Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde sistit yaygın bir sağlık problemidir. Tedavi sistit tipine bağlı olarak farklı olacaktır. Kedinizin idrar yapma problemi olduğunu fark ettiğiniz zaman onu hızlı bir şekilde veterinere götürmelisiniz. Sistit, idrar yolunu tıkayacak veya böbreklere zarar verecek kadar karmaşık hale gelebilir ve kedinin hayatını riske atabilir.

Kedilerde Sistit Nedir?

Kedilerde Sistit

Kedilerde sistit, idrarı vücuttan atılmadan önce depolamaktan sorumlu organ olan üretra ve idrar kesesinin iltihaplanması ile karakterize edilen bir durumdur. Kedinin hissettiği ağrı ile bağlantılı olan kaşıntı ve idrara çıkma zorluğu olarak kendini gösterir. Kedilerde sistit, bakteriyel enfeksiyonlar, kimyasal tahriş veya idrar taşları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Kedi Sistit Belirtileri

Kedinizin sistit olduğundan şüphelendiğinde evcil hayvanınızı veterinere götürmeniz önemlidir. Bu hastalığın sorunu, kedilerin acıyı gizleme konusunda uzman hayvanlar olmasının yanı sıra, neden olduğu semptomların her zaman kolayca tespit edilememesidir. Kedilerde sistit belirtileri genel olarak şunları içerir:

  • İdrar yapmada zorluk
  • Kedinin sık sık ve az miktarda idrar yapması
  • Kedinin kanında idrar çıkması
  • Kedi tuvaleti dışına idrar yapılması
  • Kedinin idrar yaparken acı çekmesi ve miyavlaması
  • Genital bölgenin ısrarla yalanması
  • Kedinin saldırgan davranışlar sergilemesi
  • Kedinin karın bölgesinde ağrı
  • Kedinin mama yemek istememesi
  • Kedinin kusması

Kedi gün boyunca idrara çıkamıyorsa, durum önemli ölçüde kötüleşebilir, hatta ölümcül olabilir. Bunun sebebi ise üretranın tıkanmasıdır.

Kedi Sistit Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde sistit farklı nedenlerle tetiklenebilir. Bunlar:

  • Enfeksiyon: Bakteriyel enfeksiyonlar, kedilerde sistitin yaygın bir nedenidir. Bakteriler idrar yolundan mesaneye girebilir ve enfeksiyona neden olabilir. İdrar analizi sayesinde enfeksiyonun kaynağının ne olduğunu anlaşılır. Bu nedenle veterinere gitmek önemlidir.
  • Yetersiz beslenme: Uygunsuz beslenme, özellikle dengesiz veya yeterli hidrasyonu sağlamayan beslenme, kedilerde sistit gelişimine katkıda bulunabilir.
  • İdrarda kristaller: Bazı kediler idrarlarında strüvit veya kalsiyum oksalat kristalleri gibi kristaller geliştirebilir. Bu kristaller mesaneyi tahriş edebilir ve sistite yol açabilir.
  • Stres: Kedi dostlarımız strese duyarlı canlılardır. Bu durum kedide sistit problemini tetikleyebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Kedi Sistiti Bulaşıcı Mıdır?

Hayır, kedilerde sistit bulaşıcı değildir. Söylediğimiz gibi mesane iltihabıdır ve bakteriyel bir enfeksiyon, idrarda kristaller, stres veya yanlış beslenme gibi farklı nedenleri vardır. Bahsedilen bu nedenler kediden kediye bulaşıcı değildir.

Kedi Sistit Tedavisi

Kedi sistitinin süresi, etkilenen kedinin önceki sağlık durumuna bağlı diğer faktörlerin yanı sıra buna neden olan duruma göre değişir. 1-2 haftalık tedaviler genellikle akut ve basit sistit vakalarında işe yarar. Kedinin bu rahatsızlığını tedavi etmek için çeşitli ilaçlar reçete edilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.