Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Wirehaired Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Wirehaired Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Wirehaired Fox Terrier köpek ırkı, bugünkü yazımızın temel konusu oluyor. Bu köpekler ile ilgili daha önce duymadığınız her bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Karakter Özellikleri

Bu köpekler her zaman için enerjik ve son derece cesur köpekler olmaktadır. En çok da çocuklar için harika bir dosttur. Fakat dikkatsiz çocukları ısırabilir. Ailesine karşı da her zaman için sevecendir. Kıskançlığını da asla gizlemeyecek bir köpek ırkıdır. Harekete geçmek için her an tetikte olan bir köpektir.

Bu güzel köpekler, ufak numaralar öğrenme konusunda ise gayet başarılı olması ile dikkat çeker. Bu köpek ırkının sadakati mevzusunda inanılması gerçekten de güç öyküler anlatılıyor. Ailenin bir üyesi olmayı çok seven bu sevimli dostlarımız tek başlarına kalınca eşyalara zarar verebilmektedir.

Bu köpekler en saldırgan köpek ırkları arasında da yer alır. Bunun nedeni ise kavga çıkarmaya karşı garip bir şekilde yatkın olmalarıdır. Ev hayvanları ile de iyi geçinemezler. Bu nedenle dikkatli olmanızda kesinlikle fayda var demektir. Bu köpekler harika birer avcıdır. Yüksek bir ihtimalle köpek haricindeki kuş vesaire gibi öteki hayvanları da eğer ortam verilirse öldürebilir.

Eğer bu köpeği en iyi şekilde ufak yaşlardayken sosyalleştirirseniz aile içerisindeki öteki köpeklerle iyi geçinebilecektir. Dışarıda bu köpek cinsini durmaksızın tasmalı biçimde dolaştırmanız gerekir. Bu köpekler havlama davranışı göstermekten hoşlanır ve yüksek seviyeli sesi ile rahatsız edebilir.

Yaşlı olan bireyler için bu köpekler biraz hareketli gelebilir. İnatçı oldukları için ufak yaşları itibarıyla disiplinli bir biçimde eğitilmeleri gerekir. Davranış sorunları esnasında en çok da zayıf yapılı olan sahiplerle iyi anlaşamaz. Kıskançlık yapar ve aşırı derecede havlama davranışı gösterebilir.

Tarihçesi

Bu köpeklerin üretiminde bugünkü görev yapan üretici kişileri eski Dachshund, Tilki Tazısı ve İngiliz Tazısı, hatta Beagle bile kullandığı bilgisini biliyoruz. En eski terrier köpeklerden biri olan bu köpekler, on sekizinci yüzyılda İngiltere dolaylarında tilki avı konusunda görevlendirilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kabızlık Belirtileri ve Nedenleri

Bu köpeğin görevi ise tam olarak tilkiyi ininden dışarı çıkarmaktı. Hayvan kendini dışarı çıkarıncaya dek ona havlar ve hırlar. Böylece onu rahatsız eder. Bunun yanı sıra tamamen etkili olan bir sıçan avcısıdır. Bu köpekler sert arazi bakımından uygun köpeklerdir. Bu nedenle de üretimleri artmıştır.

Günümüzde bu köpekler temel olarak aslında eşlik köpeği olarak görülür. Bu köpek ırkı 1984 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde ayrılsa bile bazı zamanlar aynı ırk olarak da görülürdü. Bu güzel köpekler; av, bekçi köpekliği, iz sürme ve agility gibi alanlarda her daim görevlendirilen köpeklerdir.

Fiziksel Özellikleri

Wirehaired Fox Terrier köpek ırkı beyaz tel gibi tüyleri üzerinde belirgin olan kahverengi ve siyah lekelere sahip olmasıyla dikkat çeker. Irk tamamen düz, dar ve burun kısmına doğru sivrileşen bir kafa ve öne doğru kıvrık duran V biçiminde kulakları bulunmaktadır.

Kuyruk kısmı sırtta dik biçimde durur. Tilki Terrierlar güçlü ve dayanıklı bir çeneye, keskin ve sivri dişlere, cesaret ve güce sahiptirler. Bu şekilde bir silahlanma göstermişlerdir. Ufak bedeninde gücü her daim hazır halde tutan sağlam yapılı ve naif bir köpek ırkı olmaktadır. Gözleri koyu renge sahip olur.

Bakımı

Bu köpekler eğer ev köpeği olarak sahiplenilecekse tüyleri sert olan bir fırça ile tamamen özenli bir şekilde taranmalıdır. Yalnızca gerektiği zaman yıkamalısınız. Kürkünün görüntüsünün korunması açısından senede birkaç defa profesyonel bir bakım yaptırmanız lazımdır. Yarışma köpekleri için bu daha çok yapılmalıdır. Bu köpekler neredeyse hiç tüy dökmemektedir ve alerjik kişiler için uygun olan bir opsiyondur.

