Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chihuahua Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Chihuahua Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Popüler köpek ırklarından biri de Chihuahua. Oyuncak ırklar arasında yer alan bu oldukça küçük ve hafif köpekler uysal, enerjik ve kimi zaman da inatçı yapıları ile öne çıkarlar. Çok kolay şekilde eğitilebilen bu zeki köpeklerin tuvalet eğitimi kimi zaman zorlayıcı olabilse de sahibinin sözünü dinleme yeteneği gelişmiş olan Chihuahua köpeklerinin eğitimleri ödüllendirme ve teşvikler ile kısa sürede tamamlanabilmektedir.

Chihuahua Köpek Karakter Özellikleri

Sahibine ve evde beraber yaşadığı kişilere karşı son derece sadık ve bağlı olan bu köpekler söz dinleyen, verilen komutları eksiksiz şekilde yerine getirmekten keyif alırlar. Ailesine, beraber yaşadığı kişilere karşı çok bağlı olan karakterleri nedeniyle kimi zaman korumacı şekilde hareket etmeleri mümkündür. Bu köpeklerin en sevdiği şey ise sahipleri ile keyifli vakit geçirmek ve onların yüzünü yalamaktır. Sahibinin yüzünü yalamayı çok seven bu köpekler sevgilerini ve ilgilerini bu şekilde göstermektedir.

Genel anlamda kibirli bir yapıya sahip olan bu köpekler tüylerinin tıraşlanmasında bile büyük değişimlerden hoşlanmazlar. Ayrıca yabancılar tarafından azarlanmak da hoşlarına gitmez. Yabancıların ters bir tepkisini görürlerse onlar da tepki verebilir.

Oldukça enerjik olan bu köpekler pek egzersiz ihtiyacı duymazlar ve oyuncu bir karaktere sahip olduklarını söylemek de pek mümkün değildir. Yine de enerjilerini ev içinde ya da dışarıda gezerek ve kendi istedikleri şekilde oynayarak atabilirler. Bu nedenle de köpeğinizle oyun oynamak isterseniz oyunu onun seçmesine izin vermeniz, köpeğinizin keyifli vakit geçirip aktifliğini korumasına yardımcı olabilecektir. Ayrıca, köpek oyuncakları ile oynamak her ırkta olduğu gibi bu ırktan köpekler için de mutluluk vericidir. Chihuahua köpekleri sahiplerinin peşinde dolaşmaktan keyif alır. Ev içinde köpeğinizin sizin yanınızdan ayrılmaması, uyurken bile yanınızda yatmak istemesi normaldir. Sahiplenici tavrı nedeniyle sizi annesi, babası ya da ailesinden bir üye olarak görebilir.

Oldukça uysal karaktere sahip olan Chihuahua köpekleri her ortama uygun şekilde hareket edebilir ancak yine de sosyal anlamda gelişmiş yeteneklere sahip oldukları söylenemez. Her ortamda sakin ve uslu şekilde hareket ederler ancak sosyalleşme konusunda isteksiz ve çekingen olabilirler.

Chihuahua Köpek Tarihçesi

Amerika’nın en eski köpek ırkları arasında yer alan Chihuahua köpekleri dünyanın en küçük köpek ırkı olarak bilinir. Meksika kökenli olan bu köpekler ortalama 19. yüzyılın sonlarında Avrupa’ya getirilmiştir. Meksika kökenli olmalarından dolayı isimlerini de Meksika’daki Chihuahua isimli eyaletten almışlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Hipotermi Nedir?

Bu ufacık köpekler bir süs eşyası gibi küçük ve hafiftir. Bazıları bir insan avcunun içine bile sığabilecek kadar küçüktür. Kimi Güney Amerika yerlileri tarafından kutsal kabul edilmiş olan bu aşırı küçük köpekler toy ırkına mensupturlar. Sahiplerine olan bağlılıkları nedeniyle tam bir ev ve aile köpeği olduğu bilinen Chihuahua ırkı geçmişten beri bekçi köpeği olarak tercih edilebilen uysal ırklardandır.

