Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Scottish Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Scottish Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Scottish Terrier, Scottie veya Aberdeen Teriyeri olarak da adlandırılan küçük bir safkandır. Avcılık, çeviklik ve bekçi köpeği yetenekleri vardır. İskoçya’dan gelen beş terrier ırkından ve Kennel Club Dog Show’a giren en başarılı köpek ırklarından biridir. Bağımsız ve hassas olduğu bilinir, sabırlı ve deneyimli bir sahip gerektirir.

https://www.youtube.com/watch?v=Pd62uqVODlw

Scottish Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Scottie, bir davetsiz misafir olduğunu size bildirmek için havlayacak harika bir bekçi köpeği olan uyanık ve akıllı bir köpektir. Çok sadık ve cesurdur, biraz koruyucudur. Bu nedenle küçük olmasına rağmen bazı köpeklerin, evini ve sahiplerini savunmak için harekete geçmesi mümkündür. Bununla birlikte, bağımsız, inatçı ve agresif bir yanı da olabilir. Sıkı bir şekilde ele alınması gerekir veya birlikte yaşaması çok zor bir köpek olabilir.

Sizi uyardığı veya oyunda olduğu zamanlar dışında, İskoç Teriyer nadir şekilde havlar. Çok fazla kişiliğe ve karaktere sahiptir. Gençken çok arkadaş canlısı ve eğlencelidir. Sonra daha onurlu bir şeye dönüşür. Kendi yolunu bulmaya çalışmak için çok iyi kullandığı çok fazla çekiciliği vardır. Sevecen ve sevgi dolu bir arkadaş veya aile köpeğidir. Sosyalleşme ve eğitim ile bu, nereye götürürseniz götürün harika bir mizaca sahip olacağına güvenebileceğiniz bir köpektir.

Çok kararlıdır, kendinden emin ve cesurdur. Diğer teriyerlerin çoğundan daha bağımsızdır ve herhangi bir problem yaşamadan kısa süreler için yalnız bırakılabilir. Bazen bir sahibine diğerine göre daha fazla bağlı olabilir ve mesafeli olarak görülebilir. Yabancılara karşı çekingen olsa da ailesiyle böyle değildir ama büyüdüğünde daha ciddi bir köpektir. Ayrıca ailesinin ruh hallerine şaşırtıcı derecede duyarlıdır ve buna uyum sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Miniature Bull Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İskoç Teriyerleri, eğitilmesi kolay köpekler değildir, yalnızca deneyimli sahipler tarafından barındırılmalarının bir başka nedeni de budur. Eğitim, inatçı ve bağımsız doğası nedeniyle ve dinlemeye ve itaat etmeye meyilli olması için çok sağlam ve net bir lider gerektirdiğinden zordur. Tutarlı olmak, ancak agresif, sabırsız veya olumsuz olmamak önemlidir.

Scottie, patronun kendisi olduğunu düşünürse, küçük köpek sendromu geliştirebilir. Bu da köpeği başa çıkması çok zor hale getirir. Böyle durumlarda agresif, yıkıcı ve huysuzdur. Scottie’nin yerini bilmesi için evdeki herkesin eğitime dahil olması ve hepinizin tutarlı olması da önemlidir.

İtaat eğitiminin yanı sıra erken sosyalleşmenin de sağlanması önemlidir. Örneğin, yabancılara karşı temkinli olması, yaşlandıkça daha saldırgan hale gelebilir, ancak erken sosyalleşme bunu kontrol altında tutabilir.

Scottish Terrier Köpek Tarihçesi

İskoç Teriyerinin kökenleri biraz belirsizdir, kesinlikle 18. yüzyılda İskoçya’da oldukları biliniyor. Ancak 16. yüzyılın başlarından kalma kayıtlarda Skye teriyerlerinden söz edilir ve 15. yüzyıldan benzer bir köpekten bahseden kayıtlar da vardır. Çiftliğe yardım etmek, fareler gibi haşarat avlamak için yetiştirildikleri ve daha sonra tavşan, tilki ve porsuk gibi küçük hayvanları avlamak için kullanıldıklarına inanılıyor.

İlk olarak, Aberdeen Terrier olarak adlandırıldı. 1800’lerde pek çok farklı teriyer vardı ve ilk başta onları türlere ayırmaya karar verildiğinde, Skye Teriyerleri ve Dandie Dinmont Teriyerleri olmak üzere sadece iki kategoriye ayrıldılar. Köpek gösterilerinde bir süre böyle gösterildiler. 1870’lerde köpekler arasında bir kez daha ayrım yapılmaya başlandı ve Skye Teriyerleri sonunda İskoç Teriyeri, Westie, Cairn ve Skye olarak ayrıldı.

1880’de İskoç Terrier için ilk yazılı standart oluşturuldu. 1885 yılında Kennel Club tarafından tanındı. İskoçya’da 1888’e kadar bir cins kulübü kurulmamıştı. İki kulüp yıllarca Scottie için bir cins standardı konusunda anlaşamadı. Ayrıca ırk, 1890’larda ABD’ye geldi. Sonrasında da tüm dünyada popüler oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pitbull Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Scottish Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Scottish Terrier küçük bir köpektir. Daha uzun bir kafaya ve kafatasıyla aynı uzunlukta bir burun yapısına sahip sağlam bir köpektir. Badem şeklinde birbirinden ayrılmış küçük koyu veya siyah gözleri vardır. Tüyle kaplı kulakları başının üzerinde yüksekte, sivri ve diktir. Tabanı daha kalın olan orta uzunlukta bir kuyruğa sahiptir.

