Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cavalier King Charles Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım Tüyoları

Abone Ol 
Cavalier King Charles Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım Tüyoları

Minik görünümleri ile dikkat çeken Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkı, bugünkü yazımızın ana konusunu oluşturuyor. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkı her zaman için hareketli ve eğlenceli bir köpek cinsi olmaktadır. Heyecanını en net şekilde kuyruk sallama hareketi ile gösteren bir varlık olmaktadır. Sportif olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Dışa dönük bir köpektir. Cesurdur ve sahibini mutlu etmeye bayılan bir köpektir.

Yeteri kadar zekidir. Eğitim vermek kolaydır. Nazik bir köpektir, itaat eğitimini sever. Öteki köpeklerle ve ufak hayvanlarla sorunsuz bir biçimde anlaşabilir. Tek başına kalmaktan hoşlanmaz. Özellikle de alakayı üzerine çekmeyi sever. Bu köpek cinsleri pet olarak yetiştirilmiştir.

Fakat buna karşın atalarından aldığı avcılık içgüdüsünü her daim içinde barındırır diyebiliriz. Görme ve koku hisleri her zaman için kuvvetli olmaktadır. Bazı zamanlar kendisinin ilgisini çeken bir kokunun ya da bir hayvanın peşine takılabilir. Bu sebeple de güven barındırmadığını düşündüğünüz alanlarda bu güzel köpekleri tasmasız gezdirmeyin.

Tarihçesi

Bu köpekler English Toy Spaniel ve Cocker Spaniel ile gerçekleştirilmiş olan çaprazlamalar neticesinde elde edilmiştir. Köpek yetiştiren kişiler, Kral II. Charles’ın portrelerinde denk gelinen ve Toy Spaniel köpek ırkına benzeyen köpekler yetiştirmeyi temel bir amaç edinmişlerdir.

1920’lerde ise Londra dolaylarında gerçekleştirilen bir şovda King Charles köpek ırkından uzun burunlu olanlarına hediye verilmiş ve Van Dyck’in tablolarında rastlanan köpeklere aşırı derecede benzeyenler seçilerek ırkın oluşturulması konusunda kullanılmış olmaktadırlar. 1940 senesinde ise ayrı bir ırk kabul edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Black Russian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

1980 senesinde UKC tarafından tamamen resmi olarak onaylanmıştır. Aynı zamanda 1996 senesinde de American Kennel Club tarafından Toy adlı köpek ekibine dahil edilmiştir. Yapı bakımından burnu Pug’a benzeyen köpeklerden ayrı olsa bile ad benzerliği sebebiyle bazı zamanlarda karışıklık oluyor pek tabii.

Fiziksel Özellikleri

Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkı, İngiltere Kralı olan II. Charles’ın en sevdiği köpek olan Toy Spaniel köoek cinsinin görünümüne sahip olan yeni bir Toy Spaniel ırkı olmaktadır. Ufak ve son derece tatlı bir köpek olan King Charles Spaniel, dümdüz bir kafatasına sahiptir. Burnu ise tamamen konik bir biçimdedir.

Gözleri ise her daim canlı ve yuvarlaktır. Ama gözleri dışa doğru çıkıntı yapmaz. Kulak kısımları alabildiğine uzun, düşük görünümlü ve tüylü olur diyebiliriz. Uzun ve yumuşacık tüylere sahip olan bir kürkü vardır her daim. Tüyleri ise ince, uzun, düz olur. Bazen hafiften dalgalı da olabilir.

Kürk rengi ise ten, siyah, triolor ya da blenheim renginde olabilir. Blenheim olan köpeklerde baş üstünde yer alan kulakların arasında koyu bir kestane rengi olması istenir. Kuyruk ise isteğe göre kısalır. Ama kuyruk hiçbir zaman normal uzunluğun üçte birinden daha kısa olamaz. Bu bir kuraldır.

