Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Saluki Köpek Irkı (Gazal Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Saluki Köpek Irkı (Gazal Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Arap Tazısı ya da Gazal Tazısı şeklinde de bilinen Saluki, Orta Doğu’dan orta ila büyük bir safkandır. Greyhound, Arabian Hound, Tanji ve Gazelle Hound ya da asil anlamına gelen El Hor gibi çeşitli diğer isimlerle de tanınır. Bugün hala en eski evcil köpek ırklarından biri olduğuna inanılıyor ve bazıları eski Mısır zamanlarından bile öncesine dayandığını öne sürüyor. Saluki adı muhtemelen artık Saluq olarak adlandırılmayan eski bir Arap kasabasından geliyor. Tavşan, geyik, ceylan ve tilki gibi hızlı avları avlamak için çöldeki göçebe kabileler tarafından yetiştirildi. Bir nişan köpeğidir ve görme yeteneğinin yanı sıra hızı ve çevikliği için de oldukça değerlidir. Avının peşinden koşar, öldürür ve sonra geri getirirdi.

Saluki Köpek Karakter Özellikleri

Saluki çok uyanık bir köpek cinsidir ve mükemmel bekçilik yapar. İçeri girmeye çalışan bir davetsiz misafir olup olmadığını size bildirmek için havlayacaktır, ancak özellikle koruyucu olduğu düşünülmediğinden sizi savunmak için hareket etmeyebilir. Boyutu da göz önüne alındığında, davetsiz misafirleri korkutup kaçırması pek olası değildir. Cins, sevecen, nazik, tatlı ve sadık olma eğiliminde olsa da, yine de daha önce köpek deneyimine sahip olan kişiler için uygundur. Çok hassas bir hayvandır ve çok fazla gerilimin ve yüksek seslerin olduğu bir evde mutlu olmaz.

Saluki ara sıra havlayan bir köpektir, zeki olmasıyla da öne çıkar. İnatçı anları olabilir, fakat çoğu zaman bağımsızdır. Aynı zamanda bir mizah anlayışı vardır, meraklıdır ve yaramaz olabilir. Sizi tanıyana kadar yabancıların yanında saklanabilir, ancak ailenin bir üyesine diğerlerine göre çok daha yakın olma eğilimindedir. Sarılmaktan hoşlanır ve aile aktivitelerinin bir parçası olmak ister. Yeterli miktarda egzersize ve uyarılmaya da ihtiyacı var. Aksi halde kontrol edilmesi zor olabilir. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz ve nasır oluşumunu önlemek için yatarken yumuşak bir yatak örtüsüne ihtiyaç duyar. Bir köpek yavrusu olarak oyuncu ve başıboştur, olgunlaştıkça daha ağırbaşlı ve uysaldır.

Bu, deneyimli olanlar için eğitilmesi orta derecede kolay, ancak yeni sahipler için daha zor olan bir ırktır. Kademeli sonuçlar beklenmelidir ve kendinizi net bir lider olarak belirlemeniz, sağlam ve tutarlı olmanız, belirlediğiniz kurallara bağlı kalmanız önemlidir. Zeki bir köpektir, ancak hassastır, bu nedenle sertliğe veya fiziksel cezalara iyi tepki vermez ve bağımsız tarafı, tüm süreç hakkında isteksiz olduğu anlamına gelebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Köpek Mamasını Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Yaklaşımınızda nazik, pozitif ve sabırlı olun. Teşvik ve övgü sunun, başarıyı motive etmek ve ödüllendirmek için ikramlar kullanın, cezalandırmaktan veya azarlamaktan kaçının. Ayrıca, iyi eğitim almış olsa bile, körü körüne itaat eden bir köpek olmadığını ve güçlü av sürüşünün, iyi eğitimli olsa bile, avını kovalamak için görürse, emriniz ne olursa olsun, eğer yapabilirse havalanacağı anlamına geleceğini unutmayın. Saluki’nin dikkati kolayca dağılır, bu nedenle ilk başta eğitimi başka dikkat dağıtıcıların olmadığı bir yerde yapın. Ayrıca oturumları ilginç, eğlenceli ve kısa tutun. Köpeğiniz dinlemiyor ve itaat etmiyorsa, günde birkaç kısa seans bir veya iki uzun seanstan daha etkili olacaktır! Dokunmaya duyarlı olduğunu ve kolayca ürktüğünü de unutmayın.

En az temel düzeyde itaat kadar önemli olan bir diğer konu da erken sosyalleşmesini sağlamaktır. Bu köpek, şüpheli ve savunmacı olabilecek yabancılarla etkileşime girmek istemez. Çeşitli yerlere, seslere, durumlara, hayvanlara, çocuklara, diğer köpeklere vb. ne kadar iyi sosyalleşirse, o kadar kendinden emin ve güvenilir olur.