Chihuahua Köpek Fiziksel Özellikleri

Oyuncak yani toy ırkına dahil olan Chihuahua köpeklerinin erkekleri ile dişileri arasında boyut anlamında bir fark bulunmaz. Hem dişi hem de erkek Chihuahua köpekleri ortalama 15 – 23 cm yüksekliğe ve 1 – 3 kilogram ağırlığa sahip olabilir. Bu köpekler dünyanın en küçük köpek ırkı olarak bilinmektedir. Bu yüzden de boyutlarının küçük olması ve yetişkinlikte bile büyümemesi bir problem değildir. Hem hafif hem de küçük olan bir ırktır.

Kısa tüylü köpek ırkları arasında yer alan Chihuahua köpeklerinin tüyleri düz, yumuşak ve tek katmanlıdır. Bu köpeklerin tüyleri adeta pamuk gibi yumuşacıktır. Tüylerin yumuşaklığını koruması için bakımının da düzenli olması gerekir. Kürk rengi açık kahverengi, sarı, kestane rengi, çelik grisi ya da gümüş rengi olabilir. Farklı renklerde kürklere sahip olabilen bu köpeklerin en yaygın renkleri ise kahvenin tonlarıdır.

Küçük ve çıkık bir buruna sahip olan Chihuahua köpekleri yuvarlak, çok koyu renkli gözlere sahiptir. Gözler kimi zaman koyu kızıl, koyu kahve ve açık sarı tonda da olabilmektedir. Yüzün orta bölgesinde konumlanan gözler birbirine yakın şekilde durmaktadır. Alınları ise yüzlerine oranla daha geniştir. Kulaklar ise diktir ve başın tepesinde konumlanmıştır. Tıpkı insanların bıngıldağına benzer bir yapıya sahip olan bu köpekler molera denen yumuşak bir bölgeye sahiptir. Kafalarının tepesinde yer alan molera isimli bu yumuşak bölge, yetişkinliğe geçtikte zamanla kapanmaya ve sertleşmeye başlar. Yavruluk döneminde kafanın bu bölgesine dikkat etmek gerekebilir.

Chihuahua Köpek Bakımı

Orta derecede tüy döken bu köpeklerin tüylerinin haftada birkaç kez taranması gerekir. Bu sayede dökülen tüyler kolaylıkla toplanabilir ve tüylerin birbirine dolanması ya da kirleri toplaması da önlenebilir. Ayrıca tüylerin yumuşaklığını koruması için de tarama gibi bakım noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu aşamada mutlaka köpek fırça ve tarak çeşitleri kullanılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Belgian Laekenois Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Ayda bir yıkanması önerilen Chihuahua köpeklerinin tüylerinin yumuşaklığını ve canlılığını koruması için doğru şampuanı seçmeniz gerekir. Kuru şampuanları ya da sıvı şampuanları seçerken köpeğinizin tüy özelliklerini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Renk, tüy uzunluğu, tüylerin yapısı gibi pek çok özelliğe göre bir köpek şampuanı seçebilirsiniz. Ayda bir köpeğinizi yıkayarak iyi şekilde temizlik sağlayabilirsiniz. Dilerseniz köpeğinizin temizliği için köpek kuru şampuan da tercih edebilirsiniz. Bu sayede bakım ve temizliği pratik şekilde sağlayabilirsiniz. Yine de iyi şekilde temizliğin sağlanması için köpeğinize ayda bir banyo yaptırmanız gerekir.

Kulakların haftada bir kez kontrol edilmesi, temiz ve nemli bir bez ile silinmesi gerekir. Bu sayede köpeğinizin kulağının dış kısmında da iç kısmında da olası rahatsızlıkların meydana gelmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca tırnakları da düzenli şekilde kesmeniz hem köpeğinizin kendine ve çevresine zarar vermesini önler hem de tırnakların takılarak kopmasını ya da kırılmasını engeller.

Diş eti problemlerine yatkınlığı olan Chihuahua köpeklerinin ağız ve diş temizliğinin yapılması gerekir. Bunun için köpek diş fırçaları ve diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Düzenli şekilde dişleri fırçalamanız bakterilerin çoğalmasını önler, dişlerin temiz kalmasını sağlar. Ayrıca tartar, plak ve çürük oluşumunu da engelleyeceği için diş ve diş eti rahatsızlıklarına önüne geçmeniz de daha kolay hale gelebilir.

