Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cymric Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Cymric Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Cymric kedi ırkı sevecen tavırları ile öne çıkar ve uzun tüylü bu kediler kuyruksuz ırklardan biridir. Bu nedenle de oldukça ilgi çekici olan Cymric ırkı kediler, kedi severler arasında popüler evcil hayvanlardır. Irkın özelliklerine ve bakım ihtiyaçlarına göz atalım.

Cymric Kedilerinin Karakter Özellikleri

Cymric

İlgiyi seven, genel olarak konuşkan yapıya sahip olan, sahibine olan düşkünlüğü ile bilinen bu kediler genel özellikleri bakımından Manx’lara sıklıkla benzetilmektedir. Onlardan ayrılan en temel özellikleri ise uzun tüylü oluşlarıdır.

Sahibine olan düşkünlüğü ile bilinen bu kediler ilgi görmeye bayılır. Sahibinin peşinde dolaşmaktan, onunla oturmaktan ve sahibi ile oyun oynamaktan mutluluk duyan ırk, ilgi görmediklerinde ya da yalnız kaldıklarında ilgi isteklerini belli edebilirler. Bu yüzden de çalışan, uzun saatler boyunca evde olmayan kedi sahiplerinin Cymric ırkı kedileri ile mümkün olduğunca çok vakit geçirmesi en doğrusu olacaktır. Bu kedilerin genel karakteri ilgi görmeye yatkın olsa da Cymric kedilerinin evde tek kalması da pek sorun olmaz çünkü cins gün içinde kendisini eğlendirecek farklı aktiviteler bulabilir. Bunun için yeterli kedi oyuncağı olması önemlidir.

Yeterince zeki olan bu kediler, eğitilmek için uygun olan ırklardan biridir. Zekası ve söz dinleyen yapısı nedeniyle kolaylıkla eğitilebilir. Bu nedenle de bir Cymric ırkı kediye sahipseniz onu eğitmek için diğer kedilerden daha az efor sarf edeceğinizi düşünebilirsiniz.

Bu kedilerin en belirgin özelliği, herhangi bir tehdit ya da sorun karşısında miyavlama ve saldırma güdülerinin olmasıdır. Cins herhangi bir problem hissettiğinde adeta bir bekçi köpeği misali sahibine durumu haber vermek için miyavlar. Cymric kedilerinin miyavladığını duyarsanız bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin başka bir kediyi ya da evcil hayvanı tehdit olarak görebilir, herhangi bir şeye sinirlenebilir. Bu durumda saldırmaktan ya da ona karşı koymaktan çekinmeyen cesur bir karaktere sahiptir.

Sürekli tetikte bekleyen bu kediler uzun yıllar boyunca gemilerde fare avcısı olarak kullanıldı. Bu nedenle tarihine baktığınızda da korumacı, sahiplenici ve sahibine karşı sadık bir karaktere sahip olduğunu görebilirsiniz. Cymric ırkına mensup olan kediler avcılık yetenekleri gelişmiş, hareketli ve son derece aktif bir cinstir. Bu nedenle de tehdit ya da sorun algıladıkları zaman harekete geçer ve onu yakalamak için çaba sarf eder.

Cymric Kedilerinin Tarihçesi

Doğal mutasyon sonucu ortaya çıkan Cymric kedilerinin geçmişi 1750’li yıllara kadar dayanıyor. Bu yıllarda ilk olarak Britanya’da görülen ırk, sonrasında gemiler ile seyahat ettirilirken farklı ülkelerde yaygınlaşmaya başladı. Ortaya çıktığı ilk yer olduğu düşünülen Isle Of Man adası ise kuyruksuz kedileri ile ün kazandı. 1994 yılında bir ırk olarak tanınan Cymric kedileri, gemilerin içinde görev aldıktan sonra farklı ülkelerde de popüler oldu ve bu alanlarda çoğalarak dünya tarafından tanınmaya başladı. Günümüzde pek çok ülkede görülen bu kedilerin yetiştiriciliği hala yapılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede İri Gözlü Kedi Irkları

Cymric Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

3.5 kilogram ile 6 kilogram arasında değişebilen ağırlıkta olabilen bu kedilerin erkekleri dişilerinden daha iri olabiliyor. Kuyruksuz olması ile dikkat çeken bu kedilerin en belirgin özelliklerinden bir diğeri ise uzun tüylü olması. Bu, onu Manx’lardan ayırıyor ve farklı bir ırk olarak ortaya koyuyor.

Yoğun, parlak, yumuşak ve iki tabakalı tüyleri ile dikkat çeken cinsin kürklerinin rengi sadece beyaz olabiliyor ancak beyaz ile birlikte farklı renk kombinasyonlarının da görülmesi mümkündür. Örneğin kürklerinde beyaz ve kahvenin tonlarını bir arada barındırabiliyor. Yine de en sık görülen kürk rengi Cymric kedileri için beyaz renktir.

