Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Tuvalet Eğitimi Nedir? Bu Eğitim Tam Olarak Nasıl Verilmelidir?

19.03.2021
1.744
Abone Ol 
Kedi Tuvalet Eğitimi Nedir? Bu Eğitim Tam Olarak Nasıl Verilmelidir?
2635.00₺

1693.55₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1100.00₺

827.53₺

Enjoy Multi Colour Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2657.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızın konusu kedi tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusunu yanıtlar nitelikte olacak. Evinize bir kedi getirme kararı aldınız. Henüz yavru olan bu kedi sizi çok sevdi, sizinle oyunlar oynamaya başladı. Az çıkan sesi ile size bir şeyler anlatma amacı güttü.İyice birbirinize alışmaya başladınız. Peki ya tuvalet? Kediniz tuvaletini nereye yapacak? İşte tam bu sırada devreye kedilerde tuvalet eğitimi konusu giriyor. İşte tüm detaylarıyla bu eğitime dair bilgiler…

Atılacak İlk Adım

Kedi tuvalet eğitimi

Klozet ve Bir Kedi

Yavru olan kedilerin yavru köpekler kadar zor geçen bir tuvalet eğitim süreçleri olmuyor. Kediler, annelerini izlemek sureti ile tuvaletlerini nereye ve ne şekilde yapacaklarını hemen öğrenebiliyorlar. Ufak olan kediler üç haftalık oluncaya dek tuvaletlerini tek başlarına yapamıyorlar.

Anne olan kedi her yemek sonrasındaki süreçte bebek kedilerin karın ve makat kısmını ovalamak sureti ile onların tuvalete gitmelerine yardım eder. Bir aylık oldukları süreçte ise kendi kendilerine tuvalete gidebilirler ama kum kabına anında uyum sağlamaları zordur.

Kedi tuvalet eğitimi sürecinde kum kabının büyük bir önemi vardır diyebiliriz. Kediniz henüz bir aylık olduğunda kum alışmasını istiyorsanız ona yardım etmelisiniz. Kediniz evinize girdiği zaman yavruyken basit olan birkaç adımla kedinizi kedi kumuna kolayca alıştırabileceksiniz.

Kedinize Kum ve Kum Kabı Seçerek İşe Koyulmaya Başlayın

Pet sektörü içerisinde üstü kapalı olan, otomatik biçimli olan birçok farklı kum kabına rastlamanız mümkün olacaktır. Ama yavru kedinize tuvalet eğitimi verebileceğiniz kum kabı, en sade kum kabı olmalıdır. Çünkü bahsettiğimiz kum kapları kediyi korkutma ihtimali olan şeylerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Singapura Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Bu da tuvaletini başka bir yere yapmaya alışmasına neden olacağı için olumsuz bir durum olmaktadır. Kediniz büyüdüğü zaman ona değişik bir kum kabı satın almanızda sorun olmayacak demektir. Kullanışlı, kaliteli ve sade bir kum kabı satın aldığınızda kedinize en uygun olan kumu da seçip eğitime başlangıç yapın.

Birçok kedi kumu çeşidi var. Fakat kedi bakan birçok insan topaklanan kedi kumunu seçiyor. Topaklanan kedi kumu türlerinin genel olarak tercih edilme sebebi ise topaklanan dışkıyı kumdan rahatlıkla alarak çöpe atmanın kolaylaşması durumudur. Böylece kumun tamamını değiştirmeden uzun süre kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra topaklanan kedi kumları aracılığıyla kedinizin dışkısının kokusunu da almamış olacaksınız. Kedinize kedi kumu ve kedi kum kabı satın aldıysanız şimdi eğitime başlama zamanı gelmiş demektir. İşte kedi tuvalet eğitimi ile alakalı tüm detaylar…

Eğitim Şart ve Önemli

Kediniz evinize girer girmez dışkılama kazalarına karşı önlem almak açısından tüm evi kullanmasına müsaade etmemelisiniz. Dostunuzun her zaman en çok zaman geçirdiğiniz alanda kalmasını sağlarsanız iyi olur. Bunun sonucunda size ve eve kolayca alışır. Olası bir kaza durumunu da engellemenin keyfini yaşarsınız.

