Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Abone Ol 
Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılıyor. İnsanların en güvenilir dostlarından biri olan köpekler de tıpkı insanlar gibi hasta olabilir.

Köpekleri hastalıklardan korumak, erken teşhis ve tedavi sağlamak için köpeklerin hasta olduğu nasıl anlaşılır bilinmelidir. Hastalıkların önceden teşhis edilmesiyle beraber köpeklerin hastalık sürecini en az hasarla atlatmaları sağlanabilir.

Çoğu hastalık bazı belirtiler ile kendini gösterir. Bunlar tedavi ihtiyacını belli eden birer işarettir. Çeşitli belirtilerin farkında olunarak hastalıklar önceden fark edilebilir. Bu belirtiler fiziksel, zihinsel veya davranışsal değişiklikler ile kendini gösterebilir.

Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır

Hijyensiz yaşam ortamı, zararlı gıdalar veya genetik durumlar nedeniyle köpeklerde bazı hastalıklar görülebilir. İlgisiz ve sevgisiz hissetmeye bağlı olarak psikolojik rahatsızlıklar da meydana gelebilir. Bu hastalıkları köpeklerin vücuduna ve davranışlarına bakarak tespit etmek mümkün olabilir. Köpeklerde görülen hastalık belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Hasta olan köpekler olağan durumlarından farklı davranışlar sergiler.
  • Hareketlerinde değişiklikler olduğu gözlenir.
  • Karın bölgesinde şişlik sorunu yaşanır.
  • Dudak ve diş eti renkleri soluk beyaz bir renge sahip olur.
  • Nefes darlığı ve öksürük sorunları yaşanmaya başlar.
  • Bazı hastalıklar sebebiyle nöbetler meydana gelebilir.
  • Ani göz kararması ve bilinç kaybı gibi durumlar gerçekleşebilir.
  • Köpeğin vücudunu önemli ölçüde etkileyebilecek derecede yüksek ateş görülür.
  • Susuzluk hissiyatı duymaları nedeniyle köpeklerin su içme ihtiyacı artar.
  • Hastalığa bağlı olarak iştahta azalma ve buna bağlı olarak kilo kayıpları meydana gelir. Yeteri kadar besin alamayan köpeklerin daha halsiz, uyuşuk ve huysuz oldukları gözlenir.
  • Kusma ve ishal sorunları yaşanır.
  • Köpek maması yemek istemeyen evcil dostunuz hasta olabilir.
  • Kulak, göz ve burun akıntısı gibi sorunlar gerçekleşir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakteri, Özellikleri Nelerdir?

Köpeklerin vücudunda gözlenen bazı belirtilerin arkasında görünenden çok daha ciddi bir sorun olması mümkündür. Kimi zamanlar küçük bir ağrının arkasında kitle gibi ciddi bir sorun olabilir.

Köpekler Hasta Olduklarını Hangi Hareketlerle Gösterir?

Köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır? Hastalık belirtilerinin yanı sıra köpeklerin hareketleri de hastalıkların önceden tespit edilmesinde etkilidir. Hasta olan köpeklerin davranışlarında önemli değişiklikler gözlenir. Bu değişiklikler şu şekildedir:

  • Hasta olan köpekler, normale göre daha fazla ses çıkarır. Bu sesleri, ağrı hissetmeleri durumunda acı içerisinde de olabilir. Bu nedenle köpeklerin çıkardıkları seslere dikkat edilmesi önemlidir.
  • Fazla uyumak, hastalığın ağrılarından ve acısından kaçmak için köpekler tarafından gerçekleştirilen davranışlardan biridir. Köpek hasta ise köpek yatağı üzerinde uzun zaman geçirir. Fazla uyuyan bir köpeğin hasta olabileceği göz ardı edilmemelidir.
  • Vücudun normale göre daha çok yalanması da hasta olan köpeklerin reaksiyonlarından biridir.

Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır

Köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır açıkladık. Peki köpeklerde sık olarak görülen rahatsızlıklar hangileri? Köpeklerin hasta olmalarına neden olan çeşitli etkenler vardır. Bu etkenlere bağlı olarak köpeklerde pek çok hastalık görülebilir. Köpeklerde sık görülen hastalıklar şu şekildedir:

  • Köpeklerin vücudunun iyi bir şekilde kurutulmaması ve nemli bırakılması nedeniyle vücutlarında çeşitli organizmaların çoğalmasına fırsat verilmiş olur. Bu durum nedeniyle köpeklerin kulaklarında iltihap sorunu oluşabilir.
  • Distemper olarak da adlandırılan köpek gençlik hastalığının sebebi havasız ve hijyensiz ortamlardır. Kalabalık bir yaşam alanında hayatını sürdüren köpeklerde daha sık görülür. Barınaklarda ve sokaklarda yaşayan köpeklerde bu nedenle daha çok gözlenir. Bu hastalıklardan korunmak için gerekli aşıların yaptırılması tavsiye edilir. Ölümcül bir hastalık olması nedeniyle bu hastalık ciddiye alınmalıdır.
  • Köpeklerde en çok görülen rahatsızlıklardan biri de bir cilt hastalığı olan uyuz hastalığıdır. Bağışıklığın düşmesi nedeniyle bu hastalığa sahip olan köpeklerden ve diğer canlılardan bulaşması mümkündür.
  • Bozuk, çiğ ve hijyensiz besinlerin içerisinde parazit olarak adlandırılan zararlı organizmalar bulunur. Bu gibi gıdaların tüketilmesi ile köpeklerin vücuduna parazitler yerleşebilir. Bu organizmalar nedeniyle köpeklerin sağlığı ciddi oranda etkilenir.
  • Köpeklerin beslenme şekillerine bağlı olarak midelerinde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklardan biri mide iltihaplanmasıdır.
  • Kusma, iştahsızlık ve yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini gösteren bir rahatsızlık olan kanlı ishal sorunu özellikle yavru köpeklerin sağlığını olumsuz etkiler. Bu hastalıktan korunmak için aşıların yaptırılması çok önemlidir.
  • Yavru köpekler, doğumdan bir süre sonra anne sütünden ayrılır. Anne sütünden ayrılmalarının ardından köpeklerde sarılık meydana gelmesi mümkündür. Bunun önüne geçilmesi için köpeklerin aşılarının zamanında yapılması gerekir. Grip de bu dönemde görülebilecek hastalıklardan biridir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Avustralya Köpek Cinsleri

Köpek Hastalıklarını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır diyenler için diğer önemli hususlardan söz edeceğiz. Köpek hastalıklarını önlemede köpek sahiplerine büyük bir görev düşer. Bunun için öncelikle köpekler için hijyenik ve temiz hava içeren bir alan yaratılmalıdır. Köpeklerin temizlik, beslenme ve egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Beslenmelerinde tüketmelerinin uygun olduğu ürünler kullanılmalıdır. Bu amaçla köpeklerin kas yapılarının korunması için protein içeriği yüksek mamalar kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra su tüketimlerine de dikkat edilmelidir. Hastalıklara karşı alınabilecek en büyük önlem ise düzenli sağlık kontrolleri ve aşılardır. Tüm bu detaylara dikkat edilmesine rağmen köpeklerin davranışlarında ve vücutlarında değişiklikler meydana gelmesi durumunda derhal veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.

Köpeklerde Hastalıkların Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır araştırması yapanlar, köpeklerin hastalıklarının tedavisi hakkında da bilgi edinmek isterler. Hastalık belirtisi fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Bunun ardından veteriner hekimler tarafından gerekli testlerin yapılması ile hastalık teşhis edilir. Teşhis edilen hastalığa göre uygun bir tedavi sürecine karar verilir.

Bazı hastalıkların tedavisinde hiçbir şekilde ilaç veya cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Bunun yerine rutinlerde ve beslenmede değişiklikler önerilebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde yine cerrahi müdahale olmadan ilaç tedavisi yeterli olabilir. Köpek hastalıklarının tedavisinde son tercih olarak cerrahi müdahaleye başvurulur. İşlem sonrasında köpeklerin sağlığının korunması için de planlamalar yapılır. Her tedavi sürecinin farklı süresi olabilir.

Köpek hastalıklarının tedavisinde köpek sahiplerinin de önemli bir yeri vardır. Köpek sahiplerinin veteriner hekimlerin önerilerine uymaları gerekir. Ayrıca bu dönemde köpeklerine gereken ilgiyi ve sevgiyi vermeleri de son derece önemlidir. Bu sayede köpeklerin mental açıdan daha iyi hissetmeleri ve sahiplerinden güç alabilmeleri sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.