Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek İç Parazit Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Abone Ol 
Köpek İç Parazit Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Köpek iç parazit rahatsızlığı çoğu köpeği etkileyen bir durumdur. En sadık dostlarımız olan köpekler ile birlikte yaşamamız için onları sadece sevmemiz yeterli değildir. Köpeklerin sevgi kadar bakıma da ihtiyaçları vardır. Bu bakımlarını üstlenecek sorumluluğa sahip değilsek köpek sahiplenme konusunda bir daha düşünmeliyiz. Çünkü köpek bakmak, onu sadece beslemekten ve onunla oyunlar oynamaktan ibaret değildir. Düzenli veteriner kontrolleri, aşıları, tüy bakımı ve yaşam alanlarının elverişli olması sevimli dostlarımız için çok önemlidir.

Köpeklerin yakalandığı bazı hastalık türleri vardır. Bunlardan biri de iç parazittir. İç parazit, önlemini almazsanız sevimli dostunuzun hayatını tehdit edebilen bir hastalıktır. Bu nedenle oldukça dikkatli olmalısınız. Bu yazımızda sizler için köpeklerde görülen iç parazitin belirtilerinden, nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Köpek İç Parazit Neden Olur?

Sadık dostlarımızda iç parazit oluşmasının en büyük nedeni mikrop ve bakterilere maruz kalmalarıdır. Köpekler mikrop ve bakteriye her yerden ulaşabilirler. Çünkü neredeyse gördükleri her şeyi yeme ve yalama eğilimleri vardır.

Köpeklere iç parazit genellikle, sokaktan ya da başka bir hayvandan bulaşır. Sokaktan bulaşmasının en büyük nedeni, sokağın çöplerle dolu ve hijyenik bir ortam olmamasıdır. Parazit bir virüs türü olduğu için de diğer hayvanlardan oldukça kolay bir şekilde bulaşabilir. Bu nedenle sokakta köpeğinizi gezdirirken, başka su kaplarından su içmemesine, yerdeki çöpleri ağzına almamasına ve sokaktaki yemek artıklarını yememesine özen göstermelisiniz. Aksi takdirde köpeğiniz mikrop kapabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Özellikleri,Bakımı ve Kökeni

Köpeğinizin sokaktaki bir şeyi yemesi ya da içmesi sadece parazit açısından değil, başka olumsuz durumlar için de oldukça zararlıdır. Maalesef ki çevremizde köpekleri zehirlemek isteyen bir sürü kötü niyetli insan vardır. Köpekler için bırakılan tavukların içinde zehir olma ihtimali vardır. Bu nedenle köpeğinizin sokaktan bir şey yemesine kesinlikle izin vermemelisiniz.

Köpeğinizde iç parazit olduğunu fark ettiğiniz an vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime danışmalısınız. Aksi takdirde iç parazit köpeğinizin ölmesine neden olabilir. Bunun için öncelikle iç parazitin nedenlerini ve nasıl tedavi edileceğini bilmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde köpeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Köpeğinizde iç parazit olduğu zaman sizin evde tedavi etmeniz mümkün değildir. Bu tedavi ancak uzman bir veteriner hekim tarafından gerçekleştirilir.

Köpek İç Parazit Tedavisi Nasıl Olur?

Köpek iç parazit, köpeklerde en çok rastlanan tehlikeli bir hastalıktır. Eğer vaktinde önlem alınmazsa, köpeğinizin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Köpeğinizde iç parazit, sadece tek bir belirti göstermez.  İç parazit, farklı organlara yayılarak oldukça sinsice ilerleyen bir hastalıktır. İç parazitten kaynaklı farklı hastalıklar da görülebilir. Köpeğinizde iç parazit olduğunu fark etmezseniz, son derece hızlı ilerler. Bu nedenle de veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

Köpek iç parazit, hayvandan hayvana bulaşabildiği gibi, köpeğinizden size de bulaşabilir. Bu nedenle kendi sağlığınızı da düşünmek zorundasınız. İç parazit tedavisi genellikle ilaç ile yapılır. Bu ilacı sadece kendi bilgi dahilinizde vermeniz hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı açısından uygun değildir. İlaç alırken mutlaka uzman bir veteriner hekimin tavsiyesine kulak asmalısınız.

