Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

16 Maddede Kedilerin Hastalıkları

Abone Ol 
16 Maddede Kedilerin Hastalıkları
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerin hastalıkları, evcil kedi sahipleri tarafından bilinmelidir. Kedi dostlarımız bağımsız ve gizemli hayvanlardır. Sağlık problemi yaşadıklarında bunu gizleyebilme potansiyeline sahipler. Bundan dolayı kedilerin hasta olduklarını anlamak biraz zor olabilir. Bazı yaygın kedi hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak, kedinin genel sağlığı açısından önemlidir. Peki, kedilerde görülen hastalıklar nelerdir? En yaygın kedi rahatsızlıklarını sıraladık.

Kedilerin Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerin Hastalıkları

Kedilerde görülen çeşitli hastalıklar vardır. Bunlar arasından en yaygın olanlarını sizler için listeledik. Kedilerin hastalıkları şu şekilde açıklanabilir:

1. Kedilerde Böbrek Hastalığı

Böbrekler, atıkları filtreler, kan ve su seviyelerini ayarlar. Böbreklerde bir rahatsızlık durumunda kedilerde akut böbrek yetmezliği ya da kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Akut böbrek yetmezliği hızlıca gelişir ve zamanında teşhis edildiği taktirde kedi iyileştirilebilir. Kronik böbrek yetmezliği ise tedavi edilemez. Fakat erken teşhis durumunda kedinin yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Kediler, böbrek hastalığı ile dünyaya gelebilirler. Bunun sonucunda kedi yaşlandıkça böbrekleri iflas edebilir. Enfeksiyonlar, travma, zehirlenme ve tıkanıklık, böbrek sorunlarına sebebiyet verebilir. Kedilerde böbrek hastalığı tedavi edilmezse başka sorunlar da görülebilir.

2. Kedilerde Diş Hastalığı

Dört yaşın üzerindeki kedilerin %50-90 kadarında bir diş hastalığı ortaya çıkar. Kedilerde en fazla görülen diş problemleri arasında diş erimesi, periodontit ve diş eti iltihabı yer alır. Bunların her birinin şiddeti değişebilir. Ayrıca, çoğu diş hastalığı uygun bakım ile önlenebilir.

Bazı durumlarda ağız ve diş hastalığı kedinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyecek ağrı ve rahatsızlıklara neden olur. Bazı kediler ağrıdan dolayı kedi maması tüketmek istemeyebilir. Bu da yetersiz beslenme sonucunda çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hayvanlarda Parazit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

3. Kedilerde Diyabet

Kedilerin hastalıkları arasında bir diğeri de diyabettir. Kedi dostlarımız, insülin üretemedikleri ya da insüline yetersiz yanıt verdikleri zaman diyabet hastası olabilirler. Kedilerde diyabet problemi ciddi bir hastalık olsa da kontrol altına alınması mümkündür. Hatta bazı kediler uygun bakım ile bu hastalıktan kurtulabilirler.

Kedi diyabetine pankreas hastalığı, obezite ve genetik faktörler neden olur. Tatlı kokulu nefes, iştahta değişim, dehidrasyon, artan susama ve sık idrara çıkma, kilo kaybı gibi belirtiler, kedilerde diyabeti işaret edebilir.

4. Kedilerde FIV

Kedilerde feline immün yetmezlik virüsü olarak da bilinen FIV, hayvanın bağışıklık sistemini tehlikeye atan ve onu enfeksiyonlara ve bazı hastalıklara karşı savunmasız bırakan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar.

FIV, kediden kediye ısırık yaraları yolu ile geçer. Dışarıda kavga eden erkek kedilerin FIV geliştirme ihtimalleri daha fazla olur. FIV tanısı kan tahlili ile konur. Bu hastalığın tedavisi bulunmaz. Fakat enfekte kediler, uygun bir tedaviye tabi oldukları taktirde normal hayatlarını sürdürebilirler.

5. Kedilerde Lösemi

Kedilerde FeLV olarak isimlendirilen bu hastalık, kedilerin kanı, dışkısı, tükürüğü ya da idrarı ile yayılır. Kansere yol açan bir retrovirüs olarak kabul edilir. Çoğu kedinin bu virüsü enfeksiyonlu annelerinden doğumda ya da diğer kediler ile temas yolu ile aldıkları bilinir.

FeLV kedinin bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve şiddetli anemiye neden olarak hayvanı diğer rahatsızlıklara karşı zayıflatabilir. İştah kaybı, kilo kaybı, enfeksiyon, kalıcı ateş, kalıcı ishal, çeşitli göz sorunları, nöbetler, nörolojik bozukluklar gibi bazı belirtileri mevcuttur.

6. Kedilerde Kanser

Kedilerin hastalıkları arasında bir diğeri de kedilerde kanser olur. Lenfoma, kedileri etkileyebilen en yaygın kanser çeşitlerinden biridir. Ancak kedilerin sağlığını riske atan çok çeşitli kanser hastalıkları vardır.

Bir tümör genel olarak kanseri işaret ediyor gibi görünse de tek belirti bu olmaz. Bütün tümörler kanserli değildir. Pek çok kedi kanser vakası farklı edilmeden kalabilir. Bundan dolayı erken teşhis için düzenli veteriner kontrolleri çok önemlidir. Kedilerde kanser belirtileri arasında kusma, ishal, anoreksiya ve kilo kaybı bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedim Geceleri Miyavlıyor, Kedi Miyavlaması Neden Olur?

