Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Bağırsak İltihabı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Bağırsak İltihabı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde bağırsak iltihabı görülebilir. Kedilerin yaşam sürelerini ve yaşam konforlarını önemli ölçüde etkileyen bazı hastalıklar vardır. Bunlardan biri çeşitli koşulların bir araya gelip bağırsaklarda tahrişe neden olmasıyla meydana gelen bağırsak iltihabı rahatsızlığıdır.

Bağırsak iltihabına sebep olan başlıca durumlara beslenme, bağışıklık sistemi, çevresel ve fiziksel etkenler örnek olarak verilebilir. Kedilerde bağırsak iltihabının önceden fark edilmesi ile kedilerin sağlığının büyük bir zarar görmesi önlenebilir. Bu nedenle kedilerde bağırsak iltihabı belirtileri, nedenleri ve tedavi süreci hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Bu yazımızda kedilerde bağırsak iltihabı hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladık. Gelin göz atalım.

Kedilerde Bağırsak İltihabı Belirtileri

Kedilerde Bağırsak İltihabı

Kedilerin bağırsaklarında meydana gelen tahriş sebebiyle bölgede iltihap oluşabilir. Bağırsak iltihabının bir hastalıktan ziyade vücudun çeşitli etkenlere verdiği bir tepki olduğu söylenebilir. İltihap nedeniyle bağırsak duvarlarında kalınlaşma olduğu gözlenir. Bu durum besinlerin emilimi ve sindirimi üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açar. Kedilerde bağırsak iltihabı çoğunlukla ince bağırsaklarda görülür. Bunun dışında iltihap, kalın bağırsak, mide ve nadir ne olsa pankreas ve karaciğer gibi diğer organlarda yayılım gösterebilir.

Kedilerde bağırsak iltihabının vücudun hangi kısmında ve ne düzeyde olmasına göre belirtiler değişir. Bağırsak iltihabı olması durumunda yaygın belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, kanlı ishal, kusma, rahatsızlık, karın ağrısı, gaz, yorgunluk ve davranış değişiklikleri yer alır. Bu belirtiler fark edildiği durumda ciddiye alınmalıdır. Bu sayede kedilerde görülen bağırsak iltihabı için erken teşhis ve erken tedavinin yolu açılırken hastalığın kediler üzerindeki etkisi de minimum düzeye indirilebilir.

Kedi Bağırsak İltihabı Nedenleri

Kedilerde bağırsak hastalığı için kesin bir neden belirtilmez. Ancak bazı durumların bağırsak iltihabına neden olan etkenler olduğu düşünülür. Bu etkenlerin başında bakteriler gelir. Bağırsaklardaki bakteri dengesi tüm canlılar için önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Pika Sendromu Nedir?

Bazı bakterilerin sindirim sisteminin düzgün çalışmasına önemli bir rolü vardır. Kimi bakteriler ise sindirim sistemini ve tüm vücudu olumsuz etkiler. Bağırsakta yer alan bakteri florasında meydana gelen bir değişiklikte sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumsuz bir etki oluşturur. Bu duruma bağlı olarak kedilerde bağırsak iltihabı yaşanabilir.

Kedilerde bağırsak iltihabına neden olan bir diğer önemli etken ise beslenmedir. Özellikle alerjik gıdaların, yapay tatlandırıcıların, gıda renklendiricilerinin ve koruyucularının bu soruna neden olduğu düşünülür. Dolayısıyla kediler için kaliteli ve doğal içerikli kedi mamaları tercihi önem arz eder. Bağırsak iltihabının nedenleri araştırılırken genetik ve çevresel faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır.

Kedi Bağırsak İltihabı Tedavisi

Kedilerde bağırsak iltihabı tedavisi için ilk süreç teşhistir. Tedavinin başarılı bir şekilde ilerleyebilmesi adına mutlaka gerekli testlerin yapılması ve hastalığın net olarak tespit edilmesi gerekir. Bu şekilde en uygun tedavi süreci ile ilerlenebilir.

Teşhis için belirtiler gözden geçirilir, fiziksel muayene yapılır ve birtakım testler gerçekleştirilir. Bunların yapılmasının ardından hastalık netleştirildiğinde tedaviye başlanır. Kedilerde bağırsak iltihabının tedavisi, hastalığı yok etmekten ziyade hastalığı yönetmek amacıyla yapılır. Bunun nedeni bağırsak iltihabının tam olarak iyileştirilememesidir. Tedavide kedinin kilosu ve ve vücut su dengesinin kontrol altında tutulması, bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin azaltılması ve sağlık üzerindeki olumsuz etkinin hafifletilmesi hedeflenir.

Bağırsak iltihabının kontrol edilmesi için başlıca uygulanan yöntemlerden biri beslenme şeklinde değişiklik yapılmasıdır. Bu sayede iltihaba neden olan besinlerin tüketiminin kontrol altında tutulması amaçlanır.

Bağışıklık sisteminin tepkisinin azaltılması için de birtakım ilaçlar kullanılır. Sıvı ve vitamin eksikliği gözleniyorsa gerekli takviyeler yapılır. Bağırsaklardaki bakteri florasının dengelenmesine dikkat edilir. Uygulanan bu tedavi adımları ile bağırsak iltihabının kedilerin üzerindeki olumsuz etkileri azaltılırken kedilerin normal kilolarını korumaları sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Erkek Kedinin Memesi Olur mu? Kedilerin Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.