Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hayvanlarda Parazit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

02.12.2021
1.108
Abone Ol 
Hayvanlarda Parazit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
1989.00₺

1271.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1365.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2195.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Hayvanlarda parazit belirtileri neler? Evcil dostlarımız bizler için çok kıymetli. Onların bakımı, beslenmesi, sağlığı ile ilgili konuları kesinlikle çok önemseriz. Onların her zaman sağlıklı olmalarını isteriz ve gözümüz gibi bakarız. Bu konuda parazitler hem dostlarımızın hem de bizlerin sağlığını önemli ölçüde etkileyen bir tehdittir. Peki, hayvanlarda parazit nedenleri ve tedavisi nasıldır?

Hayvanlarda Parazit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sokak hayvanlarında da evcil hayvanlarda da görülebilen parazitler, hayvandan insana geçebilmektedir. Bu parazitler genellikle kedi ve köpeklere içeriden ya da dışarıdan saldırabilmekte ve onların bünyelerinde yaşayabilmektedir. Çiğ et ve bunun gibi yiyeceklerden geçebildiği gibi evcil dostunuzu dışarı çıkardığınızda oradan da bu parazit saldırısına uğrayabilmektedir.

Parazitlerin ne olduğuna bakmamız gerekirse iç parazitler kancalı kurtlar, tenyalar, yuvarlak solucanlar, bağırsak kurtları, kamçılı kurtlar, dış parazitler ise pire, sinek, kene gibi haşerelerin sebep olduğu parazitler şeklinde sıralamak mümkündür. Sevimli dostlarımız ve bizim sağlığımız için bu kadar önemli olan parazitler hakkında doğru bilgiyi edinmek ve gereken önlemleri almak kesinlikle çok önemlidir. Şimdi, hayvanlarda parazit belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler paylaşalım.

Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nelerdir?

Sevimli dostlarımız kadar bizlerin sağlığını da tehdit eden parazitlerin hayvanların üzerinde yarattığı etki ve belirtileri bilmek kısa sürede önlem alabilmek açısından çok önemlidir. Bünyesinde parazit bulunan bir kedi veya köpeğin davranışlarında ve sağlığında meydana gelen değişmeleri bildiğimizde önlem almak çok daha kolay olacaktır.

Parazitler evcil dostumuzun bünyesine girdiğinde orada kendileri için bir yaşam alanı oluştururlar ve bunu yapabilmek için canlı bir organizmaya tutunurlar. Kedi veya köpeğin öncelikle bünyesine parazit alabileceği ortamdan ve yiyecekten uzak durduğundan emin olmak gerekir. Eğer evcil dostunuzda cilt problemleri, tüylerinin güçsüzleşmesi ve dökülmesi gibi durumlar, kulaklarında oluşan kirli bir görünüm veya yine kulaklarda oluşan siyah ya da kırmızı renklerde kabuklanmalar, cildinde oluşan tahriş ve yaralar gibi problemlerden biri veyahut birkaçı bulunuyorsa bunlar dış parazit belirtileri olduğundan gerekli önlemleri almak şarttır.

Bu belirtilere ek olarak parazitler kedi veya köpeğinizin kaşınmasına da sebep olabilmektedir. Bunların dışında bir de iç parazitlerden ve bunların belirtilerinden bahsetmek gerekirse, sevimli dostunuzda ortaya çıkan aşırı zayıflama ya da iştah artışı, poposunu normalden çok daha fazla temizlemeye çalışması, dışkısında kan, ishal ve kusma durumu, sürekli karın ağrısı ve karnında şişlik, halsizlik ve zor nefes alıp verme gibi durumlar iç parazit belirtileri arasındadır. Tüm bunları önlemek adına kedilere kaliteli kedi maması, aynı şekilde köpeklere de kaliteli köpek maması sunulması büyük önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler İçin Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Hayvanlarda Parazit Nedenleri Nelerdir?

Hayvanlarda parazit belirtileri hakkında açıklamalar yaptıktan sonra bu durumun nedenlerinden söz edelim. Parazitler kedi veya köpeklerde doğuştan olabildiği gibi çevresel faktörler aracılığıyla da bulaşabilmektedir. Eğer anne kedide parazit bulunuyorsa bu yavrusuna geçebilir ve doğuştan parazit olabilir.

Hayvanların yediği çiğ yiyecekler ya da sokakta bulup ağzına attığı nesneler, içtiği sular, parazit bulunan başka bir hayvanla olan teması, sivrisinek ya da kene gibi hayvanlar tarafından ısırılmaları da parazit olmalarına sebep olabilmektedir. Bu noktada çevresel koşullara dikkat etmek çok önemlidir.

Kedi veya köpeklere çiğ et vermemek, yediği ve içtiği şeyleri kontrol edip hijyeninden emin olmak, özellikle dışarı çıkarıldıklarında parazitli bir canlıyla temas etmesini önlemek, bilmediği bitkilerden uzak tutmak gerekir. Bu gibi durumlara karşı alınabilecek önlemlerin en başında iç ve dış parazit aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak gelmektedir.

Hayvanlarda Parazit Tedavisi Nedir?

Hayvanlarda parazit belirtileri ve nedenleri hususunda bilinmesi gerekenlerden söz ettik. Peki, hayvanlarda parazit tedavisi nasıldır? Birçok hastalıkta olduğu gibi parazitte de erken teşhis ve erken tedavi uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Evcil dostunuzun parazit olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren bir veterinere götürüp önlem almanız çok önemlidir.

Parazit ortaya çıktığında en geç ilk 45 ile 60 gün arasında tedaviye başlanması gerekmektedir. Parazit tedavisi iç parazit veya dış parazit olmasına göre farklılık göstermektedir. Dış parazite pire gibi haşere hayvanlar sebep olduğu için bundan evcil dostunuzu korumak ilgili ilaç ve losyonlarla çok kolay hale gelmiştir. Düzenli olarak bu ilaçların enseye damlatılmasıyla onları korumak ve tedavi etmek mümkündür.

İç parazit durumlarında parazitin sebep olduğu etkeni bulmak çok önemlidir. Öncelikle bu tespit edilir ve ardından düzenli olarak 2-3 ayda bir aşılama yapılarak tedavi gerçekleşir. Bu ilacın bir kez yapılması kesin çözüm olmadığından düzenli aralıklarla yapılıyor olması evcil dostunuzun sağlığı ve kendi sağlığınız için çok önemlidir. Düzenli ilaçlamayla iç parazitten kurtulmak mümkün olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.