Bakımı

Düzenli bir biçimde taranması ve fırçalanması lazım gelen bir köpek ırkıdır. Gereksinim duyulduğu an itibarıyla banyo edilebilir ya da kuru şampuan ile bir güzel yıkanabilir. En çok da kulaklarında yer alan ince tüyler düğüm oluşturmaya yatkın olur. Kulakları içerisindeki ve parmaklarının aralarındaki tüyleri düzenli bir biçimde kontrol ederseniz köpeğiniz için en iyisi olacaktır. Banyodan sonra onu tamamen kurutun ve beden ısısına da dikkat edin. Gözlerini de enfeksiyon semptomlarına karşı her zaman takip etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu köpekler orta derecede tüy döker. Çok fazla tüy dökme sorunları genelde yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Giant Schnauzer (Dev Schnauzer) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Beslenme

Her köpek bir candır. Bu nedenle her köpeğin en güzel şekilde bakılması ve beslenmesi gerekir. Kendi yemenize içmenize nasıl dikkat ediyorsanız köpeğinizin yeme içmesine de o denli dikkat etmelisiniz. Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkının her daim kaliteli kuru köpek mamaları ile beslenmesi gerekmektedir. Asla açık mama satın almayın. Açık mamaların tarihi geçmiş olabiliyor ve çoğu zaman kalitesiz oluyorlar.

Sağlık

Bu köpekler sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürdürmeleri açısından iyi bakılmalıdır. Bununla beraber besinlerinin diyetlerine uyumlu bir biçimde verilmesi gerekir. Düzenli bir öğün aralığıyla yapılacak olan mama tüketimlerinin yanında rutin veteriner kontrolleri de yapılmalıdır. Lütfen ihmalkar davranmayın.

Bu köpeklerin hemen hemen 10 ila 16 sene kadarlık bir yaşam süresi vardır diyebiliriz. Tabii bu aslında ona denli iyi baktığınızla alakalıdır. Onunla sürekli ilgileniyorsanız daha uzun seneler bile yaşayabilir. Fakat onunla asla ilgilenmiyorsanız bu süre değişecek demektir.

Bu köpek ırkı bazı kalıtsal hastalıklara yatkındır. Bunun yanı sıra parazitlere karşı olan aşı uygulamalarını asla unutmamalısınız. Köpeğinizin her zaman iyi hissetmesi için egzersiz gereksinimlerini de karşılamanız lazımdır. Bu da genel olarak doğal alanlarda gerçekleştireceğiniz bir yürüyüş olacaktır.

Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkının yatkın olduğu hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz: Kalça displazisi, katarakt, hipotiroidizm, hemeralopia ve kalıtsal polinöropati bu köpeklerin en yatkın olduğu hastalık türleridir. Ona iyi bir bakım yaptığınız takdirde bu hastalıklara yakalanma olasılığı da düşmeye başlar.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çok tüylü olması sebebiyle her çocukla iyi anlaşır. Çünkü çocuklar onu sürekli olarak sevmek ve ona sarılmak ister. Aileler açısından da en çok seçilen köpeklerden biridir. Kimseye zararı yoktur diyebiliriz kesinlikle. Eğer ona saygı duyduğunuzu herhangi bir şekilde belli ederseniz asla yanınızdan ayrılmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Özellikleri Nelerdir?

Çocuk ruhlu bir köpek ırkı olduğu için çok eğlenceli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz esasen. Eğer yavru hali itibarıyla çocuğunuzla ve diğer petlerle beraber büyütürseniz nazik olacaktır. Fakat daha vahşi olan köpeklere karşı biraz savunmasız olur. Onu kontrol altına alacak olan yine sizsiniz diyebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gelelim son başlığımıza. Cavalier King Charles Spaniel köpek ırkı ile ilgili sorulan birçok soru var. Sizler için bu soruların her birinin cevabını araştırdık ve derledik. İşte tüm sorular ve yanıtları…

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalı?

Apartman hayatı için son derece uygun bir köpek ırkıdır. Ev ortamında orta derecede hareketli olduğu için ufak bir bahçeye çıkma ihtimali olması lazımdır. Çok sıcak havalara uygun olan bir köpek cinsi değildir.

Egzersiz Gereksinimi Var mı?

Her yere uyum sağlayabilen bir köpektir. Bu nedenle ailesinin sunacağı egzersiz olanaklarına da ayak uydurabilir. Bu uyumlu köpeğin özgür biçimde oynamasını sağlamanız en önemlisi olmaktadır. Onun her zaman için egzersize ihtiyacı olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.