Chihuahua Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Başka hayvanlar ile iyi şekilde anlaşabilen Chihuahua köpekleri genel anlamda pek sosyal köpekler değildir. Çocuklarla, yabancılarla ya da diğer köpeklerle çok iyi şekilde anlaşabildikleri söylenemez. Köpeğinizin diğer kişilerle ve köpeklerle iyi anlaşmasını istiyorsanız onu doğru şekilde tanıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca kimi zaman kıskanç olabilen bu köpeklerin yanında diğer köpeklerle ya da yabancı hayvanlarla da çok ilgilenmeniz onu kızdırabilir.

Yabancılarla çok iyi anlaşma yeteneği olmayan bu köpekler kendi ailesi olarak gördüğü kişiler dışındaki yabancılarla pek iyi yakınlık kuramazlar. Yine de agresiflik gösterdikleri söylenemez. Yalnızca diğer köpeklerle, yabancılarla ve çocuklarla sosyalleşmekten pek keyif almazlar. Köpeğiniz sosyalleşme konusunda yavruluk döneminden itibaren teşvik etmeniz, gerekirse onu doğru şekilde diğer köpeklerle tanıştırmanız ve yabancılar ile anlaşmaları için de ödüllendirme gibi yöntemleri denemeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Aile Köpeği Irkları

Chihuahua Köpeklerde Beslenme

Köpeklerin ırkına, fiziksel özelliklerine, yatkınlık gösterdikleri hastalıklara, damak zevklerine göre farklı mamaların tercih edilmesi gerekebilir. Köpeğiniz için doğru mamayı seçmek istediğinizde mamaların içeriğini gözden geçirmeniz, köpeğiniz için en uygun olanı tercih etmeniz gerekir. Örneğin seçeceğiniz mamanın içeriğinde katkı maddelerinin, yapay renklendirici ve tatlandırıcıların yer almamasına dikkat etmeniz gerekir.

Beslenme programı konusunda destek almak için veterinerinize danışabilirsiniz. Çok enerji harcayan ve gün içinde yüksek miktarda aktiflik gösteren köpeklerin genellikle protein ağırlıklı mamalar ile beslenmesi önerilir. Yine de köpeğinizin farklı içerikleri de yemesi önemlidir. Örneğin evde hazırlayacağınız mamalarda taze meyve ve sebzelere de yer verebilirsiniz. Bu meyve ve sebzelerin hangileri olduğunu öğrenmek için bir alerji testi yaptırabilir, köpeğiniz ile ilgili detaylı bir beslenme programını da veterineriniz ile hazırlayabilirsiniz. Sağlıklı ve kaliteli köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Chihuahua Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uysal, zeki ve oldukça küçük görünüme sahip olan Chihuahua köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Chihuahua Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Farklı sağlık sorunlarına yatkınlığı olduğu bilinen Chihuahua köpeklerinin en yaygın sağlık problemi göz kuruluğudur. Ayrıca diş eti problemlerine, romatizma rahatsızlığına, diz kapağı çıkıklarına ve soğuk algınlığına da yatkınlığı olan bu köpeklerin iyi şekilde bakılması ve kontrollerinin de düzenli olması önemlidir.

Chihuahua Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 15 yıl ve daha fazla yaşam süresine sahip olan Chihuahua köpeklerinin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için köpeğinizin bakım, beslenme, temizlik gibi her bir ihtiyacına özellikle dikkat etmeniz önerilir. Bu sayede onun ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılayarak sağlıklı bir yaşam sunma imkanınız olabilecektir.

Chihuahua Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Küçük cüsselerine rağmen oldukça gürültücü olabilen bu köpeklerin apartman yaşamına adapte olması biraz zor olabilir. Çok havlama eğilimleri olduğundan sevindiklerinde, kızdıklarında, sıkıldıklarında ya da çok mutlu olduklarında bile bunu havlayarak dile getirebilirler. Durum böyle olunca da apartmanda komşularla birlikte yaşamak zorlayıcı olabilir.

Bu köpekler kimi zaman inatçılık yapabilirler. Bu gibi durumlarda özellikle de tuvalet eğitimi biraz zorlayabilir. Kolay şekilde eğitilebilen bu zeki köpekler sırf inatçılıklarından dolayı bile zor bir tuvalet eğitim süreci yaşayabilirler. Bu konuda destekleyici olmak için köpeğinizi ödüllendirmeniz, onu eğitimlere teşvik etmeniz gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.