Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

FIV Nedir? Kedi AIDS Hastalığı Nasıl Bulaşır? FIV Belirtileri

Abone Ol 
FIV Nedir? Kedi AIDS Hastalığı Nasıl Bulaşır? FIV Belirtileri
2299.00₺

1730.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1545.00₺

1230.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1999.00₺

1785.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2395.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

FIV nedir? FIV kedilerde görülebilen ciddi rahatsızlıklardan biridir. FIV için bir tedavi olmasa da kedilerin çeşitli takviyeler ile desteklenmesi ve sağlıklı bir hayat sürmesi mümkün olabilir. Feline Immunodeficiency Virus olarak bilinen virüs, immun sistemin güçsüz kalmasına neden olan bir virüstür. Bu virüs doğrudan kedilerin immun sistemine saldırır ve kedilerin zamanla savunmasız kalmasına neden olabilir.

Dünya çapındaki kedilerin %2 – %3’ünde görülen FIV hastalığı kedilerin farklı hastalıklara da açık hale gelmesine neden olabilmektedir. HIV virüsü ile benzer yapıya sahip olan FIV virüsünün insanlara ve diğer hayvanlara bulaşması söz konusu değildir ancak kediler arasında bulaşma oranı oldukça yüksektir. Peki, FIV nedir? FIV nasıl bulaşır? Etkilerini azaltmak için neler yapılabilir?

FIV Nedir ve Nasıl Bulaşır? Kedi AIDS Hastalığı Nedir?

Kedi immün yetmezlik virüsü ya da kedi FIV, ilk olarak ABD’de kedilerde keşfedilen bir retrovirüs enfeksiyonudur. Virüs, kedigiller üzerinde benzer bir etkiye sahip olduğu için genellikle kedi HIV ya da kedi AIDS olarak adlandırılır. FIV pozitif kediler, hastalık belirtileri göstermeden önce sistemlerinde yıllarca virüse sahip olabilir.

Virüs, bir kedinin bağışıklık sistemindeki hücreleri öldürerek veya zarar vererek çalışır ve genellikle beyaz kan hücrelerini hedef alır. FIV’in kedilerde devam eden hasarı, sonunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Bu gerçekleştiğinde, FIV’li kediler ikincil enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelebilir.

İnsanlar genellikle FIV ve kedi lösemi virüsünün aynı hastalık olduğunu düşünürler çünkü kedilerde benzer semptomlara neden olabilirler. Her ikisi de retrovirüs ailesinden kaynaklansa da farklı hastalıklardır.

FIV temelde HIV ile benzer bir virüstür. Kedilerin insanlara ya da başka hayvanlara bulaşması söz konusu değildir ancak diğer kedilere kolaylıkla bulaşabilir. Temelde immun sisteme saldıran Feline Immunodeficiency Virus, özellikle de ısırma yolu ile rahatlıkla bulaşabilmektedir. Genellikle kısırlaştırılmamış sokak kedilerinde görülme oranı yüksek olan bu virüs, kedilerin immun sistemini zamanla güçsüz bıraktığı için çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

Anne sütü ile bulaşabilen, nadiren de olsa çiftleşme sırasında bulaştığı tespit edilen bu virüsün bulaşması için en yaygın yol ısırmadır. FIV pozitif olan kediler ile diğer kediler çiftleşme, ısırma gibi yöntemler ile bir araya gelmezse aynı evde yaşayan, yan yana uyuyan ya da oyun oynayan FIV pozitif bir kedinin sağlıklı kediye virüs bulaştırma oranı oldukça düşüktür. Virüsün bulaşması için ısırma, anne sütünden tüketme ya da nadiren çiftleşme gibi yöntemlerin uygulanmış olması gerekir. Yan yana bulunan, ısırmadan oyun oynayan kedilerin birbirine FIV bulaştırma olasılığı yok denecek kadar azdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pars Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

FIV bulaşan kedilerde rahatsızlık uzun bir süre fark edilmeyebilir. FIV genellikle uzun bir süre yayılma dönemindedir ve immun sisteme zarar vermeye başlar. Uzun bir süre sonra dahi kedinizin FIV pozitifi olduğunu görmeniz mümkün olabilir. Bu sırada FIV kedinizin immun sistemine saldırarak onu güçsüz bırakmak için savaşacaktır.

FIV Belirtileri Nelerdir? Kedi AIDS Belirtileri

FIV nedir açıkladıktan sonra bu rahatsızlığın belirtilerinden bahsedelim. Kedi FIV virüsü bir kedinin sisteminde yavaş hareket edebildiğinden, kediniz herhangi bir belirgin belirti göstermeden yıllarca devam edebilir. Bir kedi hastalık belirtileri göstermeye başladığında, hastalık, çeşitli nöbetlere neden olabilir ve ardından uzun süre görünür bir sağlık durumu izleyebilir.

Aşağıdaki FIV semptomlarından herhangi birini göstermeye başlarsa, kedinizi veteriner muayenesine götürmek iyi bir fikirdir:

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • İshal
  • Ateş
  • Tüy problemleri
  • Kötü huylu tümörler
  • Sık sık rahatsızlanma
  • Ağız ve diş etlerinde inflamasyon
  • İdrar kesesi, deri ve solunum sistemi problemleri
  • Davranış değişiklikleri
  • Kanama bozuklukları
  • Kemik iliği problemleri

Kedilerde görülen bu belirtiler genellikle FIV bulaştıktan uzun bir süre sonra fark edilir çünkü hastalık vücutta oldukça yavaş şekilde etki gösterir. Kedinizin hasta olduğunu uzun bir süre sonra anlamanız mümkündür. Bu sebeple kedinizi sokak kedileri ile temas halinde olmaması için korumanız ve aşılarının tam olduğundan emin olmanız önemlidir.

Kedilerde görülen FIV hastalığı onların immun sistemlerinin zayıflamasına neden olacağı için pek çok hastalığa da daha açık hale gelmelerine neden olacaktır. Bu nedenler kedinizde farklı hastalıkları da gözlemlemeniz mümkün olabilecektir. Eğer kedinizin kontrollerini düzenli şekilde yaptırır ve aşılarını aksatmazsanız FIV hastalığına sahip olması olasılığını da büyük ölçüde azaltmanız mümkün olabilecektir.

Kedinizin sağlığını koruyacak besleyici kedi mamaları için online mağazamıza göz atabilirsiniz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediden AIDS Bulaşır Mı? Kedi AIDS Bulaşıcı Mı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.