Köpeğinizin iç parazit kontrollerini sık sık yaptırmalısınız. Köpeklerde iç parazit belirtileri genellikle dışkıda kan, kurt ya da ishal şeklinde görülür. Eğer köpeğinizde bu belirtilerden biri varsa, iç parazit hastalığına yakalanmış olabilir. Köpeğinizi bu rahatsızlıktan korumak için onun bakımına dikkat etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

İç parazitin aşı da vardır. Sevimli dostlarımız bu aşıları 3 ayda bir olmak zorundadır. Bazı insanlar, benim köpeğim çok fazla dışarı çıkmıyor diyerek, bu aşıları ihmal edebiliyor. Ama unutmayın ki sürekli dışarda olan başka bir köpek evinize ziyarete geldiğinde, köpeğinize iç parazit bulaştırabilir. Size de bulaşabilen bu hastalık oldukça tehlikelidir.

Köpek bakım ürünleri ile ihtiyacı olan temizlik, hijyen ve bakım uygulamalarını sağlamalısınız. Ayrıca sağlıklı ve güvenli şekilde beslenmesini sağlamak amacıyla kaliteli köpek mamaları sunmalısınız.

Köpek İç Parazit Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde bulunan iç parazitlerin birden fazla türü vardır. Bu parazitlerin, sevimli dostumuz üzerinde farklı belirtileri vardır. Köpekler için parazit türlerini; tenya, ince bağırsak kurtları, kancalı kurt, kalın bağırsak kurtları ve kalp kurdu olarak sıralamamız mümkündür.

Köpek İç Parazit: Tenya

Köpeklerde en kolay fark edilen iç parazit türü tenyadır. Tenyayı fark etmek için köpeğinizin dışkısına bakmanız yeterli olacaktır. Dışkının üzerinde beyazlık fark ederseniz bu muhtemelen tenyadır. Oldukça tehlikeli olan bir iç parazit türüdür. Halsizlik ve kaşıntı en çok görülen belirtilerindendir.

Köpek İç Parazit: İnce Bağırsak Kurdu

Kıl kurdu olarak bilinen bu kurtlara solucan da denir. Genellikle yavru köpeklerde görülür. Bu iç parazitin en bilinen özelliği kaşıntıdır. Köpeğinizin sürekli kaşındığını fark ediyorsanız, mutlaka uzman bir veteriner hekime danışmalısınız.

Köpek İç Parazit: Kancalı Kurt

Kancalı kurtlar genellikle yavru köpeklerde görülen bir iç parazit türüdür. Yiyeceklerden ve deri yolu ile çok kolay bulaşabilir. Dışkılara oldukça fazla maruz kalan köpeklerde daha sık görülür. Tedavisi oldukça zordur ve maalesef ki uzun sürebilir.

Köpeğinizin kancalı kurt parazitine yakalanmasını istemiyorsanız, bulunduğu ortamdaki dışkıları temizlemeli ve ona hijyenik bir ortam sağlamalısınız. Özellikle yavru köpeklerin dışkısını yeme eğilimi vardır. Bunu engellemek için köpeğiniz dışkısını yaptığı an dışkısını bulunduğu ortamdan almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Horlama Nedenleri

Köpek İç Parazit: Kalın Bağırsak Kurtları

Kalın bağırsak kurtları köpeğinizde aşırı kilo kaybına yol açar. Oldukça tehlikeli olan bir iç parazit türüdür. Genellikle dışarıdan bir belirtiye rastlamazsınız. Kalın bağırsak kurtlarını ancak uzman bir veteriner hekim, dışkı testi ile anlayabilir. Köpeklerde aşırı halsizlik ve kilo kaybına yol açan bu virüs, ancak ilaç ile tedavi edilebilir.

Köpek İç Parazit: Kalp Kurdu

Kalp kurdu sadece köpeklerde değil birçok hayvanda bulunan bir iç parazit türüdür. Araştırmalara göre, kalp kurdu köpeklere en fazla sineklerden ve böceklerden bulaştığı görülmüştür. Bu parazitin fark edildiği an çok hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü diğer parazitlerin aksine dolaşım yolunu etkileyen bir parazit türüdür.

Kalp kurdunun boyunun 30 santimetreye kadar ulaştığı görülmektedir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Ancak tedavisi için kısa sürüyor dememiz pek mümkün değildir. Bu kurdu engellemek için köpeğinizin böcek, sinek arı gibi hayvanları yemesini engellemelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.