Çift katlı, altta yumuşak ve yoğun, sert ve sırım gibi bir dış kaplamadır. Siyah, buğday, gri, beyaz ve krem tonlarda olabilir. Yüzdeki tüyler diğerlerinden daha hızlı uzayabilir, sakal ve kaşlar oluşturabilir. Ayrıca vücudunun alt kısmı ve bacaklarının çevresinde daha uzun büyür. Scottie’nin kısa bacakları vardır ve tüy ceketinin sık sık kesilmesi halinde, gerçekte olduğundan daha da kısa bir köpek gibi görünebilir. Ön ayakları yuvarlak ve arka ayaklarından daha büyüktür.

Scottish Terrier Köpek Bakımı

Bu cins düşük tüy dökücü olduğundan, bazıları tarafından bakımı kolay bir köpek olduğu ve tüy bakımının çok fazla zaman almayacağı varsayılır. Aslında durum böyle değil, belirli bakım ihtiyaçları var ve en azından bir kısmını kendiniz halletmeyi düşünüyorsanız, birkaç çeşit bakım aletine ihtiyacınız olacak. Bu yüzden köpek tüy bakım ürünleri mutlaka edinmelisiniz. Tımar haftada bir veya iki kez yapılabilir. Cildini kurutmamak için tam ihtiyacı olduğu zaman banyo yaptırın. Ayrıca, cins onlara kötü tepkiler verebileceğinden, pireleri sık sık kontrol ettiğinizden emin olun.

Doğal olarak yıpranmıyorsa tırnaklarının kesilmesi gerekecektir. Göreve aşinaysanız, doğru araçlarla kendiniz yapabilirsiniz. Köpek tırnak makası ile sevimli dostunuzun tırnak bakımını daha kolay şekilde halledebilirsiniz. Haftada en az iki ila üç kez dişlerini fırçalayabilir ve haftada bir kez kulaklarını enfeksiyon açısından kontrol edebilir ve ardından silerek temizleyebilirsiniz.

Bu cins, her biri en az 20 dakika süren birkaç yürüyüş şeklinde günlük geziler yaptığı sürece, mutlu ve sağlıklı kalabilir. Soğuk havayı, sıcağı idare etmekten çok daha iyi idare eder. Oldukça hareketlidir, ancak yeterli oyun süresi, yürüyüşler ve tasmasını çıkarabileceği ve sosyalleşebileceği bir gezi deneyimi ister.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dalmaçya Köpeği Hakkında Temel Bilgiler

Scottish Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

İskoç Teriyerleri çocuklarla çok iyi anlaşır, onlarla oynamaktan ve koşmaktan mutludur ve onları sever. Bununla birlikte, Scottie’nin herkesin onlara karşı katı olmasına ihtiyacı olduğundan ve kuyruğunun veya tüylerinin çekilmesinden hoşlanmadığından, muhtemelen daha büyük çocuklarla oynaması daha idealdir. Çocuklara, köpeklere güzelce dokunmayı ve oynamayı öğrettiğinizden emin olun. Erken sosyalleşme önemlidir ve bir Scottie çocuklarla birlikte büyüdüğünde, onlara karşı daha koruyucu olma eğilimindedir.

Diğer köpeklerle aynı cinsiyetten köpeklere karşı saldırgan olabilir ve başka bir köpek onu kışkırtırsa, sinirlenebilir. Ancak kendi haline bırakılırsa, sakin kalacaktır ve uyumlu olacaktır. Onlarla birlikte büyüdüğünde diğer köpeklerle iyi geçinir. Avlanma geçmişi nedeniyle, özellikle sosyalleşmeden küçük hayvanların çevresinde olmamalıdır. Bazen kedileri tolere edebilir, ancak fare veya hamster gibi daha küçük evcil hayvanları kovalama ve muhtemelen öldürme olasılığı yüksektir.

Scottish Terrier Köpeklerde Beslenme

İskoç Teriyerini beslemek, kaliteli bir kuru köpek maması kullanılarak günde en az iki öğünde yapılmalıdır. Miktarlar metabolizmaya, aktiviteye, boyuta, yaşa ve sağlığa bağlı olacaktır, ancak muhtemelen günde toplamda 2 fincan mama yemek ister.

Scottish Terrier Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cins hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

Scottish Terrier Köpeklerin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

11 ila 14 yıl arasında bir ömre sahiptir ve doğum yapmakla ilgili sorunları vardır. Pire alerjisi, kramp, Von Willebrand hastalığı, cilt problemleri, kanser ve göz problemlerine yatkındır.

Scottish Terrier Köpekler Çok Havlar Mı?

Bu cins köpekler çok fazla havlamaz.

Scottish Terrier Köpekler Apartman Yaşamına Uygun Mu?

Günlük yürüyüşlerini yaptığı sürece apartman yaşamına uygundur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.