Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Kedilerde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı?
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1385.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

694.55₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Kedilerde dengeli beslenme çok önemlidir. Kedinizin sağlığı ve yaşam kalitesi için ona sunduğunuz mamalara çok dikkat etmeli ve ihtiyacı olan beslenmeyi ona sağlamalısınız.

Kedilerde Dengeli Beslenme İçin Gereken Bileşenler

Kedilerde Dengeli Beslenme

Kedinizin sağlıklı kalması adına beslenme düzeninin dengeli şekilde besin maddelerini barındırması gerekir. Yüksek kaliteli ve eksiksiz bir beslenme, kedinize ihtiyaç duyduğu besin bileşenleri sağlayacaktır.

Kedilerin beslenmesine insan gıdası veya takviyeleri dahil etmek onlar için zararlı olabilir ve hatta sindirim problemlerine neden olabilir. Bu sebeple evcil dostunuz kedi maması ile beslenmelidir. Yavru kedilerin mideleri çok daha hassastır. Güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri için protein ve diğer besinler bakımından zengin olan özel mamalara ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda en iyi seçim ise yavru kedi maması olmaktadır.

On ikinci aydan itibaren bir yetişkin kedi, yetişkin kediler için özel olarak formüle edilen kuru kedi maması, ödül kedi maması ve yaş kedi maması tüketmelidir. Ortalama 7-10 yaşındayken yaşlı kedi maması ile beslenmeleri gerekir. Kedilerin yaşlarına göre hazırlanan mamalar, onların sağlığı ve genel gelişimleri düşünülerek formüle edilen mamalardır. Kedilerde dengeli beslenme için gerekli olan bileşenler:

1. Kedi Beslenmesinde Proteinlerin Önemi

Kedi dostlarımız etçil hayvanlardır. Bu nedenle beslenme rutinlerinde et bazlı kedi mamaları olmalıdır. Doğal yaşamda kediler asla vejetaryen veya vegan olamazlar. Çünkü kediler, proteini ana enerji kaynağı olarak alırlar ve köpeklerin gereksinim duyduğundan daha fazla et proteinine ihtiyaçları vardır. Doğada vegan veya vejetaryen kedi yoktur. Nedeni ise kedilerin katı etobur olmaları, yani yalnızca et ve yağa dayalı bir beslenmeyle yaşamlarını sürdürebilmeleridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Aslında bir hayvanın anatomisi, ihtiyaç duyduğu beslenmeyle doğrudan ilgilidir. Bu sebeple kediler, etçil memelilerin özelliklerini gösterir. Kedinin sadece ağzı değil, tüm sindirim sistemi ete dayalı besinler tüketmek üzere tasarlanmıştır. Bunlardan dolayı başta et proteini, sağlıklı yağlar ve vitaminler olmak üzere önemli besinsel kaynaklar, kedilerin beslenme düzeninde kesinlikle yer almalıdır.

Et içeren kedi mamaları sadece bir protein kaynağı değildir. Aynı zamanda kediler için üç temel besin maddesi sunar. Bunlar; taurin, araşidonik asit ve A vitamini. Taurin kalp ve göz sağlığında, araşidonik asit tüy ve deri sağlığında, A vitamini ise göz ve tüy sağlığında etkili bileşenlerdir.

Amino asitlerden meydana gelen proteinler, kediler için temel enerji kaynağı oluşturur. Kediler bu maddeleri kendileri üretemediklerinden ötürü, beslenmeleri bu temel amino asitleri içermelidir. Et, tavuk veya balık proteini barındıran mamalar, evcil dostunuzun sağlıklı kaslar, cilt ve tüyler elde etmesine, bağışıklığını korumasına yardımcı olacaktır.

Kediniz gerekli olan et proteinini almaz ise bağışıklık sistemi bundan zarar görebilir, büyüme, gelişme ve çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Bununla beraber, et proteininden yoksun bir beslenme kedilerde kas kütlesinin kaybına yol açabilir, kedinin tüylerinin daha sağlıksız görünmesine neden olabilir ve enfeksiyon riskine sebebiyet verebilir.