Tuvalet eğitiminin ilk zamanlarında evinizin yatak odasının kapısını kapatıp kaka ve çiş kazalarını engelleyebilirsiniz. İlk sırada yapmanız gereken şey ise kum kabını kedinizin su ve mama kabının uzağına yerleştirmek olmalıdır. Bunun nedeni ise kedilerin mamalarına yakın olan kum kabını kullanmak istememesidir.

Ufak arkadaşınızı mamasını yedikten sonra ya da uykudan uyandıktan birkaç dakika sonrasında nazik bir hareketle kum kabına yerleştirin. Kediniz kum kabında tek başınayken onu rahat bırakmayı da asla ama asla unutmayın. Çevresini koklamasına, neyin ne kısımda yer aldığını anlamasına müsaade edin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?

Kedi tuvalet eğitimi böyle başlar… Doğalarından ötürü kediler kakalarının ve çişlerinin üzerini örtme eğiliminde olan çok temiz canlılar olmaktadır. Bu sebeple, ufak kedinizin kendi kendine kum kabındaki kumu eşelediğini görebilirsiniz. Şayet eşelemiyorsa ön patisini tutup azıcık kuma sürtün ve onu cesaretlendirin.

Kediniz kum kabını kullanmaya başladığı zaman onu alkışlayın. Bunu çok sert yapmayın, onu ürkütmesin. Her saat başı onu kum kabına koyun ve tuvalet rutininin oluşmasına yardımcı olun. Böylece eğitimi en iyi şekilde tamamlamış olacaksınız.

Kedinizin Tuvaletinin Geldiğini Kolayca Anlayabilirsiniz

Kedilerin tuvaletinin geldiğini uyku ya da yemek sonrasında kumu eşelemeye çalışmasından kolayca anlayabilirsiniz. Yavru kedinin kum kabına alışabilmesi için birkaç kez kabın içerisinde kendi idrarının kokusunu alması kafi olacaktır. Kendi çişinin kokusunu tanımış olan kedi direkt olarak kum kabına gider.

Kedinizin tuvalet eğitimini vermeniz maksimum bir hafta sürecek bir mesele olacaktır. Verdiğimiz ipuçlarını kullanarak kedinizin tuvalet eğitimini tamamlayabilirsiniz. Böylece sorunsuz bir şekilde bu durumu da çözmüş olursunuz.

Kedi Tuvalet Eğitimi Kazalarına Kendinizi Hazırlayın

Ufak dostunuz evinize girdiği an itibarıyla birçok eğitimle baş başa kalacağı için küçük kazaların yaşanması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür normal kazalarla baş edebilmek için sıklıkla kum kabına kedinizi koyun. Bunu tekrarlarsanız kediniz buna alışacaktır.

Kediniz yetişkin bir kediyse ufak tefek kazaların birçok farklı nedeni bulunabilir. Kediniz için seçtiğiniz kum kabı, kum kabının yeri ya da kumun önemi vardır. Dostunuz bunlardan herhangi birini sevmediyse sorun çıkaracak demektir. Kedi tuvalet eğitimi konusunda bu detaylar büyük önem taşımaktadır.

Kediniz Ya Hastalanmışsa, O Zaman Ne Olacak?

Ufak arkadaşınız hastalandığı için tuvaletini kum kabına değil de kum kabının dış kısmına yapabilmektedir. Sevimli arkadaşınız rahatsızlığından ötürü tuvaletini kum kabının dış kısmına yapıyorsa idrar yolları hastalanmış olabilir. Kedinizin kum kabını kullanmamasının sebepleri içerisinde cinsel bir olgunluğa erişmiş olması da yer alabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  European Burmese Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Yetişkin erkek bir kedi kızgınlık zamanında dişi olan kedinin ilgisini çekebilmek için türlü alanlara idrarını püskürtür. Böylece işaret bırakmış olur. Kediniz işaret koyuyorsa onu kısırlaştırmanızın tam zamanı gelmiş demektir. Veteriner hekimden alacağınız bir randevunun ardından ufak bir operasyonla beraber kedinizin evin çeşitli bölgelerine işaret bırakmasını engelleyebilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi konulu yazımız umarız kedinize faydalı olmuştur. Kedinizle huzurlu bir yaşam dileriz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.