüylerini yutmaları önlenmelidir çünkü yuttukları tüyler onlarda ilerleyen zamanlarda birtakım rahatsızlıklara da sebep olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kilolu Hamsterlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Ankara tavşanların dişi olanları yavruları için kendi tüylerini yolarak bir yatak hazırlar ve doğum yapan annenin bakımı sırasında onu korkutmamak, strese sokmamak çok önemlidir. Eğer anne tavşan strese girerse yavrularına zarar verebilir. Onlara ister ev içinde ister bahçede bakıyor olun onlarla kesinlikle ilgilenmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Onlarla gün içerisinde en az 1 saat ilgilenmeniz hem mutlu olmalarını sağlayacak hem de stres olmalarını ve psikolojik sorun yaşamalarını engelleyecektir. Bu tavşanları kafeslerine hapsetmeden, bazen dışarı çıkıp gezmelerine izin vererek bakmanız da yine onların psikolojik durumu için çok önemlidir.

Ankara Tavşanı Beslenmesi

Bu tavşanlar çok miktarda yiyecek tüketmeseler de sık sık beslenirler. Ankara tavşanlarına onlara özgü üretilen tavşan yemleriyle besleyebilirsiniz. Tavşan yemleri alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, yemlerin kalıp şeklinde olması gerektiğidir. Onlara toz halinde yemlerden vermekten kaçınmalısınız. Ankara tavşanları genellikle onlara özgü yemlerle beslense de ek olarak taze sebze ve meyveleri de rahatlıkla tüketebilirler.

Taze sebze ve meyveler onların daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Eğer onlara yem veriyorsanız mutlaka taze yiyeceklerle de takviye yapmanız gerekir.  Taze besinler onların hem daha sağlıklı olmaları hem yavrulama döneminde daha sağlıklı yavrular dünyaya getirmeleri hem de tüylerinin daha kaliteli ve yumuşak olması için çok önemlidir. Taze yiyeceklerin içerisinde bulunan önemli vitaminler de onların birçok hastalıktan rahatlıkla korunmasını sağlayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.