Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Kalp Kurdu Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Kedi Kalp Kurdu Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
4445.00₺

2993.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2799.00₺

2345.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1499.00₺

1040.85₺

Enjoy Multi Colour Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
399.00₺

343.85₺

Reflex Aktif Karbonlu Süper Hızlı Topaklanan Kedi Kumu 6 lt 2 Adet

Ürünü İncele

Kedi kalp kurdu hastalığı yaygındır. Sağlık, insanlarda olduğu kadar tüm canlılarda dikkat edilmesi gereken bir olgudur. İnsan hayatını tehlikeye atan birçok hastalık olduğu gibi hayvanların hayatını da önemli ölçüde etkileyen ve hayatlarını tehlikeye atan hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan biri de genellikle sivrisinekler nedeniyle kedilere ve köpeklere bulaşan kalp kurdu olur.

Yuvarlak bir solucanın neden olduğu ve parazit kaynaklı bir hastalık olan kalp kurdu hastalığı pek yaygındır. Kalp kurdu hastalığı tedavi edilmediği durumda kedilerin ve köpeklerin hayatını kaybetmelerine neden olabilecek bir hastalıktır. Biz bu yazımızda kedi kalp kurdu hastalığı üzerinde duracağız. İşte detaylar!

Kedi Kalp Kurdu Hastalığı Nedir?

Kedi Kalp Kurdu Hastalığı

Kedi kalp kurdu hastalığına tıp literatüründe dirofilariasis denir. Kalp kurdu hastalığının temelinde bir çeşit parazit bulunur. Kedilerde, köpeklerde ve pek çok memeli canlıda görülebilecek bu rahatsızlık nedeniyle ölüm vakaları yaşanabilir.

Ölümle sonuçlanmayan kedi kalp kurdu hastalığı vakalarında ise kedilerin sağlıklarının ciddi düzeyde olumsuz etkilendiği görülür. Kedi kalp kurdu hastalığının bu kadar tehlikeli olmasında parazitlerin kalbi ve akciğerleri hedef alması etkilidir. Parazitler kedilerin vücuduna girdikten sonra yaklaşık 60 günlük bir kuluçka döneminden sonra birtakım belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Hayvanlar arasında yaygın görülen bu hastalığın sivrisinek ısırıkları ile bulaştığı gözlenir. Kalp kurdu hastalığı olan bir kediden diğer hayvanlara bulaşma riski de vardır. Bu nedenle aynı ortamda birden fazla hayvan besleniyorsa kalp kurdu hastalığı teşhisi konulan hayvanın diğerlerinden ayrı bir alanda izole edilmesi gerekir.

Bulaşıcı bir hastalık olmasıyla dikkat çeken kalp kurdu hastalığının insanlara bulaşma riski de pek çok kişi tarafından değerlendirilir. Kalp kurdu hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen insanlara bulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Düşük bir ihtimal bulaşsa bile belirtisiz bir şekilde atlatılabilir ölçüde etki gösterir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sevimli Kedi Fotoğrafları

Kedi Kalp Kurdu Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedi kalp kurdu hastalığı olan kedilerin büyük bir bölümünde herhangi bir belirti gözlenmez. Bağışıklık sisteminin koruması ile hastalık bu şekilde atlatılabilir. Özellikle de besleyici kedi mamaları bu süreçte önem kazanır.

Enfekte olan kedilerin yaklaşık yüzde 20’sinde belirtilerin ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Belirtiler ortaya çıktığında çoğu zaman kedi kalp kurdu hastalığından önce yaygın solunum yolu hastalıklarının akla gelmesi nedeniyle teşhis konusunda sorun yaşanabilmektedir.

Kedi kalp kurdu hastalığında parazitlerin hedeflerinden biri akciğerlerdir. Bu nedenle kalp kurdu hastalığı olan kedilerde ciddi solunum rahatsızlıkları görülür. Örneğin; hırıltılı nefes alma, öksürük, hızlı nefes alma ve nefes alma güçlüğü yaşanabilir.

Kedi kalp kurdu hastalığında ortaya çıkan diğer yaygın belirtiler ise kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, düzensiz kalp ritmi, deri lezyonu, sıvı birikmesine bağlı olarak karında şişlik, pıhtılaşma sorunları, körlük ve ani ölümdür. Ani ölüm yaşanmaması için bu gibi belirtiler fark edildiğinde kedi kalp kurdu hastalığı ihtimali kesinlikle değerlendirilmelidir.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedi kalp kurdu hastalığının bulaşmasına sivrisinek ısırıkları neden olur. Kalp kurdu taşıyan sivrisineklerin ısırığıyla bu parazit kedilerin vücuduna girerek gelişme fırsatı bulur. Vücuda giren larvaların ilk gelişim aşaması dokularda gerçekleşir. Ardından pulmoner arterlere yönelerek burada gelişmeye devam ederler.

Kedilerin kalp kurdu hastalığına olan tepkisi diğer pek çok canlıya göre çok daha şiddetli olur ve iltihaplarla kendini gösterir. Bu yüzden kalp kurdu hastalığının kedilerde daha ağır seyrettiği söylenebilir.

Kedilerde kalp kurdu hastalığının meydana gelmesinde kedilerin hijyen durumunun bir etkisi yoktur. Temel olarak sivrisinekler aracılığı ile bulaşır. Ancak kedilerin genel hijyenine, beslenmesine, bulundukları çevreye ve gerekli aşıların yapılmasına dikkat edilmesi yine de önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Persian Kedi (İran Kedisi) Hakkında Daha Önce Duymadığınız Önemli Bilgiler

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Kedi kalp kurdu hastalığının tedavisinde standartlaşmış ve genel kabul görmüş olan herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktır. Hasta olan kedilerin büyük çoğunluğun iyileşmesi için bağışıklık sistemlerinin koruması yeterli olur.

Hastalıktan önemli ölçüde etkilenen kedilerde ise ilk olarak belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu ilacın kedilerin kullanımı için uygun olması önemlidir. Diğer hayvanlar için kullanılan ilaçlar kedilerin tedavisi için uygun olmaz.

Daha ciddi kedi kalp kurdu hastalığı vakalarında son çare olarak cerrahi işlem yapılır. Bu şekilde kalp kurdunun cerrahi işlem ile vücuttan çıkarılması amaçlanır. Gerekli tedaviden sonra nüksetme ihtimaline karşı düzenli kontrollere bir süre daha devam edilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.