Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Sık Hapşırma Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde Sık Hapşırma Neden Olur?
2018.32₺

1346.55₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1399.00₺

879.65₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
799.00₺

623.41₺

Purina Gourmet Gold Sığır Etli Tavuklu 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3420.00₺

2383.41₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde sık hapşırma görülebilir. Bu durum çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Hapşırma, arada bir meydana gelirse normal kabul edilir. Fakat hapşırma eyleminin sıklaşması, bazı problemlerin belirtisi olabilir. Kediniz art arda birkaç gün boyunca sık olarak hapşırıyor ise onu bir veterinere götürmeniz gerekir.

Kedilerde Sık Hapşırma Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Sık Hapşırma

Bir kedinin hapşırmasının çeşitli nedenleri bulunur. Bazı nedenler diğerlerinden çok daha ciddi olabilmektedir. Bundan dolayı tedavi için veterinere gitmek önem arz eder. Kedinizin normalden çok daha fazla hapşırdığını görürseniz, bunun nedenleri şöyledir:

  • Üst solunum yolları enfeksiyonu
  • Toksine maruz kalmak
  • Polen, toz ya da başka bir alerjene karşı reaksiyon geliştirmek
  • Kedinin hava yolunda yabancı bir cisim olması
  • Yapısal anormallik
  • Kedide kanser

Kedilerde Sık Hapşırma Durumunda Ne Yapılmalı?

Kedi dostunuz ara sıra hapşırıyorsa ve sağlığı yerinde ise büyük ihtimal endişelenecek bir şey yoktur. Kedinizi rutin olarak veterinere götürdüğünüzden emin olmalısınız. Veteriner, kedinizi muayene ederek, genel sağlığı hakkında bilgi verir.

Fakat kediniz aniden sık şekilde hapşırmaya başladıysa, o zaman veterinere görünme vakti gelmiş demektir. Veteriner, altta yatan başka sağlık problemi olup olmadığını anlamak için çeşitli testler uygulayacaktır. Bu sayede kedinizin neden aşırı derecede hapşırdığı anlaşılacaktır. Testlerin ve muayenenin sonucuna göre hapşırma sebebi de belli olacaktır.

Hapşıran kedinizde göz akıntısı, burun akıntısı, kedi maması yemek istememe ve soğuk algınlığı gibi durumlar da görülüyor ise evcil dostunuz grip ya da üst solunum yollarından etkilenmiş olabilir.

Kedilerde Sık Hapşırma Tedavisi Nasıldır?

Veteriner, viral bir bileşenden ya da bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniyorsa çeşitli antibiyotik ilaçlar reçete edecektir. Kedinizin durumuna göre anti-inflamatuar ilaçlar ya da tuzlu burun damlaları da önerilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Singapura Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Kedilerde Sık Hapşırma Nasıl Önlenir?

Evcil kedi dostunuz birkaç gündür sık olarak hapşırıyorsa, ancak başka bir hastalık belirtisi bulunmuyor ise veteriner tavsiyesi almak önemlidir. Öncelikle kedinizin hapşırmasını önlemek için bazı detayları gözden geçirmelisiniz. Mesela, tozlu kedi kumu kullanıyorsanız bundan vazgeçmelisiniz. Tozsuz kedi kumları, kediniz için en doğru seçim olacaktır.

Evinizde yeni ürünler kullanıyorsanız, bunlar da kedide hapşırma sorununa yol açabilir. Kokulu mumlar, yağlar, deterjan, parfüm gibi ürünleri ortadan kaldırmalısınız. Kedinizin yaşam alanında yoğun oranda toz var ise bu da kedinin hapşırmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de kedi yatağı, kedinin vakit geçirdiği alan, kedi oyuncakları gibi tüm malzemeleri temizlemelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.