Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Abone Ol 
Kedilerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Neler?
1141.80₺

689.55₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde dış parazit sıklıkla merak edilir. Çünkü kedilerde görülen yaygın sağlık problemlerinden biridir. Peki, kedi dış parazit nedenleri, belirtileri ve tedavisi nedir? İşte tüm detaylar…

Sevimli dostlarımız olan kedilerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi kedi sahipleri için çok önemlidir. Bu nedenle kedilerin sağlığına yönelik pek çok şeye dikkat edilir. Kedilerde dış parazit de dikkat edilmesi gereken sorunlar arasında yer alır. Peki kedide dış parazit nedir, belirtileri nelerdir, neden olur ve tedavisi nedir? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Kedilerde Dış Parazit Nedir?

Kedilerde Dış Parazit

Kedilerin derilerine yerleşip onların kanını emerek hayatta kalan canlılara dış parazitler denir. Dış parazitler, kedilerin organlarında bulunmamasına rağmen yine de kediler için çok zararlı olan organizmalardır. Bu organizmalar ile kedilerin sağlığı ve yaşam konforu büyük oranda etkilenir. Ayrıca dış parazitler nedeniyle kedilere iç parazit bulaşma ihtimali de bulunur. Bu yüzden pek çok tedavi yöntemi ve ilaçla yok edilebilen dış parazit sorunu ihmal edilmemelidir.

Keneler, pireler ve akarlar kedilerde görülen başlıca dış parazitler arasında yer alır. Keneler, kedilerin derisine tutunarak onların kanını emen canlılardır. Kenelerin fark edilebilirliği değişiklik göstermektedir. Çok hızlı hareket eden böcekler olan pireler de kediler için zararlı dış parazitler arasında yer alır. Akarlar, kedilerin hem kulağında hem de tüm vücutlarında görülebilen, kulak akıntısına ve vücutta kaşıntıya sebep olan dış parazitlerdir.

Kedilerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin derisine ve tüy köklerine yerleşen dış parazitlerin kedilere çeşitli olumsuz etkileri bulunur. Kedilerin derisine yerleşen bu organizmalar nedeniyle hayvanların ciltlerinde kızarıklık, alerji, döküntü ve yaralar meydana gelebilir. Tüy sağlıkları da olumsuz etkilenir. Dış parazite bağlı olarak tüy kökleri güçsüzleşir ve tüy dökülmesi sorunu yaşanır. Tüylerin parlak ve sağlıklı görünümü kaybolurken daha sağlıksız ve mat bir görünüm oluşur. Özellikle kulaklarında akar bulunan kedilerin kulaklarında siyah veya kırmızı kabuklanmalar görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Sakin Kedi Cinsleri Hangileri?

Kulakları temiz görünümünü kaybeder. Akıntılar nedeniyle daha kirli bir görünüm meydana gelir. Dış paraziti olan kedilerin yoğun bir şekilde kaşındıkları gözlenir. Bu durum onların günlük yaşamlarını ciddi oranda etkiler. Kediler, vücutlarını kaşırken dişleriyle ısırarak rahatsızlık hissine son vermeye çalışabilir. Kedilerin evin sıcak olan kısımlarından ve özellikle halı, mobilya gibi eşyalarından kaçınması da dış parazit için bir işaret olarak kabul edilir. Pire gibi dış parazitlerin çok sevdiği bu kısımlar nedeniyle kediler rahatsızlık duyarak uzaklaşır.

Dış parazitler ile kedilerin davranışlarında ve huylarında da değişiklikler yaşanır. Duydukları rahatsızlık hissi nedeniyle kedilerin daha agresif davranışlar sergiledikleri görülür. Kedilerin kanını emen dış parazitler, kedilerde kansızlık sorunu yaşanmasına neden olur. Bunu anlamak için kedilerin diş etlerine bakılması yeterlidir. Soluk diş etine sahip olan kedilerde kansızlık olması yüksek bir ihtimaldir. Bu durumun sebebi ise dış parazitler veya başka sebepler olabilir. Kedilerin tüylerinde ve yattıkları yerlerde leke bulunması da dış parazitler ile alakalı olabilir.

Kedilerde Dış Parazit Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde dış parazit nedenlerinin başında hijyen gelir. Kedilerin sağlıklarını korumak için hijyen faktörü çok önemlidir. Kedilerin barınma alanları, kedi yatağı ve kedi oyuncuları temiz olmadığı ve başka bir canlıyla ortak beslenme kapları kullanıldığı durumlarda dış parazitin görülme riski artar. Çok sık dışarıya çıkan kedilerde görülme ihtimali yüksektir. Bunun nedeni sokaktaki hijyensiz durumlar, dışkılar ve diğer hayvanlar olabilir. Özellikle hijyensiz olduğu düşünülen ortamlarda kedilerin sokağa çıkmasının kısıtlanması onlar için faydalı olacaktır. Kedileri dış parazitlerden korumak için dış parazit aşılarının zamanında yapılması da önemlidir.

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi Nasıldır?

Kedilerin derisine yapışarak hayatta kalan dış parazitlerin tedavisi fark edildiği an yapılmalıdır. Kedilerin kanlarını emerek beslenen bu canlılar nedeniyle kedilerde alerji, kaşıntı ve döküntü gibi sorunların yanı sıra çok daha ciddi sorunlar da oluşabilir. Dış parazitler nedeniyle kedilere iç parazit bulaşması da mümkündür. Bu sebeple de dış parazitleri kedilerin yaşam konforunu ve sağlığını ciddi oranda etkileyen organizmalar olarak görmek gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Gelişimi Nasıldır?

Kedilerde bulunan dış parazitin türüne göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Bazı dış parazitlerden kurtulmak için kedilerin vücudunu dikkatli bir şekilde kontrol etmek önemlidir. Kedide bulunan dış parazit kene ise deri içerisinde parçasının kalmamasına dikkat edilmelidir. Pire gibi dış parazitlerden ilaç kullanılarak kurtulmak mümkündür. Dış paraziti olan kedilerin tüyleri uygun taraklar ile taranarak bu dış parazitlerden kurtulmak söz konusu olur. Veteriner hekimlerin önerisi ile çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi desteklenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.