Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar? Kedi Bıyığının Fonksiyonu Nedir?

Abone Ol 
Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar? Kedi Bıyığının Fonksiyonu Nedir?
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

745.55₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Hemen hemen hepimiz bir kedi gördüğümüzde “ne kadar tatlı bıyıkları var” demişizdir. Ancak kedilerin bıyıkları sadece onların tatlı ve komik görünmesini sağlamıyor. Çok basit hatta bir işe yaramıyor gibi gözükse de, kedilerin bıyıklarının birçok faydası vardır. Kediler bıyıkları sayesinde çevredeki tehlikeleri sezebilirler.

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Bıyıklar kediler için bir duyu organı gibidir. Kediler bu sayede çok ince ölçümler yapabilmektedir. Kedi bıyıklarına “duyu kılı” da denir.  Duyu kılları sadece burnun iki yanında değil, göz çevresi, çene ve patilerde bulunur. İnsanda bulunan kıllardan farkı ise sinir hücrelerinden geçer ve canlı bir yapıdır. Ancak insandaki kıllar ölü hücrelerden oluşur.

Kedi bıyıkları, kedilerin alan ve mesafeyi kavrayabilmesini sağlar. İçinde bol miktarda sinir hücresi bulundurur. Örneğin, “Dolabın alt rafına sığabilir miyim?” “Tezgâhtaki salama ulaşmam için koltuktan ne kadar atlamam gerekiyor?” sorularının cevabını bu kıllar sayesinde verirler.

Gözleri görmeyen yani kör kediler, bıyıkları sayesinde düzgün bir şekilde yürüyebilir ve gideceği odaları bulabilirler. Daha önce de dediğimiz gibi bıyıklar sinir hücrelerinin üstündedir ve her bıyıkta bir duyu organ vardır. Bu duyu organları kedilerin etrafta ne olup bittiğini anlamaları için gerekli titreşimleri yayar.

Kedilerin Bıyıklarından Ruh Halini Anlamak Mümkün Müdür?

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Genelde kedileri anlamak zordur. Karmaşık ruh halleri çoğu zaman bizi zorlayabilir. Ancak bıyıklarının şeklinden en azından ne hissettiklerini anlamamız mümkündür. Bir kedi kendini rahat hissettiğinde, genellikle bıyıkları sabittir ve başının yanından dışarı doğru gider. Kediniz o sırada bir şeyi merak ediyorsa, bıyıkları ileri doğru gidecektir. Üzgün ya da sinirli olan kedilerin bıyıkları ise yüzlerinde sabit bir şekildedir.

Kedilerin Bıyıkları Kesilmeli Mi?

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar diyenler için şu bilgilerden de söz etmeliyiz. Nasıl bizim saçlarımız dökülüyorsa kedilerin de dönem dönem bıyıkları dökülür ve yeniden çıkar. Bu gayet normal bir şeydir. Ancak kedilerin bıyıklarının özel olarak kesilmesi asla önerdiğimiz bir şey değildir. Bıyıkları kesilen kediler bulunduğu çevreden yeteri titreşimi alamayacağı için eksik hissedebilir. Bu durum da onun psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. Kedilerin bıyıkları kesilirse yön bulma yetenekleri körelebilir ve bu durumdan aşırı derecede korkarlar. Ünlü veteriner Jane Brunt, kedilerin bıyıklarını kesersek kör gibi davranacaklarını söylemiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Tuvalet Kokusu Önleme Yolları Nelerdir?

Kediler çok iyi avcılardır. Çok iyi avcı olmalarının bir nedeni de bıyıklarıdır. Bıyıkları sayesinde karanlıkta bile birçok şeyi ıskalamazlar. Çünkü bıyıklarını adeta bir duyu organı gibi kullanırlar. Kedilerin bıyıkları vücudundaki diğer kıllara göre çok daha kalın bir yapıdadır. Çok hızlı uzama özelliğine sahiptir. Kedinizin bıyıklarını kesmemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ve bir hata yapıp kestiyseniz çok kısa bir sürede uzayacağından emin olabilirsiniz. Ancak yine de minik dostunuzun vücudunda herhangi bir değişiklik yaparken mutlaka veteriner hekimine danışınız.

Aynı zamanda kediler bıyıklarına dokunulmasından rahatsız olurlar. Bıyıklarına dokunduğunuz anda irkilip size saldırabilirler. Bu yüzden de kedilerin bıyıklarına dokunmamanızda fayda vardır.

Kedinin Bıyıkları Olmazsa Yürüyebilir Mi?

Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Bir şehir efsanesine göre bir kedinin bıyıklarını keserseniz yürüyemeyeceği söylenir. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Araştırmalara göre kedilerin bıyığının denge ile hiçbir alakası yoktur.

Bıyıklar her ne kadar kediler için duyu organı niteliğinde olsalar da, kediler bıyıkları olmadan da normal bir şekilde yürüyebilirler. Bu durum deneylerle de kanıtlanmıştır. Kedilerin bıyıklarının, hareketleri ve hisleri üzerindeki etkisi bu iddiayı doğurmuştur ancak dediğimiz gibi bıyıkları olmayan bir kedi de gayet düz bir şekilde yürüyebilir. Kedilerin denge sistemi her memelide olduğu gibi iç kulakta bulunur. Fakat yine de bu tatlı bıyıkların birçok görevi vardır.

Kediler bıyıkları sayesinde diğer cisimlerle arasındaki mesafeyi kavrayabilirler. Yapılan birçok araştırmaya göre dar yerlerden bu kadar kusursuz bir şekilde geçmelerinin sebebi bıyıklarıdır. Çünkü bıyıklarından cisimlerin yeri, genişliği, mesafesi hakkında titreşim alırlar. Bu da yapacakları hareketlerin sonuçlarını önceden tahmin edebilme yeteneğini doğurur. Aynı zamanda kediler başka bir kediyle kavga ederken rakibinin zayıf noktasını bıyıkları sayesinde sezebilme yeteneğine sahiptir. Bu sayede karşısındaki kedinin neresinden ısıracağını çok net kestirebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Ne Kadar Uyur? Kediler Neden Çok Uyur?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.