Gözlerinin rengi genel olarak kürklerinin rengi ile uyumludur ve tüylerin rengine göre değişiklik gösterebilir. Mavi, yeşil – sarı ve kahverengi – kestane gibi farklı renklerde olabilen göz renkleri kürkün rengine uygun olarak farklılaşabiliyor. Yuvarlak ve geniş bir kafaya sahip olan bu kedilerin geniş, içe doğru kıvrık ve orta uzunlukta kulakları bulunuyor.

Kaslı ve güçlü bacak yapısına sahip olan bu kedilerin bacakları kısadır. Tüyler özellikle de boyun hizasında yoğunlaşır ve baş ile boyun kısmında tüylerin seyreldiği görülebilir. Patilerde ve kulaklarda püsküllü bir tüy yapısı görülmektedir. Oval ve kıvrık biçimli patilere sahip olan bu kedilerin en belirgin özelliği göze çarpan bir kuyruklarının olmamasıdır. Bu nedenle de onu ayırt etmek için kuyruğuna bakmanız oldukça önemlidir.

Cymric Kedi Bakımı

Bu kedilerin tüylerinin sık şekilde taranması gerekir. Mevsim geçişlerinde kedilerin tüylerinin daha sık şekilde dökülmesi mümkündür. Bu dönemde tüylerin daha sık şekilde taranması önemlidir. Cymric kedilerinin kürkü genel olarak diğer kedilere oranla daha fazla bakım gerektirebilir. Yoğun ve uzun tüy yapısına sahip olan ırkın tüyleri döküldükçe sağlıklı tüylerin hava almasını da önler ve tüylerde matlaşma gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu sebeple kedinizin tüylerini düzenli şekilde taramanız ve dökülen tüyleri günlük olarak toplamanız bile gerekebilir. Kaliteli kedi fırça ve tarak çeşitleri için online petshop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Banyonun ise gerekli oldukça yaptırılması yeterli olacaktır. Çok sık şekilde banyo yapması kedilerin hastalanmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden kediniz dışarıda kirlendiyse ya da kürkünün kirlendiğini görürseniz onu yıkamanız yeterli olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Korku Sebepleri Nelerdir?

Cymric kedilerinin tırnaklarının düzenli şekilde kesilmesi ve dişlerinin birkaç günde bir fırçalanması gerekir. Dişlerin düzenli fırçalanması onların diş ve diş eti problemlerine sahip olmasını önler. Bu kedilerin diş eti rahatsızlıklarından korunması için doğru şekilde beslenmesi ve diş temizliklerinin de rutin şekilde yapılması önemlidir. Diş temizliği için kedilere özel üretilen diş fırçalarını ve diş macunlarını tercih edebilir, dilerseniz diş temizliğine yardımcı olan ödül mamalarını ya da sebzeleri de kedinize düzenli ve yeterli miktarda verebilirsiniz.

Kedinizin kulaklarını, göz çevresini ve yüzünün tamamını temiz ve nemli bir bez ile silmeniz onun temizliğine katkı sağlar. Yüz ve göz çevresini yıkamamanız daha iyi olacaktır çünkü kedinizin kulağına su kaçırabilirsiniz ya da onun su yutmasına neden olabilirsiniz. Bu sebeple kedinize banyo yaptırırken kafasını suya sokmayın. Banyo sonrasında kedinizin yüzünü ve göz çevresini temiz ve nemli bez ile silin. Bu sayede yüz ve göz çevresinin temizliğini iyi biçimde sağlayabilirsiniz.

Cymric Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Başka kediler ile anlaşma konusunda başarılı olan Cymric kedileri özellikle de yavruluk döneminden itibaren farklı evcil hayvanlar ile bir arada olursa bu hayvanlar ile sıkı bir dostluk geliştirebilir. Kediler, köpekler ve kuşlar ile dahi çok iyi anlaşabilen ırkın diğer hayvanlar ile doğru şekilde tanıştırılması da oldukça önemlidir.

Bu kediler çocuklar ile iyi anlaşabilir. Hareketli yapıları nedeniyle çocuklarla oyun oynayabilir ve keyifli şekilde vakit geçirebilir. Çocukların onları kucaklarına alması, sürekli sevmek istemesi gibi durumlar ise Cymric kedilerinin sıkılmasına ve çocuklardan uzak durmak istemesine neden olabilir. Bu açıdan sağlıklı iletişim kurmak için çocukların da kedinizin tavrına uygun hareket etmesi daha doğru olacaktır.

