Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedi Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde en sık meydana gelen rahatsızlıklardan biri kedi depresyonudur. Peki, kedi depresyonu nedir? Kedi depresyonunun belirtileri ve nedenleri neler? İşte detaylar…

Kedi Depresyonu Nedir?

Kedi depresyonu nedir? Tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli duygu durum bozukluklarının kedilerde oluşması, kedi depresyonu şeklinde tanımlanabilir. Bu durumun meydana gelmesi özellikle de kedilerin ev içerisinde yaşadığı problemlerden ya da normal dışındaki olaylardan meydana gelebilir. Kedilerin depresyon yaşaması durumunda farklı belirtiler ile bunu net şekilde göstermesi olasıdır. Bu sebeple de kedinizin davranışlarında bir değişim gözlemlerseniz ve normal hareketlerinden farklı hareketleri belirtiler ile eşleşen şekilde görürseniz mutlaka veteriner desteği almanız önerilir.

Kedi Depresyonu Nedenleri

Nedenleri bakımından kedi depresyonu nedir? Kedi depresyonu özellikle de kedilerin ev içerisinde yaşadığı sarsıcı olaylar nedeniyle gerçekleşebilir. Örneğin sahibin değişmesi, evin değiştirilmesi, evdeki eşyaların yenilenmesi ya da evdeki eşyaların yerlerinin büyük ölçüde değişmesi gibi pek çok ev içi olay kedilerin depresyon yaşamasına neden olabilir. Ayrıca eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi, sahibin doğum yapması gibi farklı etkenler de kedilerde depresyona sebebiyet verebilmektedir. Bu tip olaylar kediler için sarsıcı etkilere sahip olabileceğinden kedi depresyonunun meydana gelmesine neden olur.

kedi depresyonu

Kedilerin depresyon yaşamasının en büyük nedeni aslında ilgisiz kalması ya da eskisi kadar ilgi görememesidir. Ayrıca kıskançlık da depresyonda önemli bir etkendir. Örneğin sahibin doğum yapması ile eve bir bebek gelir ve ev içindeki diğer kişiler sürekli olarak bebekle ilgilenmek zorunda kaldığında kedi her ne kadar ilgilenilse bile kendini ilgisiz kalmış gibi hisseder çünkü bebeğin daha fazla ilgi gördüğünü düşünebilir. Buna ek olarak eve başka bir hayvanın gelmesi ile hayvanın genel alışma eğitim süreci başlar. Kediniz ise onunla daha fazla ilgilendiğinizi ve onu ihmal ettiğinizi düşünerek ilgisiz kalabilir. Bu tip durumlarda hem sahibini kıskanan hem de beklediği ilgi ve sevgiyi göremediğini düşünen kediler depresyon yaşayabilir.

Kedilerin depresyon yaşamasındaki en temel etkenlerden biri de evde meydana gelen önemli değişimlerdir. Örneğin evdeki birkaç basit eşyanın, aksesuar ya da biblonun değişmesi kedilerde bir etki yaratmaz. Ancak eğer evdeki mobilyalar büyük ölçüde değişirse ya da mobilyaların yerleri büyük oranda değişirse kediniz bu yeni alana alışmakta büyük zorluk çekebilir. Bu tip bir durumda kediniz yeni alana alışmakta güçlük çekeceği için depresyona girebilir. Ayrıca evden taşınmak da kediler için sarsıcı olabilir. Alışmış oldukları konfor alanını ve düzeni bırakmak konusunda hiç hevesli olmayan kediler, taşınma gibi durumlarda da büyük ölçüde sarsılırlar. Bunu da genellikle depresyon ile ortaya koyarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Aşıları ve Fiyatları Nelerdir?

Yaşanan kedi depresyonunu tetikleyen pek çok farklı olay da olabilir. Örneğin kedinin başka biri tarafından sahiplenilmesi, sahibinin kaybedilmesi, kedinin genel alışkanlıklarının ve düzeninin bozulması, sürekli olarak yüksek gürültülü ve kalabalık alanların ev içerisinde oluşması gibi farklı etkenler kedileri etkileyebilir. Bu tip durumlarda kediler adeta bir tepki olarak depresyonda olabilirler ve farklı belirtiler ile de bunu net şekilde belli ederler.

