Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Abone Ol 
Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Border Collie köpek ırkı bakımı merak ediliyor. Bu sevimli köpeklerin bakım ihtiyacı bilinmeli ve buna göre uygulama yapılmalıdır.

Orta boylu köpekler arasında yer alan ve oldukça çalışkan olan Border Collie köpeklerine hayvanseverlerin büyük bir ilgisi bulunuyor. Dünyanın her köşesinde kendilerine yer bulan bu köpeklerin bakımı ile ilgili detaylar da merak ediliyor. Peki Border Collie köpek ırkı bakımı nasıl olmalı? İşte detaylar!

Border Collie Köpek Irkı Özellikleri

Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Büyük Britanya kökenli olan Border Collie köpek ırkı, ilk olarak çoban köpeği olarak yetiştirilmiştir. Bu işi yapmalarını sağlayan sorumluluk sahibi ve enerjik canlılardır. Yoğun bakışları ile dikkat çeken Border Collie köpeklerin zekaları da onların kolay eğitilmesini sağlar. Köpek sporlarında oldukça başarılı olurlar. Bitmeyen bir enerjiye sahip sevgi dolu köpeklerdir. Ailelerinde çok düşkün olurlar.

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Border Collie köpek ırkının tüy bakımında tüy uzunluğuna göre ufak değişiklikler olmakla beraber genel olarak benzer bir süreç vardır. Kısa veya uzun tüylere sahip olabilen bu köpek ırkının tüyleri çift katmanlıdır.

Tüy yapısının çetin hava şartlarına karşı dayanıklı olduğu görülür. Kısa tüylü Border Collie köpeklerinin tüylerinin haftada 1-2 kez taranması yeterli olur. Uzun tüylü Border Collie köpeklerinin tüylerinin ise haftada 2-3 kez taranması iyi olacaktır.

Mevsim geçişlerinde ise tarama işlemi her gün gerçekleştirilmelidir. Bunun için Border Collie köpek ırkının tüy yapısına uygun bir fırça tercih edilmelidir. Düzenli tüy bakımı ile Border Collie köpek ırkının daha sağlıklı ve canlı tüylere sahip olması sağlanır. Ayrıca ölü derilerin ve tüylerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkili olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Border Collie köpek cinsi, çok hareketli ve boş durmayı sevmeyen bir köpek ırkıdır. Bu nedenle onlara hareket kolaylığı sağlamak ve kendilerini yaralamalarını önlemek için pati bakımlarına özen gösterilmelidir.

Border Collie köpek ırkının pati bakımında ilk olarak tırnak uzunluğuna dikkat edilmelidir. Tırnaklar fazla uzun olduğunda kendilerini yaralamalarına neden olma ihtimali vardır. Border Collie köpek ırkı gibi hareketli bir köpek ırkının tırnakları kısa olmalıdır. Ayda 1 veya 2 kez tırnakları kısaltılmalıdır. Tırnakları kırıldığında da tırnak kesimi yapılmalıdır. İşlem esnasında kaliteli köpek tırnak makası tercih edilmelidir.

Pati bakımında önemli bir diğer nokta ise patilerin kontrolüdür. Border Collie köpek ırkının egzersiz ihtiyacı oldukça yüksektir. Dışarıda uzun süre egzersiz yapmaları gerekir. Egzersizler sırasında patilerinin çeşitli zararlı maddelerden zarar görme ihtimali vardır. Pati boşluklarına yabancı maddelerin girmesi de mümkündür. Bu durumlara karşı tedbirli olunmalıdır ve gerekli kontroller yapılmalıdır.

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Göz ve Kulak Bakımı

Köpeklerin gözlerinde ve kulaklarında meydana gelen bazı değişiklikler birtakım hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bunun yanı sıra gözlerde ve kulaklarda yaşanan sorunlar nedeniyle hem bu duyu organlarının hem de çevresinin olumsuz etkilenme ihtimali vardır. Bu nedenle Border Collie köpek ırkının rutin bakımına göz ve kulak bakımı da eklenmelidir. Bu duyu organlarında kokma, kızarma ve sulanma gibi durumlar olup olmadığına bakılmalıdır. Gözlerin ve kulakların çevresi düzenli olarak temizlenmelidir.

Border Collie Köpeklerin Egzersiz İhtiyacı

Border Collie köpek ırkı; atletik ve enerjik vücudu ile dikkat çeker. Bu yüzden egzersiz ihtiyaçları da oldukça yüksektir. Egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasında kısa egzersizler yetersiz kalır. Border Collie köpek ırkının egzersiz ihtiyacının karşılanabilmesi için uzun fiziksel egzersizler ve zihinsel egzersizler yapmaları gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

Zekaları çok yüksektir. Eğitildiklerinde oldukça verimli sonuçlar alınan köpeklerdir. Boş durmak yerine belli görevleri olmasını isterler. Bu görevler ve zekalarını kullanabildikleri aktiviteler ile zihinsel egzersizler yapmaları sağlanabilir. Fiziksel egzersizler için ise yüksek tempolu aktiviteler ve oyunlar tercih edilmelidir. Bu aktivitelerin süresi 90 dakikadan az olmamalıdır. Köpek oyuncakları ile yaşam alanı zenginleştirilmelidir.

Border Collie Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Border Collie köpek ırkının beslenme ihtiyacının karşılanması için çoğunlukla hazır mamalar tercih edilir. Border Collie köpekleri orta boylu köpekler olduğu için hazır mamaları da buna uygun seçilmelidir.

Mamanın içerisinde Border Collie köpek ırkının ihtiyaç duyduğu besinlerin olduğundan emin olunmalıdır. Bu sayede aktif ve enerjik olan bu köpeklerin ihtiyaçları karşılanabilir. Ancak Border Collie köpek ırkının obeziteye yatkın bir köpek ırkı olduğu da unutulmamalıdır. Bunun için tüketilen mama miktarına dikkat edilmelidir. Günlük 1,5-2 ölçek beslenmeleri için yeterli olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.