7. Kedilerde Obezite

Kedilerin hastalıkları listesinde obezite de yer alır. Genel olarak uygun kilonun yüzde yirmi üzerinde ağırlığa sahip olan bir kedi obez kabul edilir. Kedilerde obezite bir kedinin ömür süresini azaltabilir. Bunun yanı sıra kediyi farklı hastalıklara ve sağlıklı problemlerine karşı çok daha duyarlı hale getirir.

Kedinizin obez olup olmadığını anlamak için veteriner desteği almak gerekir. Eğer kediniz obez ise veteriner, uygun tedavi ve yaşam değişiklikleri hakkında size bilgi verecektir.

8. Kedilerde Pankreatit

Pankreas, insanlarda olduğu gibi kedilerde de sindirim sürecinde hayati fonksiyona sahiptir. Pankreatit, pankreas iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Kedilerin hastalıkları arasındadır. Bu rahatsızlığa karaciğer ve bağırsak iltihaplanması eşlik eder.

Kedilerde pankreatit hastalığının nedenleri bilinmez. Fakat diyabet ve bağırsak hastalığı bulunan kedilerde bu hastalığın geliştiği söylenir. Kedilerde pankreatit belirtileri arasında iştah azalması, karın ağrısı, kusma, ateş ve ishal bulunur.

9. Kedilerde Hipertiroidizm

Kedilerin hastalıkları listemiz hipertiroidizm ile devam ediyor. Bu, orta yaşlı ve yaşlı kedileri etkileyen bir tür endokrin hastalık olarak bilinir. Genel olarak tiroid bezindeki iyi huylu büyümelerden kaynaklanır. Bu da onun boyutunu ve işlevini artırır. Kedilerde hipertiroidizm belirtileri arasında huzursuzluk, kilo kaybı, iştah artışı ve aşırı miktarda enerji gözlemlenir.

10. Kedilerde İshal

İshal de kedilerin hastalıkları arasındadır. İshal, kedi için rahatsız edici bir durum olabilir. Muhtemelen ciddi bir problemin belirtisi olarak kabul edilir. Ara sıra kedinin ishal olması endişe verici bir durum olmamakla beraber bunun artış göstermesi, farklı hastalıkları işaret eder. Bundan dolayı kedinin sık olarak ishal sorunu yaşaması, veteriner desteği gerektirir.

11. Kedilerde Kusma

Kedi dostlarımız tüy yumağı oluşturmaları ve çok hızlı yemeleri gibi durumlarda mide rahatsızlıkları yaşayabilirler ve kusabilirler. Kusmanın farklı nedenleri de bulunur. Kediniz kusuyor ise onu veterinere götürmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Tuvalet Eğitimi Nedir? Bu Eğitim Tam Olarak Nasıl Verilmelidir?

12. Kedilerde Pire

Kedi pireleri gezegende en çok bulunan pire çeşitleridir. Esasen kedi piresinin ortadan kaldırılması oldukça zordur. Kedinin pire problemi yaşamaması için aşılanması önemlidir. Pireler, hem insanlara hem de hayvanlara zararlı hastalıkları taşıyabilirler.

Kedinin yaşam alanı düzenli olarak temizlendiği taktirde pire koruması da mümkün olur. Bu nedenle kedi oyuncakları, kedi yatağı ve kedi mama kapları gibi birçok ürün temiz tutulmalı, kedi zamanında aşı olmalıdır.

13. Kedilerde Tenya

Tenya, kedilerin hastalıkları arasında konumlanır. Bu bağırsak parazitleri kedileri ve köpekleri etkiler. Genel olarak pire vasıtası ile bulaşır. Tenyalar kedi tarafından yutulur ve kedinin dışkısında gözlemlenir. Tenyaların ciddi problemlere neden olması nadirdir. Fakat kedide kusma sorununu beraberinde getirebilir.

14. Kedilerde Göz Sorunları

Kedilerde göz problemleri bir hayli yaygındır. Konjonktivit, katarakt ve glokom başta olmak üzere pek çok farklı göz hastalığı, kedinin görüş kabiliyetini etkiler. Erken teşhis durumunda kedinin göz sorunu başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilir. Bundan dolayı rutin veteriner kontrolü bu hususta da önem arz eder.

15. Kedilerde Kuduz

Kedilerin hastalıkları arasında kuduz da bulunur. Kuduzdan en çok etkilenen hayvanlar, kediler ve köpeklerdir. Kuduz bir hayvan tarafından ısırılan kedi, bu hastalığı kapar. Bunun sonucunda kedide nöromüsküler etkiler haricinde davranış değişimleri de gözlemlenir. Ölümcül bir hastalık olduğu için kedinin mutlaka kuduz aşısı olması gerekir.

16. Kedilerde Saçkıran

Hem insanları hem de hayvanları etkileyen bir mantar enfeksiyonu olan saçkıran, kedilerde de görülür. Mantarla direkt olarak temas sonucunda gelişim gösterir. Kaşıntı, tüy dökülmesi, ağrı, kuruluk ve kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Oral ve topikal ilaç kullanımı yoluyla tedavi edilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.