Beslenme

Bu köpek ırkının beslenmesi bakımından kuru köpek maması yeterlidir. Gün içerisinde 2 öğün kadar yemek tüketmesi ise kilo dengesi bakımından son derece idealdir. Fazla tüy dökmeyen bu köpek ırkının bakımı da kolay olur. Tüylerinin hafta içerisinde en az birkaç kez taranması kafidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alaskan Malamute (Alaska Malamutu/Alaska Kurdu) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Zaten temiz bir köpek ırkıdır. Bu nedenle de sık sık yıkanması yanlış olmaktadır. Aksi halde deri problemleri yaşayabilir. Düzenli bir biçimde dişlerinin fırçalanması gerekir. Kulaklarının iç kısımları ve gözlerinin her daim temiz tutulması lazımdır. Egzersiz gereksinimlerini her daim karşılamanız gerekir.

Her gün aksatmadan onu yürüyüşe götürmeniz gerekir. Rahat bir biçimde koşup oynaması açısından güvenilir olan alanlarda tasmasının rahat bırakılması lazımdır. Kazma işini çok severler. Bu nedenle toprak olan alanlarda oyun oynamasına her zaman izin vermelisiniz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Wirehaired Fox Terrier köpek ırkı, oyun oynamaya bayılır. Çocuklarla iletişimi ise her zaman için çok iyi olur. Buna rağmen sosyalleştirilmeleri gerekir. Herhangi bir zaman diliminde ısırma davranışı göstermekten asla ama asla geri durmayan bu köpeklerin ufak yaşlarda olan çocuklarla baş başa bırakılmaması gerekir. Kıskançlık yapan bu köpeklerin ailenin yeni üyesi olabilecek bebeklere gösterilen ilgiyi kıskanması tamamen olası bir durumdur.

Buna rağmen beraber büyüyeceği çocuklar ile harika bir şekilde anlaşabildiğini söyleyebiliriz. Çok sık havlama davranışı gösteriyor olması nedeniyle hem bebekler hem de ufak olan çocuklar için ürkütücü bir köpek olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak en iyisidir. Son derece korumacı oldukları için çocuklara karşı bekçilik yapabilmektedir. Bu köpekler genele bakıldığı zaman uyumlu olsa bile kıskançlık konusunda güvenilmez köpeklerdir.

Eğitimi

Yavru halleri itibarıyla başlanması lazım olan eğitimi son derece kolay sayılabilir. Buna rağmen bazı durumlarda inatçı olan ve dik başlı davranacağından ötürü her daim iyi bir eğitim alması gerekir. Şayet köpeğinize eğitim verme konusunda kendinize güvenmiyorsanız bir köpek eğitmeni ile anlaşma yapabilirsiniz.

Bu köpekler ufak yaşları itibarıyla sosyalleştirilmeye gerek duyarlar. Öteki köpeklerle çok iyi anlaşamayan bu köpeklerde sosyalleştirme mantıklı biçimde sağlanırsa çok da sorun kalmaz. Bu köpekler çocuklarla mükemmel anlaşsa bile yabancılar açısından hep temkinlidir. Eğer sosyalleştirirseniz sorun kalmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Diş Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Üreme

Wirehaired Fox Terrier köpeklerde üreme durumu öteki köpeklerle tamamen aynıdır. Genel olarak bir ila iki yaş arasında yer alan zaman diliminde olması gereken çiftleşme dönemleri erkek olanlara göre dişiler açısından biraz farklı olabilir. Dişi köpeklerin çiftleşmesi için yirmi bir günlük kızgınlık dönemine girmesi gerekir.

Bahsi geçen kızgınlık döneminin on gününde adet dönemi geçirirler. Erkek olan köpekler bu tarz bir döneme girmeksizin çiftleşebilir. Gebelik süreci ise altmış ila yetmiş gün kadar sürer. Sonrasında ise hemen hemen dört ila altı tane yavru doğar. Yavru sayısı ise anne ve babanın sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Sağlık

Bu köpekler sağlık açısından her köpekteki gibi kalıtsal hastalıklara yatkın olur. Bazı göz hastalığı türlerinden mustarip hale gelen bu güzel dostlarımız; epilepsi, lens çıkığı ve katarakt gibi birçok hastalığa yatkın olur. Distichiasis adıyla bilinen ve kirpiklerle ilgili olan bu problem de direkt olarak gözlere zarar vermektedir.

Derileri hassas boyutta olduğundan dikkat etmeniz gerekir. Herhangi bir durum dahilinde alerji gösterebileceklerinden çok fazla yıkanmamaları gerekir. Kalça kemiği oluşumu ile ilgili bir rahatsızlık olarak bilinen legg perthes, bu köpeklerde çoğu zaman görülür. Bu nedenle de sahiplenilmiş olan köpeğin düzenli olarak veteriner takibi yapılmalı ve röntgenleri de düzenli şekilde çekilmek zorundadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Wirehaired Fox Terrier köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için derledik. İşte detaylar…

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpeklerin yeteri kadar egzersiz yaptırması sağlanırsa apartmanda yaşayabilir. Ev ortamında son derece hareketli bir köpektir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Ufak bir bahçeniz bulunuyorsa etrafta tek başına koşturup yeteri kadar egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Fakat Wirehaired Fox Terrier köpeğe evde bakıyorsanız sürekli olarak parka götürüp gezdirin deriz. Çevrede yer alan ufak hayvanlar bu köpek nedeniyle tehlikededir. Lütfen siz de bu konuda dikkatli olun. Kimsenin canı asla yanmasın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.