Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?
1050.00₺

818.65₺

Pro Plan Sterilised Somonlu Kısır Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
3499.00₺

2729.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1399.00₺

811.65₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
2299.00₺

1730.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedilerde kuduz, bu hayvanların merkezi sinir sistemine zarar veren ölümcül bir virüstür. Bu hastalık hem insanlara hem de diğer hayvanlara ısırık yoluyla bulaşır. Kuduz en fazla kokarcalar, rakunlar ve yarasalar gibi vahşi yaşamda yaygın olarak görülür. Fakat evcilleştirilmiş kedi ve köpeklerin yanı sıra diğer sıcak kanlı hayvanlara da bulaşabilir.

Kedilerde Kuduz Nedir?

kedilerde kuduz

Kedilerde kuduz vakası sayısı, esasen köpek vakalarını aşar. Bunun en büyük sebebi belki de kedilerin dışarıda daha serbest bir şekilde dolaşıyor olmalarıdır. Özellikle gece saatlerinde sokak hayvanları daha sık olarak dışarıda olurlar ve bu da kuduza yakalanmalarına yol açabilir.

Bir kedi kuduza maruz kaldıktan sonra semptomların görülmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Kuduz belirtileri meydana geldiğinde ölüm çoğunlukla on gün içinde gerçekleşmektedir. Hayvanlarda kuduzun tedavisi bulunmaz. Bu yüzden kedilerin kuduz aşısı olmaları son derece önemlidir.

Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kedi dostlarımızda kuduz belirtisi üç farklı evrede kendini gösterir. Bu evreler aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

1. Kedilerde Kuduz Yarası

Kedinizde kuduz semptomları belirmeden evvel vücudunun çeşitli yerlerinde kuduz yarası görebilirsiniz. Bu, kuduz enfeksiyonunun herhangi bir hayvandan kedinize bulaştığını işaret eder. Kedinizin kokarca, yarasa ya da rakun gibi hayvanlarla temas ettiğinden eminseniz; vücudunda yara görmeseniz dahi onu veterinere götürmeniz önemlidir.

Herhangi bir yara, veteriner tarafından mümkün olan en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Bu evrede yeniden aşı yapılması tavsiye edilmektedir. Bu aşı kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kuduzun sinir sisteminde ilerleyip ölümcül hale dönüşmesini engelleyebilir.

Kediniz daha önce hiç kuduz aşısı olmadıysa, sonuç çoğunlukla ölümdür. Bu noktada hayvanın karantinaya alınması ve semptomlar bakımından izlenmesi gerekir. Aşı olsun ya da olmasın herhangi bir hayvan kuduz belirtileri göstermeye başladığında durumun ölümle sonuçlanması ne yazık ki yüksek ihtimaldir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En İyi Kedi Maması Markası 2022

Kedilerde kuduz için kuluçka zamanı bir-üç ay kadardır. Fakat bazı hallerde bu süre daha uzun olabilmektedir. Bu zaman içinde virüs vücuttan sinir sistemine geçiş yapar ve ardından beyine ulaşır. Kedilerde kuduz belirtileri bu dönemin sonunda kendini gösterir. Belirtiler ortaya çıktıktan ortalama on gün sonra ise ölüm gerçekleşir.

2. Prodromal Evre

Bu evre, kedinin davranışlarının kuduzdan etkilendiği zamandır. Kedi dostunuz aniden utangaç olmaya başlayabilir ve sürekli saklanabilir. Kedi maması yemeye karşı iştahsızlık ortaya çıkabilir. Davranış ve kişilik değişiklikleri kediye göre farklılık gösterebilir. Kimi kediler bu dönemde çok belirgin kişilik değişiklikleri sergileyebilir. Bazı kediler de sadece hafif değişiklikler gösterebilir. Bu da problemi tanımlamayı zorlaştıran bir durumdur. Bu süreç ortalama olarak iki-üç gün sürmektedir.

3. Öfkeli Aşama

Bu dönemde kediler daha aşırı davranışlar sergiler. Kedilerde kuduz bu aşamada kedilerin telaşlı ve huzursuz olmalarına yol açar. Hatta normal görüntü ve seslere aşırı tepki verebilirler. Pek çok kedi belirgin bir neden olmaksızın agresif hale gelir. İnsanlara, diğer hayvanlara saldırabilirler. Aynı zamanda koordinasyon bozukluğu, dokunmaya aşırı tepki verme, denge kaybı ya da nöbet belirtileri de ortaya çıkabilir. Bu süreç de ortalama olarak 1-7 gün arasında devam eder.

4. Felç Aşaması

Kedilerde kuduz hastalığının son aşamasıdır. Bu süreçte kedinin iyice halsizleştiği görülür. Zaman geçtikçe kedinin başında, boynunda ve göğsünde felç gerçekleşir. Bir süre sonra ise kedi artık ses çıkaramaz ve yutkunamaz hale gelir. Ardından ağızdan köpüklü maddeler çıkmaya başlar. Kedi yutkunamadığı için tükürük aşırı duruma gelir. Bu da kedinin ağzından köpük çıkmasını teşvik eder.

Kedinin güçsüzlüğü felce dönüşme aşamasında iken nefes alma problemleri de ortaya çıkar. Nefes almayı kontrol eden kasların çalışması zayıflar. Sonuç olarak kedi maalesef ki ölür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  27 Maddede Kedi Irkları ve Özellikleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.