Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Köpeklerde mantar enfeksiyonu yaygındır. İnsanları etkileyen mantar enfeksiyonu, ne yazık ki köpekleri de etkiler. Mantar enfeksiyonları, farklı türlere ayrılır. Bazıları sistematiktir. Yani köpeklerin iç organlarını etkiler. Kimileri ise lokalizedir ve cildin daha küçük alanlarına etki eder. Mantar enfeksiyonu, köpeğinizin etrafta temas ettiği mantar sporlarının vücuda girmesi sonucu meydana gelir. Mantar sporlarının solunması ve bunlarla temas yolu ile oluşmaktadır.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Türleri

Köpeklerde Mantar

Köpeklerde mantar enfeksiyonları oldukça yaygın bir sağlık problemidir. Köpeklerdeki mantar enfeksiyonunun türleri şu şekildedir:

Blastomikoz

Bu, sistemik bir mantar enfeksiyonudur. Genelde ıslak toprakta, çürüyen ahşapta ve kuş pisliklerinde görülen bir mantardır. Bataklık yerlerde ve nemli ormanlık alanlarda zaman geçiren köpeklerde sıklıkla görülür. Belirtileri arasında kilo kaybı, göz iltihabı, öksürme, kaşıntı ve ateş yer alır. Veteriner tarafından reçete edilecek çeşitli köpek mantar ilaçları ile ortadan kaldırılabilir.

Kriptokokoz

Köpeklerde mantar çeşitlerinden biridir. Kriptokokoz da sistemik bir mantar türüdür. Mantar sporlarının solunması yoluyla köpeklere bulaşır. Çoğu hayvan bu hastalığa yakalandığı halde belirti göstermez. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler, bazı belirtiler gösterir. Bunlar arasında kilo kaybı, nezle, hapşırma, gürültülü nefes alma, nörolojik sorunlar, letarji, göz sorunları ve köpek maması yemek istememe bulunur. İlaç tedavisi ile bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Nazal Aspergilloz

Çoğunlukla sağlığı bir şekilde tehlikeye giren köpekleri etkiler. Sistemik bir mantar enfeksiyonu türüdür. Köpeklerde mantar söz konusu olduğunda nadir bir çeşittir. Bu mantarın sporları, çim, saman ve toz ile köpeğe bulaşır. İştah kaybı, hapşırma, burun kanaması ve burun akıntısı ile kendini gösterir. Oral yolla alınan ilaçlar ile köpek tedavi edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Rus Köpek Cinsleri

Saçkıran

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de saçkıran oluşabilir. Bu, cilt ve tırnaklarda oluşan lokalize bir mantardır. Saçkırana yol açan mantar, ciltte, sert yüzeylerde, yumuşak mobilyalarda ve giysilerde yaşayabilir. Kaşıntılı ve ağrılı lezyonlar ile karakterizedir. Veteriner tarafından reçete edilecek olan köpek mantar ilacı ile tedavisi mümkün olmaktadır.

Köpeklerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Mantar

Köpeklerde mantar, hastalığın türüne göre farklı semptomlar gösterebilir. Genel belirtiler ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Cilt yaraları
  • Cilt kaşınması
  • Çeşitli lezyonlar
  • Tüy dökülmesi
  • Ateş
  • Eklem şişmesi ve topallama
  • Burun akıntısı
  • İdrarda kan
  • Öksürme
  • İştah kaybı
  • Enerji eksikliği
  • Göz sorunları

Köpeğinizde bu tür sorunlar gördüğünüzde, onu en kısa sürede bir veterinere götürmeniz oldukça önemlidir. Veteriner, köpeğinizdeki mantar enfeksiyonunun türünü tespit edecek ve buna uygun ilaçlar reçete edecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.