Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Alerjisi Öksürük Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Kedi Alerjisi Öksürük Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2999.00₺

2750.00₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
799.00₺

623.41₺

Purina Gourmet Gold Sığır Etli Tavuklu 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3420.00₺

2423.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2018.32₺

1344.55₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedi alerjisi öksürük sık yaşanmasa da bazı kedilerde görülür. Zaman zaman hepimiz öksürürüz ve aynı şey kediler için de geçerlidir. Öksürük, vücudun solunum yolundaki maddeleri temizlemesine yardımcı olan bir reflekstir. Kediler, farenks, gırtlak, nefes borusu ve daha küçük hava yollarını (bronşlar) çevreleyen “öksürük reseptörlerini” rahatsız eden bir şey olduğunda öksürür.

Kedi Alerjisi Öksürük Problemi

Kedilerde öksürük genellikle endişelenecek bir şey değildir. Daha kronik veya şiddetli öksürüklere ya da diğer semptomlarla ilişkili olanlara dikkat etmenizde yarar vardır.

Evcil hayvanların tüylerinden kaynaklanan pek çok alerji türü vardır. Bu alerjiler kedilerin, köpeklerin ya da farklı evcil hayvanların tüylerinden kaynaklanabilir. Kedilerin tüylerinden dolayı alerjik reaksiyon görülmesi olasıdır. Özellikle de kedilerin tüylerinin yoğun olması ve sürekli dökülmesi alerjinin şiddetli şekilde görülmesi riskini arttırır.

Bu alerjiler ayrıca kedilerin tüyleri ile eve taşıdığı toz ya da polenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle alerji nedenini belirlemeniz önemlidir. Peki, kedi alerjisi öksürük belirtisi ile görülür mü? Evcil hayvanlara karşı olan alerjilerin nedenleri nedir? Hangi belirtiler ile görülür?

Kedi Alerjisi Öksürük ve Farklı Belirtiler

Bir kedinin öksürüğünün olası nedenlerinin listesi uzundur, ancak bazen sorun açıktır. Özellikle tozlu yeni bir kedi kumu aldıysanız ve kediniz tuvaletini yaparken öksürmeye başlarsa, sorunun kedi kumundan kaynaklandığını tahmin edebilirsiniz. Kedi alerjisi öksürük sorunu başka bir nedenden dolayı da kaynaklanabilir.  Solunduğunda, herhangi bir tür tahriş edici madde öksürüğe neden olabilir. Daha kalıcı kedi öksürüğü, duman gibi tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmadan kaynaklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Alerjisi Nasıl Geçer? Bu Bir Hastalık mıdır? Tedavisi Mümkün müdür?

Veterinerler, tam bir sağlık geçmişi, fizik muayene ve teşhis testleri kullanarak kedi öksürüğünün nedenini teşhis eder. Bu konuda bir diğer önemli detay da kedilerde ıslak öksürük ile kuru öksürük arasındaki farktır.

Islak öksürük terimi, balgam oluşturan bir öksürüğü, yani enfeksiyona yanıt olarak solunum yolunda sıklıkla üretilen kalın mukus anlamına gelir. Artan balgam üretimi, vücudun virüsleri, bakterileri, hastalıkla savaşan hücreleri ve diğer maddeleri akciğerlerden temizlemesine yardımcı olur.

Kuru öksürükler ise çok fazla balgam üretmez. Kedilerde kuru öksürük tipik olarak astım, solunan yabancı cisimler ve kanser gibi durumlarla ilişkilidir. Bu ayrımlar kesin değildir, ancak sizi ve veterinerinizi olası bir tanıya yönlendirmeye yardımcı olabilir.

Kedi alerjisi aslında genel olarak evcil hayvanların tüylerinden ve tüylerinde taşıdıkları toz ve benzeri maddelerden kaynaklanan bir alerjik rahatsızlıktır. Kediler fazla miktarda alerjen üreterek bunu etrafa yayarlar. Etrafa yayılan bu alerjenler de insanların öksürük, hapşırma, burun akıntısı ve benzeri belirtiler göstermesine neden olur.

Kediler tükürüklerindeki alerjenleri tüylerine ve doğal olarak temas halinde oldukları her yere yayabilirler. Deri ve tüylerden dökülen alerjenler de kedilerim temas halinde olduğu her alana yayılır. Bu nedenle kedi olan bir ortama anlık olarak girmek bile alerji belirtilerinin görülmesine neden olabilir.

Kedi gibi farklı evcil hayvanların yaydığı alerjenler sağlığı ciddi ölçüde etkileyebilir. Bu alerjenler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin astım hastalarının üçte birinden çoğunda hayvanlara karşı alerji mevcuttur. Bu durumda kedilerin astımı tetiklemesi ve belirtilerin artmasına neden olması da mümkün hale gelir.

Kedi Alerjisinde Hangi Belirtiler Görülür?

Kedi alerjisi öksürük genel anlamda şu semptomlara neden olabilir:

  • Hapşırma
  • Öksürük nöbetleri
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde kaşınma
  • Gözlerde sulanma
  • Hırıltılı nefes alma ve öksürme
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilere Süt Verilir mi? Yavru Kedilere Süt Vermek Yanlış mıdır?

Bu belirtiler genel olarak hayvanlara karşı olan alerjilerde görülür. Kedilerin tüyleriyle ya da farklı şekillerde yaydığı alerjenler nedeniyle bu belirtiler görülebilir. Özellikle de şiddetli öksürük nöbetleri görüldüğü zaman evcil hayvanınız ile vedalaşmak çok zor olsa da sağlığınız için bunu denemeniz gereklidir.

Görülen belirtiler ayrıca astım hastalığını tetikleyici özelliğe sahip olabilir. Astım hastalığına sahip olan kişilerin neredeyse yarısında hayvan alerjisi de mevcuttur. Bu nedenle de sağlığınızı olumsuz etkilememesi için evcil hayvanınız ile vedalaşmanız gerekli olabilir.

Kedi Alerjisi Şüphesinde Ne Yapmak Gerekir?

Kedilere ya da genel olarak evcil hayvanlara karşı alerjiniz olduğuna dair bir şüpheniz varsa bunu anlamak için kedinize ait tüm eşyaları da kediniz ile birlikte evden uzaklaştırmanız gerekir. Kediniz evden uzaklaştıktan sonra tüm evin temizlenmesi gerekir. Koltuklar, duvarlar, tüm tekstil ürünleri ve kedinizin temas ettiği alanlar birkaç kez silinmeli ve temizlenmelidir. Bu sayede kediniz gittikten sonra ardında bıraktığı alerjenler de ortadan kaldırılabilir.

Kediniz gittikten sonra yapacağınız detaylı temizlik sonucunda hala öksürük, hapşırma ve benzeri belirtiler devam ediyorsa doktor desteği almanız gerekir. Eğer evcil hayvan alerjenleri ile ilgili bir problem mevcut değilse kedinizin sizin için tehlike yaratmadığı da söylenebilir. Yine de kedinizin alerjen bir etken olabileceğini unutmamalısınız. Kendi sağlığınız için ondan ayrılmanız daha doğru olabilir.

Kediniz için en iyi kedi bakım malzemeleri Pet Shop Zoo‘da!

Kedi bakımı hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.