Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Cinsleri: Dünyadaki En Popüler 10 Kedi Irkı

Abone Ol 
Kedi Cinsleri: Dünyadaki En Popüler 10 Kedi Irkı
621.50₺

463.55₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
4905.00₺

2753.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedi cinsleri evcil veya safkan olarak adlandırılır. Evcil kedilerin soylarının soy geçmişi yokken, safkan kedilerin var. CFA, TICA ve FIFe olarak dünya çapında üç kurum, kedilerin ırkını onaylar. CFA 44 ırkı tanır, TICA 58 ırkı tanır ve FIFe 43 ırkı tanır. Her üç kurum tarafından tanınmayan ırklar, tanınan ırkların bazıları kadar yaygın görülmez. Bu yazıda dünyadaki en popüler kedi türleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

1. Siyam Kedi Cinsi

kedi cinsleri

Siyam kedisi

19’uncu yüzyıldan beri popüler olan bu kedi türü Tayland’da ortaya çıkmıştır. Siyam, Oriental Shorthair, Sphynx ve Himalayan dahil olmak üzere birçok başka ırkın yaratılmasına yardımcı oldu. Siyam kedilerinin yüzlerinde, kulaklarında, ayaklarında ve kuyruğunda renklenme alanları olan “noktalar” adı verilen farklı işaretler vardır. Bazı Siyam kedilerinin herhangi bir noktası olmayabilir. Ayrıca iki çeşit Siyam kedisi vardır; biri “elma” şeklinde başlı ve tombul gövdeli, diğeri daha büyük başlı ve ince gövdelidir.

2. Fars Kedisi (İran Kedisi/Persian)

kedi cinsleri

İran kedisi

Kedi cinsleri arasında bir diğeri de İran kedisi. Pers kediler yıllar boyunca birçok filmde, sanatta, reklamda oynamıştır. Bu kedilerin güzel, uzun ve ilgi çekici tüyleri bulunur. Hemen hemen her renkte olabilirler ve diğer kedi türlerinin çoğuyla karşılaştırıldığında düz bir yüze sahip olabilirler.  Tüyleri düzenli tımar gerektirir, aksi takdirde matlaşma meydana gelir.

3. Maine Coon Kedi

kedi cinsleri

Büyük boyları ve kalın tüyleriyle öne çıkan Maine Coon, görmezden gelinmesi zor bir kedidir. ABD’ye özgü olan bu kedi ırkı, En popüler kedi ırklarından biri olmaya devam ediyor. Birçok Maine Coon’un polidaktilizm olarak adlandırılan ve zaten büyük ayaklarını daha da büyük yapan ekstra ayak parmakları vardır. Bu büyük ayaklar kar ayakkabısı görevi gördüğü için karda avlanırken sahip olunması gereken harika bir özelliktir. Klasik Maine Coon kahverengi bir tekirdir, ancak bu cins hemen hemen her renkte olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?

4. Ragdoll Kedisi

kedi cinsleri

Ragdoll kedisi

İsimlerini uysal mizaçlarından alır. Bir zamanlar acı hissetmedikleri bile düşünülüyordu ama bu elbette sadece bir efsanedir. Ragdoll kedi, renk desenleriyle uzun saçlı Siyam kedilerine çok benziyor. Ayrıca evin etrafında sahiplerini takip etmeleriyle de öne çıkıyor. Kendilerine özgü mavi gözleri ve köpeklerle benzer huyları var.

5. Bengal Kedisi

kedi cinsleri

Bengal kedisi

Kedi cinsleri arasında en yaramaz olanlardan biri de Bengal kediler. Yine de evcilleştirilmiş kedilerdir. Konuşkandırlar ve yoğun egzersize ihtiyaç duyarlar. Güzel desenlerini yaban kedilerinden alıyorlar.

6. Habeş Kedisi

habeş kedisi

Kedi cinsleri söz konusu olduğunda Habeş kedisinden de mutlaka bahsetmeliyiz. Aslen Etiyopya’dan olan bu kedinin kendine özgü kırmızı / turuncu bir kürk yapısı var. Bu tüyler, Habeş kedisine benzersiz bir görünüm kazandırır.

7. Birman Kedisi

birman kedisi

Birman kedisi

Birman kedi cinsi, Siyam ve Ragdoll gibi başka bir renkli kedidir. Mavi gözleri ve orta-uzun bir kürkü bulunur ama astarı yoktur. Bu da onları Perslerden ve Himalayan kedilerden ayırıyor. Birman kediler, Ragdoll’ların gelişiminde üreme için kullanıldı, bu yüzden çok benzer görünüyorlar. Fakat kişilik olarak biraz farklı olabilirler.

8. Oriental Shorthair Kedi (Modern Siyam)

Oriental Shorthair

Oriental Shorthair

Bir bakışta, bu ince kedinin bir Siyam kedisi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak Oriental Shorthair kedileri kendi başlarına bir türdür. Siyam kedilerinin aksine, genellikle yeşil gözleri vardır. Birçok renk ve desende olabilirler. Uzun tüylü bir çeşitlilik de mevcuttur. Oryantal Shorthair kedileri, kürk eksikliğinden dolayı cilt kanserine ve üşümeye yatkındır, bu nedenle genellikle kazak giyerken görülür.

9. Himalayan Kedisi

Himalayan Kedisi

Bu kedi cinsi Himalaya kedisi olarak da bilinir. Fars kedilerine çok benzer. Bazı kedi birliklerinde bir alt cins, bazılarında ise tamamen kendine ait bir cins olarak kabul edilir. Bu kediler, Pers kedisi ve Siyam kedisinin genlerini taşır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Abyssinian (Habeş Kedisi) Irkı Özellikleri ve Karakter Yapısı

10. American Shorthair Kedisi

American Shorthair Kedisi

Ülkemizde de tanınan ve sıklıkla sahiplenilen kedi türlerinden biridir. Tamamı Amerikan cinsi olan American Shorthair kedisi, yuvarlak bir yüze ve kısa kulaklara sahip büyük, zeki, kısa tüylü bir kedidir. Genellikle evcildir ve karma cins kedilerle karıştırılırlar, aslında safkan kedilerdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.