Saluki Köpek Tarihçesi

Saluki’nin tarihinin izini sürmek bazı köpekler kadar kolay değildir, aslında onu çevreleyen oldukça fazla gizem vardır. Eski bir köpektir ve yazılı tarihten bile önceye dayandığı düşünülmektedir. Binlerce yıldır göçebeler tarafından değer verilen Ortadoğu’da ve avlanma becerileri, güzellikleri ve arkadaşlıkları için soylular tarafından var olmuşlardır. Sümer İmparatorluğuna kadar uzanan oymalardan, Eski Mısır mezarlarından heykeller, çanak çömlekler, mozaikler ve mühürlerin tümü, Saluki’ye çok benzeyen bir köpek görüntüsü içerir.

Yıllar içinde görünüm, tüyler ve beden, hangi bölgede bakıldığına, iklim ve arazi koşullarına bağlı olarak bazen değişti. 1840’ta o zamanlar Gazal Tazısı olarak bilinen bir kısım Saluki İngiltere’ye geldi. Ancak 1920’lere kadar, subayların Ortadoğu’daki savaştan döndükleri ve yanlarında köpekleri getirdikleri ve cins kulübünün başladığı zamana kadar orada popüler değildi. 1800’lerin sonlarında ABD’ye de ithal edildi. 1923’te İngiltere’deki Kennel Club onları resmen tanıdı ve 1929’da AKC tarafından tanındı. Ancak çoğu köpek yetiştiriciliğinde olduğu gibi, II. Dünya Savaşı’nın gelmesiyle ilgi ve sayılar azaldı. Yetiştiriciler başka şeylerle meşguldü ve yeterli yiyecek yoktu. Britanya’da birçok köpeğe ötenazi uygulandı, çok daha fazlası açlıktan öldü ve bazıları da bombalamalarda kayboldu.

Saluki Köpek Fiziksel Özellikleri

Gazal Tazısı, genelde 58-71 cm boyutunda ve 18-27 kg ağırlığındadır. Greyhound’a çok benzeyen bir silueti olan uzun, dengeli ve ince bir köpektir. Zarif ya da kırılgan değildir, güçlüdür ve hız için gelişimi açıktır. Kuyruğu alçak ve uzundur. Alt tarafında biraz uzun tüylenme vardır ama dolgun değildir. Boynu uzun, göğsü derin ve bacakları da uzundur. Ayrıca bacaklarında ve kulaklarında tüylenme vardır. Tüylü tip kaplamanın yanı sıra daha az yaygın olan pürüzsüz bir versiyon da söz konusudur. Yaygın renkler arasında kırmızı, altın, siyah, ten rengi, krem, açık kahverengi ve altın bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerle Anlaşan Köpek Irkları

Saluki’nin kulakları arasında biraz daha geniş olan ve daha sonra daralarak ince ve uzun bir yapıya dönüşen dar ve uzun bir kafası vardır. Burnu ciğer kırmızısı veya siyah renkli, gözleri derin, iri ve oval şekillidir. Renkleri koyu kahverengiden daha açık ela rengine kadar değişir. Kulakları aşağı sarkar ve kafasına yakın düşer ve uzundur.

Saluki Köpek Bakımı

Saluki’nin bakımı kolaydır, aslında bakım ve temizlik açısından çok az ilgi gerektirir. Düşük miktarda tüy döker. Bu da onu çok fazla köpek kılı ile yaşamak istemeyen insanlar için iyi bir seçenek haline getirir. Tüyleri ilkbaharda biraz daha fazla dökülür, ancak bu dönemde biraz daha fazla temizlik gerekebilir ve haftada birkaç kez fırçalanabilir. Aşırı tüylü olanları özellikle düzenli fırçalamaya ihtiyaç duyar, aksi takdirde tüyleri karışır ve keçeleşir. Köpek tüy bakım ürünleri ile bakım yapılabilir.

Bu cins, neredeyse kokusuz bir köpektir. Bu yüzden kesinlikle çok fazla banyo süresine ihtiyaç duymaz. Aşırı kirlendiğinde banyo yaptırmanız daha doğru olacaktır. Cildindeki doğal yağları kurutmamak için her zaman sadece uygun bir köpek şampuanı kullanın. Kir çok kötü değilse, nemli bir bezle basit bir şekilde silmek etkili olabilir.

Diğer bakım ihtiyaçları arasında tırnak kesme, kulak temizleme ve diş fırçalama yer alacaktır. Ağız hijyeni, kendinizle olduğu kadar köpeğiniz için de önemlidir. Köpek diş fırçası ve diş macunu kullanarak haftada en az iki ila üç kez fırçalayın. Kızarıklık, tahriş, kulak kiri oluşumu veya akıntı gibi enfeksiyon belirtileri için kulakları haftada bir kontrol edilmelidir. Ayrıca haftada bir kez kulağa herhangi bir şey sokarak değil, pamuklu bir top ve kulak temizleyici ya da ılık nemli bir bezle silerek temizlenmeleri gerekir. Tırnakları çok uzarsa kırpma gerekebilir. Bazı köpekler aktiviteleri ile doğal olarak tırnaklarını aşındırırlar. Siz de bunu köpek tırnak makası ile pratik şekilde halledebilirsiniz. Kan damarlarının ve sinirlerin olduğu yerlerde tırnağın ucunu kesmemeye dikkat edin. Tırnakları çok derin kesmek köpeğe zarar verir ve kanamaya neden olur.

