Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Hairless Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
American Hairless Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bugünkü yazımızda American Hairless Terrier, yani Amerikan Tüysüz Teriyer köpek ırkını yakından tanıyor olacağız. İşte birbirinden farklı detaylar…

Karakter Özellikleri

Bu köpekler son derece konsantrasyonu yüksek, akıllı ve dost canlısı bir ırk olmaktadır. Bunun yanı sıra meraklı ve yaşam enerjisi dolu olurlar. Bu köpekler herkes için, en çok da yaşlı bireyler için kusursuz bir dost olmaktadır. Bu güzel canlıyı çocuklarla ufak hallerinden itibaren beraber yetiştirirseniz harika anlaşır.

Bu köpekler, heyecanlandıklarında ve bir şeyden korktuklarında havlama davranışı gösterirler. Alanlarını koruma konusunda son derece titiz olurlar. İnatçı köpeklerdir. Fakat yabancı kişilere karşı saldırgan olmazlar. Bu köpekler kusursuz bir bekçi köpeği olabilir diyebiliriz. Yüzme konusunda başarılı değildirler.

Tarihçesi

American Hairless Terrier

Siyah Amerikan Tüysüz Teriyeri

1972 senesinde farklı bir olay yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri’nden Lousianalı Willie ve Edwin Scott’ın orta boyutta olan Rat Terrier’ının komple tüysüz, dişi olan bir yavrusu doğdu. Ardından bu dişi yavru çiftleştirilerek tüysiz bir dişi daha doğması sağlanmış oldu.

Fakat sonraki doğumlarda Terrier ırkının başka tüysüz olan bir bebeği olmadı. En sonunda ise 9 yaşında iken bir erkek, bir dişi tüysüz yavru dünyaya gelmiş oldu. Bahsi geçen bu tüysüz olan yavrular, bu köpek ırkının üremesi ve özelliklerinin sabit bir hale getirilmesi için meydana getirilen programın temelini oluşturdular.

Scott çifti her zaman bu konuda bir veteriner hekim ve genetikçi ile çalıştı. Bu grup, meydana getirdikleri yeni köpek ırkının adını American Hairless Terrier koydu. Bu köpekler Afrika ve Asya dolaylarındaki tüysüz köpeklerden biraz farklıydı. Çünkü tüysüz yavrular oluşturmak için Powderpuff’a lüzum kalmamış.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Çoban Kurdu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bunun yanı sıra bu köpeklerde premolar diş eksilmesi yoktu. Tüysüz olan ırklarda meydana gelen üreme komplikasyonları da yoktu diyebiliriz. Bu özelliklerinden ötürü Scottların her daim tüysüz köpeği olması, soyunu benzersiz kılan temel yapıtaşıdır.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler yapı bakımından orta ebatlarda olan köpeklerdir. Rat Terrier ile benzer boyutlardadırlar. Rat Terrier, bu köpek ırkının atası olmaktadır. Amerikan Tüysüz Teriyer köpeği kaslı bir vücuda sahiptir. Omuzları son derece güçlüdür. Göğsü derin olur, ensesi kalındır. Bacakları ise çok güçlü olur diyebiliriz.

Rat Terrier köpeklerine benzer kulakları, tetiğe geçtikleri zaman dik hale gelmekten bir an olsun geri durmaz. Cildi pembedir, üzerinde siyah, gri, kızıl ve altın renkli lekeleri olur. İki tane tüysüz olan teriyerin çiftleştirilmesinden her zaman tüysüz bebekler doğacak demektir.

Tüysüz Terrier ile tüylü olan köpek çiftleşirse tüylü olan köpeğin tüysüz genleri taşımama durumu da olabilir. Bu da çeşitli neticelere neden olabilir. Tüysüz olan yavrular doğdukları zaman tüm bedenleri seyrek tüylerle kaplı olur. Yavru olan köpek kafasından başlayıp tüm tüylerini 6 haftalık olana dek döker.

Bakımı

Bu köpek ırkı için lazım olan tek özel bakım, onları güneş yanığı ve buz gibi havadan korumaktır. Şayet ciltleri kuruma yaparsa, lanolin içermeyen bir losyon sürmeyi unutmayın. Bu tür tabiatı gereği tüy dökmez, pire de yapmaz. Fakat deri hücreleri hemen hemen 20 günde bir dökülebilir.

Bu nedenle de kepekli bir görünüm meydana gelebilir, bu durumda bir veteriner hekime danışmak en mantıklısıdır. Amerikan Tüysüz Teriyer köpeklerinin tüylerinin olmamasını unutarak dışarda çok hoplayıp zıplamaları sonucunda bedenlerinde kesik ve çizikler meydana gelecektir. Bu köpekler tüye karşı alerjisi bulunan insanların sahiplenmesi bakımından en iyi tercihtir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Fobileri Nelerdir?

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

American Hairless Terrier köpek ırkının çocuklarla arası iyidir. Ama yine de ani bir hareket yapmaları ihtimali vardır. Bu yüzden çocuklarla tek başına bırakılmamalıdır. Ufak yaşları itibarıyla çocuğunuzla bu köpeği beraber büyütürseniz çok sıkı birer dost olma ihtimalleri vardır.

Beslenme

Bu köpeklerin beslenmesi onlara özel olan köpek maması neyse seçilip o şekilde yapılmalıdır. En çok da derisinde alerjik türde bir reaksiyon oluşmasına engel olabilecek mamalar tercih edilmelidir diyebiliriz. Tüysüz olan bir köpek olduğu için gıdaların derisi üzerinde iz ya da büyük yaralar yapma ihtimali yüksektir.

Bu nedenle en kaliteli mama alınmalıdır. Bununla beraber dinç yapısını koruması bakımından gün içerisinde üç öğünden daha çok yemek yememesine de dikkat etmeniz lazım. Kilo kontrolü çok isteyen bir ırk değildir. Ama yine de dikkat etmek önemli bir husus olmaktadır diyebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

American Hairless Terrier köpek ırkı ile alakalı sorulan birçok soru var. Bunların her birini sizler için bir araya getirdik, işte cevaplar…

Bu Köpeklerin Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler apartman yaşamına her zaman için uygun olmaktadır. İç mekanlarda son derece hareketli olan köpeklerdir. Bahçe ortamına çok gereksinmezler. Bu ırkın birden fazla köpeğin tersine ter bezleri olduğundan ağızlarından salya gelmez ve vücut ısılarını dengelemek amacıyla nefes nefese kalan bir ırk değildir.

Bu Köpeklerin Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpekler mücadele ettikleri oyunları sever ve dışarda sıçrayarak zıplayarak oynamaya bayılırlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.