Yavru Kedi Neden Kusar? Kedilerde Kusma Durumu Neden Görülür? Tedavisi Var mıdır?
Bugünkü yazımızda yavru kedi neden kusar sorusunu tüm detayları ile ele alıyor olacağız. Kediler, ruhları ve bedenleri kadar hassas bir sindirim sistemi ile dünyaya gelirler. Onların her daim sağlıklı olabilmeleri için rahatsızlıklarının semptomlarını iyi bilmelisiniz. Haydi gelin tüm bu durumlara birlikte göz atalım.
Evcil olan hayvanlar, sahipleri için tam olarak evlat durumundadırlar. Onların yaşamakta oldukları herhangi bir sorunda sahiplerinin telaşa düşmesi de bu büyük sevginin temel göstergesi olarak her zaman dikkat çekmektedir. Günümüze bakıldığı zaman birçok kişinin evcil hayvan sahiplendiğini görüyoruz.
Bu durum aslında bireylerin bireyselleşen evrende sığınak olarak hayvanları seçmesinin neticesi olmuştur. Günümüzün monoton hale gelen yaşam serüveninde robot haline gelen insanlardan kaçarak sosyalleşmenin tek seçeneğinin evcil hayvan sahiplenmek olduğu netleşmiştir.
Köpekler ve kediler günümüzde en sık sahiplenilen evcil hayvanlar içerisinde başı çeker. Bunun nedeni bu hayvanların ev ortamına uygun ve evcil olmaları ile alakalıdır. Tarih süresince insan ve kedi ikilisi sık sık karşımıza çıkmıştır. Bu aslında tamamen normal bir hayat durumudur.
Kediler, köpeklere nazaran çok daha naif hayvanlardır. Ufacık vücutları ve kocaman kalpleri olur. Her yerde maskot haline gelmeyi başaran canlılardır. Özel ve güzel bir canlı türüdür. Tarihte onlara bazı toplumlar büyük övgüler yağdırmıştır dersek aslında pek de yanılmış olduğumuzu söyleyemeyiz.
Kediler, maalesef ki hastalıklara yatkın olan canlılardır. Beden dirençleri de ruhları kadar hassastır. Bu nedenle ömürleri süresince birçok farklı rahatsızlıkla burun buruna gelebilmektedirler. Evcil hayvan sahiplenen bireyler genel olarak kedilerinin kustuğunu görmüşlerdir.
Kedi sahibi olan kişiler diğer hayvan sahiplerine göre bu kusma haline daha çok tanık olurlar. Sık sık rastlanan bu durumun nedenlerine ise bu yazıda hep beraber bakıyor olacağız. Peki sizce kedilerin kusma davranışı göstermesinin temel nedenleri neler olabilir? Bu bir hastalığın habercisi olabilir mi, görelim…
Yavru Kedilerin Kusma Nedenleri Nelerdir?
Yavru kedi neden kusar sorusunun birçok farklı yanıtı olabilmektedir. Bu yanıtlardan bazıları tehlike barındırmasa bile bazıları gelecek günlerde ciddi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple eğer kedinizde kusma görürseniz hemen bir veteriner hekime danışın.
Kedilerin kusma nedenleri ise; kedinizin mamasını değiştirmeniz, vücudun daha evvel karşılaşmamış olduğu bir besinle karşılaşması, alerjik reaksiyonlar, yabancı gıda tüketimi olması, kedi parazitleri, midenin tıkanması, tüy yumağı yutmak, hormonsal değişimler ve duygusal sorunlardır.
Ufak kedinizin mamasında sürekli olarak değişimler yaptıysanız midesi içerisinde birçok sorunun oluşmasına neden olmuş olabilirsiniz. En çok da kuru mama ile beslenmeye alışmış olan bir kedinin yaş mamaya geçmesi durumunda kusması oldukça normal bir durum olmaktadır diyebiliriz.
Bu durum aslında kediler niçin kusar sorusunun en önemli yanıtı olma niteliğini her zaman için taşımaktadır. Şayet kediniz birkaç defa yaş mama tükettiğinde aynı reaksiyonu gösteriyorsa onu alışkın olduğu biçimde beslemeyi sürdürmenizi öneririz.
Yabancı gıdalar tüketmesi de kedinizin kusmasına neden olan diğer bir faktördür. Kediler bazen gizli gizli bir şeyler yiyebilir. Bu nedenle kusarlar. Çok dikkatli olmanızı öneririz, aksi takdirde büyük sorunlar meydana gelebilir. Onu her zaman ona uygun olan yiyeceklerle yani kedi maması ile besleyin.
Kediler, bağışıklık sistemi açısından güçsüz olan hayvanlardır. En çok da sindirim sistemi bağışıklığı, bu sevimli dostlarımızın zayıf karnıdır. Örnek vermemiz gerekirse kedilerin pirelendiği zaman sürekli olarak kaşıdıkları kısımda yara oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Tüy yumağı yutmak da kedinizin kusmasına yol açabilir. Kediler, karakterlerini karşı tarafa hissettiren canlılar olmaktadır. Tüylerini yumak halinde yutabilirler. Bu da tabii ki kusma davranışı göstermelerine zemin hazırlamış olur. Kedi maltı kullanarak kedinizin tüy yumağı nedeniyle kusmasının önüne geçebilirsiniz.
Mide tıkanması da kedinizin kusmasına neden olur. Kediler yabancı cisimleri yutmak gibi birçok davranış sergileyebilir. Bu ve bunun gibi durumlar, kedinizin midesinin tıkanmasına yol açar. Bu nedenle onu her daim takip etmelisiniz. Yavru kedi neden kusar sorusunun en önemli yanıtlarından biri de budur zaten.
Kedilerde Kusmanın Çeşitleri Nelerdir?
Kedilerde kusmanın nedenlerinin başında kan kusma yer almaktadır. Kan kusma, en tehlikeli kusma çeşididir. Tümörlerden, mide ve bağırsak türü rahatsızlanmalardan, zehirlenmeden ve iç kanamadan ötürü meydana gelebilen kan kusma, hayati risklere neden olabiliyor.
Bu gibi durumlarda kedinizi zaman kaybetmeden bir veteriner hekime götürmekten çekinmeyin. Kronik kusma durumu da kedi kusma çeşitlerindendir. Kedinizi eğer günde iki defadan fazla kusuyorsa ve bu durum her gün tekrar ediyorsa bu aslında kronik kusmadır.
Bir diğer kedi kusma çeşidi ise akut kusma olmaktadır. Kediler tüylerini yalayarak kendini temizleyen canlılardır. Sürekli olarak kendisini yalayan kediler kırılıp dökülen tüyleri yutar. Tükürme yeteneğine sahip olmayan kedilerde bu gibi durumlarda kusma davranışı görülür.
Projektil kusma ise kedinizin yediği bazı yiyecekler nedeniyle midesine zarar vermesi durumudur. Beslenme kaynaklı olan zehirlenme veyahut alerjik hastalık başlangıçlarında rastlanan projektil kusma, hemen bir veterinere gösterilmesi gereken önemli bir durum olmaktadır. Yavru kedi neden kusar konumuzun son başlığına geldi sıra…
Yavru Kedi Neden Kusar? Kedi Kusması Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Kedilerde kusma durumu, son derece kritik bazlı bir durumdur. Bu sebeple kusma belirtisi görüldüğü an hemen bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu rahatsızlığı evde tedavi edemezsiniz. Lütfen kedinizin sağlığı için bir profesyonelden yardım alın. Aksi takdirde kusma durumu ölümle bile neticelenebilir. Dikkat edin.