Cymric Kedilerinde Beslenme

Her kedide olduğu gibi Cymric kedilerinde de beslenme çok önemlidir. Görme ve kalp fonksiyonlarının sağlıklı olması için taurin içeren mamaları tercih etmek gerekir. Taurin, kedilerin görme fonksiyonlarını iyileştirir ve kalp rahatsızlığına yakalanmalarını da önler. Bu nedenle kedinize mama seçerken taurin içeriği olan mamaları tercih edebilirsiniz.

Bu ırkın kilo alma eğilimi de olabileceğinden beslenme programları için tahılsız ya da düşük tahıllı mamalara yer vermeniz daha doğru olacaktır. Eğer kediniz gün içinde sürekli aktif olan bir kediyse ona azar azar ve sık sık mama vermeniz idealdir. Bu sayede fazla miktarda mamayı tek seferde yememiş olur ve aktifliği sırasında rahatsızlık hissetmez.

Kedinizin aktiflik düzeyine, yaşına ve sahip olduğu ya da yatkın olduğu hastalıklara yönelik şekilde bir mama seçmeniz ve beslenme programını da buna göre düzenlemeniz uygundur. Kediniz için özel olarak hazırlanacak olan beslenme programını veterineriniz yardımıyla edinebilirsiniz. Böylece onun sağlıklı beslenmesini de sağlayabilirsiniz. Ayrıca beslenme programına ek olarak kedinizin sürekli aktif kalmasını sağlamanız da kilo almasını ve sağlıksız şekilde gelişmesini önleyecektir. Aktif bir yaşam insanlarda olduğu gibi kedilerde de pek çok sağlık problemini önler. Kalp rahatsızlıklarının, obezite ya da diyabet gibi sorunların görülme riski aktif bir yaşam ile azaltılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Nasıl Yıkanır? Kediyi Banyo Yaptırma Aşamaları

Cymric kedilerinde görülen en yaygın problemlerden biri kabızlık olduğu için bu kedilerin kabızlığa neden olabilecek herhangi bir mamayı sürekli olarak tüketmemesi gerekir. Kedinizin düzenli olarak su içmesi, yaş mama ve kuru mamayı düzenli tüketmesi, kabızlığı önleyecek olan lifli gıdaları mamalar ile birlikte yemesi kabızlık sorunu yaşamasını önleyebilir.

Besleyici, sağlıklı ve kaliteli kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

Cymric Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cymric kedileri hakkında merak edilen sorulara ve bunların cevaplarına göz atalım:

Cymric Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bu kedilerin en sık yaşadığı sağlık problemi kabızlıktır. Bu nedenle de kabızlığa eğilimi olan Cymric ırkı kedinizi lifli gıdalar ile beslemeniz ve bol su içmesini sağlamanız önemlidir. Kedinizin kabız olmaması için sadece kuru mama tüketmemesi gerekir. Haftalık beslenme programında konserve mamaya, onun tüketimine uygun olan sebze ve meyvelere de yer vermeniz tavsiye edilir. Bu sayede kedinizi kabızlıktan koruyabilirsiniz.

Sinirsel rahatsızlıklara yatkınlığı olduğu görülen bu kedilerin veteriner kontrollerinin düzenli olması gerekir. Bu sayede olası herhangi bir rahatsızlık durumunda kedinizin kısa sürede tedavi edilmesi de mümkün olabilir. Elbette her sağlık sorununu önlemek için doğru beslenme, yeterli vitamin ve mineral tüketimi şarttır.

Cymric Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 20 yıla kadar yaşam süresine sahip olan bu kedilerin iyi bakım ve sağlıklı beslenme ile 20 yıldan daha uzun süre yaşaması da mümkündür. Beslenme düzenlerinin, mama seçiminin, egzersizlerin sıklığının ve aşıların önemi burada öne çıkmaktadır. Kedinizin sağlıklı şekilde beslenerek ideal kilosunu koruması, bakım ve temizliğinin iyi şekilde yapılması ve veteriner kontrollerinin düzenli olması onun yaşam süresini ciddi şekilde artıracak olan önemli etkenlerdir. Bu nedenle kedinizin bakım, temizlik ve kontrollerini aksatmamanız onunla geçirebileceğiniz sağlıklı ve mutlu bir yaşamı garantiler.

Cymric Kedileri Neden Kuyruksuz?

Bu kedilerin kuyruksuz olmasının temel nedeni mutasyondur. Manx kedilerinin uzun tüylü bir hali olan Cymric kedileri, onlar gibi kuyruksuz bir görünüme sahiptir. Manx kedilerinin tüyleri daha kısayken bu kedilerin tüylerinin daha uzun olduğu söylenebilir. Meydana gelen genetik mutasyon bu kedilerin kuyruklarının çok kısa olmasına ya da hiç olmamasına neden olmuştur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.