Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Karakteri Nasıldır?

Abone Ol 
Kedi Karakteri Nasıldır?
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedi karakteri, evcil kedi sahiplenmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Özellikle de ilk defa kedi sahibi olacaklar için kedinin özellikleri ve davranışları bilinmelidir. Bağımsız olmaları ve sahiplerine çok bağlı olmamaları ile tanınan kediler, aslında her ev için en iyi arkadaştır. Köpekler kadar sevecen olabilirler, oyunlar oynamayı ve çocuklarla vakit geçirmeyi severler. Bir kedi sahiplenmeden önce kedilerin karakterini, davranışlarını ve gereksinimlerini bilmeniz çok önemlidir.

Kedilerin Kökeni ve Evrimi

Kedi Karakteri

Kedi karakteri öncesinde bu sevimli canlıların diğer önemli özelliklerinden söz edelim. Kedilerin birçok önemli özelliği var. Akıllı, zarif ve dayanıklı olan bu canlılar, insanlarla beraber evde yaşayabilecek kadar uyumludurlar.

Kediler ortalama on bin yıl önce insanlara yaklaştı. İnsan yerleşimlerinde dolaşan kemirgenlerin bolluğundan etkilendiler. Ayrıca Mısır gibi medeniyetlerde kediler kutsal hayvanlar olarak kabul edildiler. Seneler geçtikçe kediler ve insanlar arasındaki ilişki pek çok iniş ve çıkış yaşadı. Fakat kedi dostlarımız hayatta kalabilmek için her duruma karşı her daim uyumlu olmayı bildiler. Bugün insanların en sevdiği evcil hayvanlardan biri de kedilerdir.

Kedinin bir tür olarak kökenine gelince, bu konuda var olan birkaç teoriden söz edebiliriz. Bu yüzden kedilerin nasıl ve nerede ortaya çıktığı konusunda hala tartışmalar var.

Kedilerin Fiziksel Özellikleri

Kedi karakteri kadar kedinin fiziksel özellikleri de öne çıkan bir ayrıntıdır. Kedilerin fiziksel özelliklerine gelince, kuyruğu olan dört ayaklı bir memeliden bahsediyoruz. Kedilerde 230 adet kemik bulunur. Bu yüzden de çok esnek ve dayanıklı hayvanlardır. Duyusal bir işleve sahip bıyıklar da kedilerin bir başka dikkat çeken özelliğidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi İhtiyaç Listesi

Bu canlıların tüy renklendirmesi çok değişkendir ve farklı şerit ve uzunluk desenleriyle tek renkli, iki renkli veya üç renkli olabilirler. Irka göre değişmekle beraber kediler ortalama 3-5 kg ağırlığa sahiptir.

Kediler, yavrularını anne sütüyle beslerler ve tek seferde genelde 4-5 yavru doğururlar. Görme, duyma ve koku alma duyularının da öne çıkması yırtıcı bir hayvan olarak hayatını kolaylaştırır. Ayrıca kedilerin normal vücut ısısı 38 ile 39°C arasında kalır.

Kediler Nerede Yaşar?

Kediler tüm dünyaya dağılmıştır. Şu anda, evlerinde insanların bakımı altında yaşayan evcil kediler olduğu gibi insanlarla temas etmeden doğal ortamlarında yaşayan kediler de vardır. Sokak kedileri olarak bilinen canlılar, herhangi bir kimse olmaksızın yaşamlarına devam eden özgür kedilerdir.

Kediler İçin Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Kedi karakteri gereği ideal bir yaşam alanına gereksinim duyar. Kediye bir yaşam alanı oluştururken onun karakterini ve özelliklerini dikkate almak önemlidir. Örneğin, kedi tuvaleti, kedi yatağı ve kedi oyuncakları gibi bazı temel malzemeler mutlaka tedarik edilmelidir. Kedinin ihtiyacı olan temel malzemeleri keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kediler kesinlikle etçil canlılardır. Doğal ortamdaki beslenmeleri, kemirgenleri, kuşları ve kertenkeleleri avlamaya dayanıyordu. Fakat beslenmelerini tamamlamak için bitkileri de tüketebiliyorlardı. Evcil kediler ise ev yapımı kedi maması, kuru kedi maması, yaş kedi maması gibi besinler tüketmektedirler. Kedilerde dengeli beslenme sağlanması çok önemlidir. Böylece kedinin sağlığı teşvik edilebilecektir.

Kediler söz konusu olduğunda süt ile beslenme de akıllara gelir. Ancak, yaygın inanışın aksine kedilerin her daim süt tüketmeleri gerekmez. Özellikle de yetişkin kedilerin normal sütü sindirmeleri çok zordur. Sütü sindirmek için gereken enzimi zaman içinde kaybederler. Bu durum ise sütü kediler için sindirilemez hale getirir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ağlayan Kedi Olur Mu? Kediler Ağlar Mı?

Kedi Karakteri ve Davranışı

Kedi karakteri, kedinin cinsine göre değişiklik gösterir. Yine de bazı davranışlar tüm kedilerde ortaktır. Miyavlama, homurdanma ve mırlama gibi seslerin yanı sıra beden dili içeren zengin iletişim kabiliyetlerinden bahsetmek mümkündür. Yaydığı ve algıladığı feromonlar da çok önemli bir diğer iletişim şeklidir.

Kediler temizlikleri ile öne çıkarlar ve hasta oldukları zamanlar dışında, kendilerini temizlemeye uzun saatler ayırırlar. Kalan zamanın çoğu uyuyarak geçer. Temizliğe ek olarak, kedilerin pençelerini keskinleştirmeleri gerekir. Bunun için kedi tırmalama tahtası kullanımı çok önemlidir. Aksi durumda mobilyalarınız veya perdeleriniz yırtılabilir.

Kediler rutini sever, bu nedenle herhangi bir değişiklik bir adaptasyon döneminden sonra yapılmalıdır. Köpeklerin aksine, temel komutları öğrenmeleri gerekmez, ancak bazı birlikte yaşama kuralları oluşturmak gerekebilir.

Kedilerin Üremesi Nasıldır?

Kediler nasıl ürer? Erkek kediler kızgınlık döneminde dişi kedinin yakınlığını algıladıkları anda üreyebilirler. Gebelik yaklaşık dokuz hafta sürer. Doğumdan sonra yavrular, anneleri ve kardeşleriyle en az sekiz hafta geçirmelidir. Kediler cinsel olgunluğa ortalama olarak 6-8 ayda hızla ulaşırlar. Bir arada yaşama, sağlık ve kontrolsüz üreme sorunlarından kaçınmak için sorumlu bakımın bir parçası olarak erkek ve dişilerin erken zamanda kısırlaştırılması önerilir.

Kediler Ne Kadar Yaşar?

Kedilerin yaşam kalitesine göre yaşam süreleri de farklılık gösterir. Ortalama olarak 12-15 sene kadar yaşayabilirler. Elbette bu yaşı aşan ve 20 yıla kadar yaşayan kediler de vardır. Her şey, sahip olduğu yaşam kalitesine ve aldığı bakıma bağlı olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.