Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Lösemi Hastalığı Nedir?

Abone Ol 
Kedilerde Lösemi Hastalığı Nedir?
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele

Kedilerde lösemi, her yaştan kediyi etkileyebilen tedavi edilemez bir viral hastalıktır. Kedinizin bu hastalıktan muzdarip olabileceğini düşünüyorsanız ve bahsedeceğimiz belirtilerden herhangi birini gözlemliyorsanız veteriner desteği almanız şarttır.

Kedilerde Lösemi Ne Anlama Gelir?

Kedilerde Lösemi Hastalığı Nedir?

Bu hastalığa kedi immün yetmezlik virüsüne benzer bir virüs neden olur. Vücuda girdiğinde, diğer hastalıklarla karıştırılabilecek bir dizi spesifik olmayan semptom geliştirir. Teşhis konulduktan sonra, tedavisi olmadığını bilmelisiniz. Ancak meydana gelen semptomlar için uygun tedaviler alınmalıdır. Virüs kediye oronazal mukozadan girdiğinde, burada çoğalır ve kan dolaşımına yayılır. Virüsü kontrol etmekte başarısız olan bir bağışıklık sistemine sahip kedilerde, virüs hızlı bir şekilde yayılır.

Bu hastalık, enfekte bir kedinin tükürüğü, kanı, idrarı, dışkısı veya sütü ile temas yoluyla yayılır. Virüs çevrede çok az direnç gösterir, ancak topluluklar halinde yaşayan ve yakın ve sürekli bir şekilde alanı ve karşılıklı bakımı paylaşan kedilerde bulaşma kolayca gerçekleşir. Virüs ayrıca ısırıklar yoluyla da bulaşabilir. Altı aydan küçük kedilerin hastalanma riski daha yüksektir.

Kedilerde Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Lösemi Hastalığı Nedir?

Aşağıdaki birçok belirti spesifik değildir ve bazı farklı sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Ancak kedi lösemisinde görülen belirtiler genel olarak şunlardır:

  • Ateş
  • Kedi maması yemek istememe
  • Anoreksiya
  • Zayıflama
  • Dermatolojik problemler
  • Sindirim sorunları
  • Şişmiş vücut bölümleri
  • Anemi
  • Neoplazmalar
  • Solunun hastalıkları
  • Kötü görünümlü tüyler

Kedilerde Lösemi Teşhisi Nasıldır?

Kedilerde lösemi hastalığı, veteriner kliniklerinde bazı tanı kitleri yardımı ile tespit edilir. Bu testler ile kedi immün yetmezliğinin varlığı da tespit edilebilir. Bundan dolayı, kedinizde hastalık belirtileri görünüyorsanız, mutlaka veteriner desteği almalısınız.

Kedilerde Lösemi Tedavisi Nasıldır?

Kedi lösemisini iyileştirecek bir tedavi yoktur, fakat semptomları kontrol etmeye çalışmak söz konusu olabilir. Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi konu yaşam kalitesini mümkün olduğunca korumaktır. Bu hastalıktan muzdarip olan kediler, genellikle zayıflamış bağışıklık sistemleri nedeniyle diğer hastalıklarla verimli bir şekilde savaşamayacak kedilerdir. Bu, örneğin kedinin antibiyotiğe ihtiyacı varsa, normalde reçete edilenden daha uzun süre verilmesi gerektiği anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Erken tedaviye başlamak için ilk semptomda veterinere gitmek de çok önemlidir. Bazı tümörler için kemoterapi kullanılır. Riskleri en aza indirmek amacıyla kısırlaştırma, aşılama, biyolojik değeri yüksek besin takviyeleri içeren iyi bir beslenme düzeni gibi çeşitli tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.