Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Tavşan Hakkında Önemli Bilgiler

24.02.2021
2.515
Abone Ol 
Yavru Tavşan Hakkında Önemli Bilgiler

Bugünkü konumuz, mini mini yavru tavşan dostlarımız oluyor. Birçok kişi, yavru tavşanlar hakkında sorular soruyor. Bugün bu yazıda tüm sorularınıza bir cevap bulmanızı ümit ediyoruz. O halde lafı daha fazla uzatmadan detaylara geçelim, keyifli okumalar.

Yavru olan tavşanlar, yetişkinlik dönemini yaşayan tavşanlara nazaran çok daha hassas olmaktadır. Bu da gayet doğal bir durum olarak karşımıza çıkar. Hastalıklara yakalanmaya en fazla meyilli oldukları dönem, yine yavru oldukları dönemdir.

Yavru olan tavşanlar, yetişkin olanlara binaen çok daha hareketli ve meraklıdır. Sevgiye ve ilgiye de daha çok muhtaç olurlar. Bu nedenden ötürü, onlarla ilgilendiğiniz zaman daha nazik davranmanız gerekir. Hoşgörüyü elden bırakmamalısınız.

Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yavru tavşan, yaşamak için bir barınağa ihtiyaç duyar. Yeteri kadar büyük olan bir tavşan kafesi satın alabilir ya da kendiniz tasarlayabilirsiniz. Karton içerisinde beslemeye çalışmayın. Çünkü tavşanın ruh ve beden sağlığı için bu pek de yararlı bir tercih olmayacaktır.

Kutu içerisinde tavşan bakımı yapmak, bu canlıların ayaklarının durmaksızın nemli olmasına ve bitlenme türünde birçok sorun yaşamasına neden olacaktır. Karton kutu içerisinde yaşayan tavşanların ayak kısımları yıkansa bile kötü kokar ve o koku kolay kolay çıkmaz.

Böylece tavşanın idrar kokusu evin her yerini sarmış olur. Tavşanı kutu içerisinde sık sık beslemeye devam ederseniz, o nemlilikle birlikte evin içine haşereler de dolmaya başlayacak demektir, buna da hazırlıklı olmalısınız. Hal böyle olunca, tavşan hiçbir zaman kucağınıza gelmez ve dolayısıyla kaçacak delik arar durur.

Yavru tavşan dostunuz için kafes edinirseniz, tavşanın hal ve hareketleri de değişmeye başlar ve kendini o alana ait hissederek adaptasyonunu kendisi sağlamış olur. Tavşanınıza bazı zamanlarda yuvasına gitmesi için izin vermelisiniz. Onu elinizle zorlayarak yuvasından çıkarmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede En İyi Tavşan Yemleri

Bu tür zorlayıcı hareketler, onun sıçramasına ve korkmasına neden olurken, yuvasına adapte olma sürecini de tamamı ile uzatacaktır. Bazı zamanlarda da tavşanınızın yuvası içerisinde tek başına durmasına müsaade etmeniz gerekmektedir.

Yavru Tavşan Kafesi Nasıl Olmalıdır?

yavru tavşan

Eve henüz gelmiş olan tavşanlar, yaşayacakları alanı tanımak adına can atarlar. Size ve eve alışma sürecinde ise son derece korkak ve hareketsiz davranabilirler. Buna rağmen size alıştıklarında yerlerinde bir an olsun durmadıklarını görebilirsiniz.

Yavru tavşan beslemeye başladığınızda, tavşanın durmadan zıplamasına ve koşmasına alışmanız gerekecek. Hatta bazen onunla kovalamaca bile oynayacak hale geleceksiniz. Tavşanınızın bu denli enerjik olmasına şaşıracak, bu kadar enerji nereden geliyor demeye başlayacaksınız.

Tavşanın henüz yavru olmasından ötürü merakını ve hiperaktif hallerini kısıtlayıp onu asla kafese hapsetmemelisiniz. Tabii gerektiğinde bu yöntemi uygulayın ama durmaksızın kafeste kalırsa sizden ve yaşadığı alandan soğumaya başlar. Buna dikkat etmekte yarar var.

Yavru Tavşan Beslerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Yavru tavşan bakımı, evcil hayvanlar arasında kişiye en çok huzur verecek anları kapsar. Yavru tavşanlar genel manada öğrenmeye ve eğitilmeye çok meraklı olan hayvanlar olarak dikkat çekerler. Görmüş oldukları her şeye temas etmek ve o şeylerin tadına bakmak isterler. Gördükleri her şeyin yanına gidip onu koklarlar.

Bu nedenle evinde tavşan bakan kişilerin elektrik kablolarını meydanda bırakmamalarını ısrarla tavsiye ediyoruz. Çünkü tavşanlar kabloyu tanımak adına onu ısırıp kemirecektir. Bu durum, sadece kablonun yapısına zarar vermekle kalmaz tavşanınızın elektrik akımına kapılarak ölmesine de neden olabilir.

Aynı zamanda ortalıkta kalan spreyler, temizlik ürünleri ve boyalar da yavru tavşanlar açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Evcil hayvanınız bu ve bunlar gibi ürünlere asla ulaşmamalıdır. Bu problemi çözebilmek adına en basit çözüm yolu ise kabloları bantlamanız ya da ortadan kaldırmanızdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Tavşan Ne Tüketir?

Yavru tavşan dostunuzu eliniz yardımıyla beslemek istemenizi anlıyoruz ama tavşanlar yapılarından ötürü az bir miktarda ve sık beslenen hayvanlar olmaktadır. Bunun manası ise birkaç lokma kadar yeşillik yediği sırada doyarak hareket etmeye devam etmesi demektir. Bu nedenle durmaksızın yiyecek verirseniz ona eziyet eder hale gelirsiniz, yapmamanız gerekir.

Yavru tavşanlar, doğduktan sonraki takip eden ilk on beş gün süresince anne sütü ile beslenmek zorundadır. On beşinci gün itibarıyla ise yumuşak yapıdaki besinleri tüketmeye başlamalıdırlar. Hemen hemen üç haftalık oldukları zaman ise kuru ve besleyici türdeki yemleri tüketmeye başlatabilirsiniz. İsterseniz dört haftalık oldukları zaman kuru gıdaya geçmelerini sağlayabilirsiniz.

Kemirgenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.