2. Kedi Beslenmesinde Suyun Önemi

İnsanlar için hayati önem taşıyan su, kedi dostlarımız için de aynı öneme sahiptir. Kediler çöl hayvanları olmaları ve idrarlarını tutabilmelerine karşın, yeteri kadar su tüketmedikleri zaman mesane problemleri yaşayabilirler. Kedi su kabı içinde kediniz için her daim temiz ve yeterli miktarda su bulundurmanız önemlidir.

3. Kedi Beslenmesinde Sağlıklı Yağların Önemi

Kedilerde dengeli beslenme söz konusu ise sağlıklı yağların önemi de bir hayli fazladır. Yağ asitleri ismi verilen küçük birimlerden meydana gelen yağlar, esasen kedinizi aktif tutan bir yakıt gibi işlev görür. Aynı zamanda kedinin iç organlarının sağlıklı kalmasına yardımcıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Kedi İsimleri Arasından En Sevilenleri Açıklıyoruz: Kediniz İsmini Çok Sevecek!

Omega yağ asitleri, sevimli kedinizin tüy ve deri sağlığı için olmazsa olmaz maddelerdir. Eğer kediniz sağlıklı yağlardan yoksun bir beslenmeye sahipse; tüy, deri ve organ sorunları yaşayabilir. Tam ve dengeli bir kedi maması, evcil hayvanınızın ihtiyacı olan temel yağ asitlerini yapısında bulundurur.

4. Kedi Beslenmesinde Karbonhidratların Önemi

Kedilerde dengeli beslenme için karbonhidratlara da gerek vardır. Nişasta ve lif gibi karbonhidrat kaynakları kediye enerji sağladığı için önemlidir. Prebiyotik gıdalar, sağlık bakımından faydalı bakterilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak, sağlıklı bir bağırsağı teşvik eder. Çözünmeyen lifler ise bağırsak aktivitesini ve dışkı kalitesini destekler.

5. Kedi Beslenmesinde Minerallerin Önemi

Fosfor ve kalsiyum gibi çeşitli mineraller, sağlıklı ve güçlü kemikler, dişler elde etmek için çok önemli ve gereklidir. Bu nedenle, özellikle hamile bir kedi ya da yavru bir kedi mutlaka yeterli oranda mineral içeren mamalarla beslenmelidir.

Potasyum, magnezyum, klorür, sodyum gibi minerallere ek olarak demir, bakır ve çinko da kedilerde dengeli beslenme için gerekli olan bileşenler arasında yer alır. Kaliteli ve eksiksiz mamalar, kedinize dengeli oranda mineral sunacaktır. Ayrıca mineral dengesi de önemli bir detaydır. Bir mineralin aşırı miktarı kedinin sağlığının bozulmasına neden olabilir.

6. Kedi Beslenmesinde Vitaminlerin Önemi

Vitaminler, evcil dostunuzun büyümesini, sağlıklı görüş elde etmesini, deri ve tüy yapısının sağlıklı kalmasını mümkün kılar. Vitaminler, bilindiği gibi protein ve karbonhidratların metabolizmasına dahil olurlar. E ve C vitaminleri ise antioksidan görevi görür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ayşegül Seyrek dedi ki:

    Doğada vejetaryen kedi olmadığı aşikar, peki kuru mama ile beslenen vahşi kedi var mı acaba? Geçiniz bunları. İnsanlar için fabrikasyon ve koruyucu içeren paketli gıdalar zararlı ve kanserojen ise neden kedilerimizi aynı şekilde besleyelim? şu anda kediler kanser hastalığından kırılıyor maalesef. Karnivor canlıları rahatlıkla kasap eti, tavuk eti gibi ürünleri (çiğ istemiyorsanız haşlayarak ya da ızgara ) vererek çok daha sağlıklı beslersiniz. Veterinerler de maalesef sizlere hizmet ediyor, ticaret yapiyorsunuz anlıyorum ama bari sağlıklı diye dayatmayin. Yazık bu canlılara . Biraz vicdan