Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yaşlı Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Yaşlı Kedi Hastalıkları Nelerdir?
1999.00₺

1785.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1050.00₺

818.65₺

Pro Plan Sterilised Somonlu Kısır Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2395.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.00₺

1230.65₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Yaşlı kedi hastalıkları nelerdir? Günümüzde beslenme ve veterinerlik alanındaki gelişmeler ve evcil hayvan sahiplerinin bilgiye kolay erişimi sayesinde, evcil hayvanlar daha uzun seneler yaşayabiliyor. Yaşlılık, bir kedi veya köpeğin iç dengesini koruma ve dış çevresel stresle başa çıkma yeteneğinde ilerleyici bir azalma ile sonuçlanan karmaşık bir biyolojik süreçtir. Bu, çeşitli dejeneratif hastalıkların ya da durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Kedilerde ise yaşlılığa bağlı sorunların görülmeye başladığı dönem 8 ile 10 yaş arasıdır. Bu yaştan itibaren, düzenli veteriner kontrolleri önem arz eder. Yaşlı kedilerde farklı hastalıkları tespit etmek için kan testleri, röntgen, ultrason veya elektrokardiyogram gibi uygulamalar rutin olarak yapılmalıdır.

Diğer yandan, kedi sahipleri de kedilerin bakımı ve sağlığı konusunda önlem almalıdır. Peki, yaşlı kedi hastalıkları neler?

Yaşlı Kedi Hastalıkları

Yaşlı Kedi Hastalıkları

Yaşlılık sürecinde kediye en iyi şekilde bakmak adına yaşlı kedi hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu sayede çeşitli önlemler alabilir ve kedinizin ihtiyaç duyduğu bakımı ona sunabilirsiniz. Yaşlı kedilerde görülen hastalıklar genel olarak şunları kapsamaktadır:

1. Kedilerde Böbrek Yetmezliği

15 yaşından büyük kedilerde böbrek sorunları %30 oranında yaygındır. Böbrek yetmezliğinden muzdarip kedilerde seyrek idrara çıkma ve susama belirtileri görülür. Daha sonra iştahsızlık, bulantı, kusma, ağız mukozasında ülserler ortaya çıkar.

2. Kedilere Diyabet

Yaşlı kedi hastalıkları arasında bir diğeri de diyabet. Bu hastalık pankreasın yorulmasından kaynaklanır. Kedi susar, çok idrara çıkar, iştahı artmasına ve çok kedi maması yemesine rağmen vücudu besinlerdeki şekeri ememediği için kilo verir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Doğan Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

3. Kedilerde Obezite

Bu, yaşlı kedilerde çok yaygın bir sorundur, çünkü kedimizin daha hareketsiz hale geldiğini unutur ve ona eskisi gibi aynı miktarda kedi maması vermeye devam ettikçe kilo sorunları meydana gelir. Fazla kilo diyabet, karaciğer veya pankreas hastalığı ve hareket güçlüğü gibi sorunlara zemin hazırlar.

4. Kedilerde Kardiyovasküler Problemler

Kalp yetmezliğinin ilk belirtileri egzersiz sırasında huzursuzluk, öksürük, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Bazı durumlarda, elinizi kedinizin göğsünün altına koyduğunuzda değişen bir kalp atışı hissedebilirsiniz.

5. Kedilerde Gastrointestinal Bozukluklar

Evcil hayvanınızın dışkısına dikkat etmelisiniz. Yaşlı kedilerde, bağırsak geçişini uzatan çeşitli bozukluklar nedeniyle hem ishal hem de kabızlık sık görülür. İshal kalıcı veya aralıklı olabilir, ancak her iki durumda da bir veterinere danışmalısınız. Omurganın osteoartriti, ürettiği ağrı nedeniyle bir kedinin dışkılama pozisyonunu alamamasına neden olabilir.

6. Kedilerde Neoplazmalar

Belirtiler, tümörün geliştiği organa bağlı olduğu için büyük ölçüde değişir. Genel olarak dişlerde çürüme, susuzluk ve kilo kaybı görülür. Her zaman ciltte ya da göğüslerde yumrular veya tedaviye rağmen iyileşmeyen lezyonlar olup olmadığı rutin olarak kontrol edilmelidir.

7. Kedilerde Görme Kaybı

Göz sorunları da yaşlı kedi hastalıkları arasında yer alır. Yaşlı kediler, giderek azalan görme yetisine çok iyi uyum sağlar. Diğer duyularının rehberliğinde, siz onların sorunlarını fark etmeden evin içinde dolaşabilirler. Ancak kedinizin göz problemi yaşayıp yaşamadığından emin olmak için veteriner kontrolü gereklidir.

8. Kedilerde Eklem Sorunları

Hemen hemen tüm yaşlı kedilerin eklem ağrıları vardır. Daha az hareket ettiğini, zıplamadığını, eskisi gibi tırmanmadığını veya topalladığını görebilirsiniz. Kedinizin eklem ve kemik sağlığını destekleyen yaşlı kedi mamaları tercih etmeniz bu noktada çok önemli.

9. Kedilerde Hipertiroidizm

Yaşlı kedi hastalıkları arasında yaygın olan bir diğer rahatsızlık da hipertiroidizm. Genellikle yaşlı kedilerde görülen bir durumdur. Klinik belirtiler, iştah artışı, hiperaktivite, vücutta yağlanma gibi durumlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bunlar, kedinizde fark edebileceğiniz ve görmezden gelmemeniz gereken değişikliklerden bazılarıdır. Ayrıca, yaşlı kedilerin davranışlarındaki herhangi bir değişikliğe dikkat edin. Sorunu teşhis etmek ve uygun tedaviyi belirtmek için veterinere danışmaktan çekinmeyin. Bu hastalıkların çoğu, evcil hayvanınızın yaşam kalitesini düşürmeden erken teşhis edilirse yıllarca tedavi edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.