Kediler Neden Depresyona Girer?

Kedilerin dönem dönem depresyonda olması olasıdır. Özellikle de kısırlaştırma ve benzeri operasyonlar sonrasında çeşitli sebeplere bağlı olarak kediler depresyon geçirebilir. Ayrıca kedilerin yaşadıkları çeşitli sağlık problemleri ve sürekli olarak veteriner kontrolüne gidiyor olmaları da onların depresyona girmesini ciddi ölçüde etkileyebilir. Örneğin kalp problemi olan bir kedinin düzenli şekilde veteriner kontrolüne gitmesi onun depresyona girmesini tetikleyebilir.

Depresyonu tetikleyen önemli sebeplerden biri de sahibinin işe gidiyor olması olabilir. Uzun süre evde tek başına kalan kediler buna bağlı olarak depresyona girebilir. Kimi kediler ilgi görmeyi ve sahibi ile uzun saatleri birlikte geçirmeyi çok sever. Sahiplerinin uzun süre boyunca çalışıyor olması ise kedilerin sahiplerinden gün boyu ayrı kalmasına ve evde tek kalmalarına yol açacağından depresyon yaşamalarına neden olabilecek etkenlerden biridir. Yine de her kedi bu tip sebeplerden dolayı depresyon yaşamak zorunda değildir.

Kedi Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri bakımından kedi depresyonu nedir açıklayalım. Kedide depresyon nedeni ile gösterilen belirtiler ise onların yaşadığı depresyona, genel karakterlerine ve ırklarına göre bile değişiklik gösterebilir. Kedinizin yaşanan herhangi bir sebebe bağlı şekilde depresyonda olduğu kanısına sahip iseniz mutlaka veteriner kontrolüne götürmeniz ve kedinize karşı olan ilginizi de ona yeterince göstermeniz gerekmektedir.

Meydana gelen depresyonun farklı belirtileri olabilir. Kediler yemek yemeyi tamamen bırakabilir, çok kedi maması yeme davranışı gösterebilir, yattığı yerden kalkmak istemeyebilir ya da tüm günü yaramazlık yaparak geçirebilir. Kedinin genel karakterine göre bu tip farklı belirtilerin gözlemlenmesi mümkündür. Özellikle de sahibine karşı saldırgan olabilen kediler tepkilerini sahiplerinden uzak kalarak gösterebilirler. İlk dönemlerde sahibinden ilgi görmek için çaba gösteren kediler sonradan sahiplerine karşı tavırlı olup onlara karşı agresif hareketler sergileyebilirler. Bu tip davranışlar depresyondaki bir kedi için son derece olasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Amerikan Kedi Irkları

Bu dönemde evden kaçma girişimleri olabilir, kediniz evdeki tüm eşyaları kırmak ve yerinden kaldırmak istiyor olabilir. Adeta bir isyan çıkarır gibi hareket eden kediler evde büyük bir kargaşaya sebebiyet verebilse de kimi kediler yalnızca sessiz kalarak da tepkilerini gösterebilirler. Örneğin yattıkları yerden kalkmak istemezler, halsiz ve isteksiz davranırlar, oyun oynamaz ve yemek yemezler.

Önlerine en sevdiğiniz yiyeceği bile koysanız yeme konusunda istekli olmazlar. Ayrıca tüm bunlara ek olarak agresif kediler de hareketsiz kediler de tuvaletlerini kedi tuvaleti harici başka alanlara yapma eğilimi de gösterebilirler. Bir tür dikkat çekme eylemi olan bu durum kedilerin sahiplerinin ilgisini çekmek için yaptığı bir çeşit protesto olarak bile değerlendirilebilir. Her ne kadar bunu düşünmeden yapıyor olsalar bile depresyondayken tuvalet eğitimlerini bir kenara bırakarak tamamen özgür şekilde hareket etmeleri söz konusudur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.