Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?

Abone Ol 
Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi alerjisi nasıl geçer? Kedi alerjisi insanlar arasında oldukça yaygın olan bir alerji türüdür. Alerjisi olan insanların 3’te 1’inin kedi ya da köpek alerjisi vardır. Hatta kediye alerjisi olanların sayısı köpeğe alerjisi olanların sayısından daha fazladır. Tıpkı diğer alerjiler gibi bu da insanın yaşam kalitesini düşüren belirtilere sebep olabilir. Bununla yaşamak zorunda olmak oldukça can sıkıcı gibi görünebilir.

Kedi Alerjisi Nasıl Geçer? Ne Yapılmalı?

Kedi alerjisi nasıl geçer? Evinizde sevimli dostunuzla yaşarken birtakım alerjik reaksiyonlar gösteriyorsanız öncelikle bu alerjinin sebebini bulmanız çok önemlidir. Evdeki toza ya da dönemsel olarak polene alerjiniz de olabilir. Bu yüzden bir doktor aracılığıyla alerjinizi tespit etmek çok önemlidir. Eğer evde yaşayan kedinize alerjiniz olduğunu anlarsanız tabii ki ondan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Alerjinizi geçirebilecek, onu hafifletebilecek pek çok yöntem vardır. Bu şekilde tedavi olarak belirtilerinizi en aza indirip sevimli dostunuzla hayatınıza devam edebilirsiniz. Şimdi gelin birlikte bu alerji durumu ve tedavisi hakkında biraz daha bilgi edinelim.

Kedi Alerjisinin Nedeni Nedir?

Kedi alerjisi nasıl geçer anlamak için ilk olarak bu alerjinin nedenlerini anlamak gerek. Kedi alerjisi genetik olabilmektedir. Anne, baba gibi yakınlarda olan alerjik durumlar çocuklarına kolaylıkla geçebilir. Tek sebep bu olmasa da genetik faktörler de alerjen bir bünyeye sahip olunmasına sebep olabilir.

Alerjilerin belli olmasının, bir çeşit belirti göstermesinin sebebi de bağışıklık sistemimizdir. Bağışıklık sistemimizin görevi bakteri, virüs gibi zararlı maddeleri vücudumuzdan ulaştırabilmek için antikorlar üretmektir. Alerjen bir durum varsa, alerji olunan şey ile vücut karşılaştığında bağışıklık sistemimiz bunu zararlı bir madde gibi algılar ve onlarla savaşmaya çalışır. Bu durum otomatik olarak antikor üretilmesin sebep olur. Alerjinin belirtileri olan burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, kızarıklık gibi şeyler de bu antikor üretme sonucunda oluşurlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Brazilian Shorthair Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Kedi alerjisinde de vücudumuza kedinin tüyünün, tükürüğünün ya da ona ait herhangi bir şeyin vücudumuza girmesiyle baş gösterir. Vücuda giren bu maddelere karşı alerji bulunuyorsa, bağışıklık sistemi bunları zararlı madde olarak algılar ve savaşmaya başlar. Bu durumda anı ev içerisinde bir kedi ile yaşamak eğer ki alerjiniz varsa, vücudunuzun reaksiyon göstermesine sebep olur. Bu durumda sevimli dostunuzla temastan kaçınmak zorunda kalabilirsiniz ve bu oldukça can sıkıcıdır.

Kedi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Kedi alerjisi nasıl geçer diyenler için belirtiler konusuna da değinmek gerek. Alerjinizi anlamak için illa evde bir kedinizin olmasına gerek yoktur. Kedisi olan birinin kıyafetlerine bulaşan tüyden, sokakta sevdiğiniz bir kediden dolayı da alerji belirtileriniz ortaya çıkabilir. Alerjik belirtilerin hemen ortaya çıkması da duyarlılığınıza ve alerjen seviyesine bağlıdır.

Alerjenler az miktardaysa ve vücudunuzun duyarlılığı da azsa bazen birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Ama genellikle kedinin tüyü, idrarı ya da tükürüğüyle temas edildiği andan itibaren belirtiler görülmeye başlar. Alerjen maddeyi vücudunuza aldığınız andan itibaren göz çevresinde ya da içinde, burun kaşıntı meydana gelebilir. Bu kaşıntı beraberinde şişme ve kızarmalara sebep olabilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir olduğundan bazılarında boyunda ve göğüste kızarıklıklar görülebilir.

Alerjilerin tedavi edilmesi oldukça önemlidir çünkü tedavi edilmediğinde bu belirtiler arasında halsizlik ve yorgunluk da oluşabilir. Hapşırık, öksürük gibi belirtiler de oluşabilir. Kedi alerjisi belirtileri arasında ateş, titreme, mide bulantısı gibi durumların olmadığını bilmek de ayırt edebilmek açısından önemlidir.

Kedi alerjisi olan bireyin kedinin tüyünü yutması ya da herhangi bir şekilde teması sonucu bu alerjenler akciğerlere gider ve orada antikor oluşumu sonucunda belirtilere sebep olur. Nefes alma zorlukları, öksürme ve hırıltı gibi belirtilerin sebebi budur. Eğer kontrol edilmezse akut astım atağı ya da kronik astım gibi ciddi problemlere sebep olabilir. Özellikle astımı olan bireylerin kedi ile temas sırasında oldukça dikkatli olması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Cinsleri: Dünyadaki En Popüler 10 Kedi Irkı

Kedi Alerjisi Tedavisi

Kedi alerjisi nasıl geçer? Kedi alerjisinin tedavisine başlanmadan önce teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Bir doktora giderek deri testi ya da kan testi ile alerjiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer ki kediye alerjiniz varsa alerjiden kaçınmak çok iyidir fakat eğer evinizde kediniz varsa bu alerjik durumu en aza indirmek de mümkündür.

Bazı burun spreyleri alerji hapları alerjinizin önlenmesine ya da belirtilerinizin azalmasına sebep olabilir. Bunlarla beraber bazı alerji aşıları da semptomlarınızı azaltıp sevimli dostunuzla aynı çatı altında yaşamanızı mümkün hale getirebilir. Bu tarz alerji hapları, spreyleri ya da aşıları konusunda önemli olan kesinlikle bir doktor kontrolünde kullanılması gerektiğidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.