Bu oldukça aktif bir ırktır, bu yüzden sahiplerinden de aynısını ister. Sıcak havalarda daha iyi egzersiz yapar, soğukta pek iyi değildir. Gerekirse apartman yaşamına uyum sağlayabilir ve günde birkaç kez dışarı çıkabilir, fakat ideal olarak daha büyük bir evde yaşamalı ve bir tür avluya veya dışarıdaki araziye erişimi olmalıdır.

Saluki’nin koşması gerekiyor, günde sadece birkaç yürüyüş bunun için yeterli değil. Her gün bacaklarını uzatmak ve özgürce koşmak ister. Bu, köpek parkının işe yarayacağı bir yere sahip değilseniz, tasmasından çıkabileceği güvenli bir alana ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Saatte 40 mil hıza ulaşabilir. Yollarda yürürken avlanmak isteyebilir. Bu sebeple tasmalı olduğundan emin olun. Gideceği içgüdüsü ile arabalardan anlamaz ve siz emrederseniz de durmaz. Yürüyüşleriniz, koşularınız için yanınıza bisikletle katılabilir. Yeterince egzersiz yapmayan bir Saluki, sıkılmış, depresif, yıkıcı, endişeli ve birlikte yaşaması zor olabilir. Aynı zamanda zihinsel uyarıma ve oynamak için iyi bir oyuncak rotasyonuna ihtiyaç duyar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Berger De Picard (Picardy Çoban Köpeği) Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Saluki Köpeklerde Beslenme

Bir Saluki’nin şişkinlik problemlerini önlemek için her gün yaklaşık 2-3 fincan kaliteli kuru köpek maması yemesi gerekir. Bu miktar iki öğüne bölünür. Yemeğini sever, çeviktir ve tezgahlara ulaşabilir. Bu nedenle yemeğini nerede ve neyi dışarıda bıraktığınıza dikkat edin! Saluki’nizin tam olarak ne kadarına ihtiyacı olacağı, büyüklüğüne, sağlığına, yaşına, metabolizma hızına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Bazı sahipler, Saluki’lerini telaşlı bir yiyici olarak görüyor. Bu yüzden hangi mamayla mutlu olduğunu bulmadan önce birkaç yiyecek denemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun tombul veya şişman bir köpek olmadığını unutmayın, zarif ve narindir, bir Saluki’nin sadece hafifçe görünen kaburgaları olmalıdır.

Saluki Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

İyi bir sosyalleşme ile ve onlarla birlikte büyüdüğünde bu, çocuklarla arkadaş canlısı bir ırktır. Bununla birlikte, biraz toleranslı olsa da, 8 yaşından büyük çocuklar için en iyisidir. Ayrıca sert oyunlardan, ürkmekten veya aşırı sarılmaktan ve sıkılmaktan hoşlanmaz. Dokunmaya duyarlıdır, küçük çocukların yapması muhtemel olan her şeyden rahatsız olabilir. Çocuklara ona nasıl dokunacaklarının ve ona doğru şekilde yaklaşacaklarının öğretildiğinden emin olun.

Evdeki diğer evcil hayvanlarla birlikte sosyalleşme ile ve eğer orada büyütülürse onları kabul etmeyi öğrenebilir. Ancak cins, av sürüşü yüksek bir köpektir ve küçük hayvanları kovalamak ve ele geçirmek isteyebilir. Hızlı refleksleri nedeniyle tepki vermek ve bir şeylerin olmasını engellemek kolay değildir. Çoğu zaman bu köpek küçük yaratıkları kovalamaz, onları yakaladığında muhtemelen onları öldürür. Trafikte dolaşırken tasmalı tutun. Diğer köpeklerle, özellikle de tazı olanlarla ve diğer Saluki’lerle oldukça iyi geçinebilir.

Saluki Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cinsle ilgili sıkça sorulan soru ve cevaplar:

Saluki Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Saluki’nin ömrü 12 ila 14 yıldır. Oldukça sağlıklı bir köpektir ancak kanser, kalp sorunları, hipotiroidizm, dermatit, nöbetler, sağırlık, ilaç duyarlılığı, güneş yanığı, göz sorunları ve kalça displazisi gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Saluki Köpekler Çok Havlar Mı?

Her zaman havlamaz, ara sıra havlar. Havlama sıklığı düzenlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.